Кърмачките са полудели! Какво е това във Фейсбук?

Мнение на една майка

Фейсбук се напълни със снимки на кърмещи жени. Появи се мода „Брелфи“ – селфи на жена, която кърми.

Навсякъде виждам кърмещи жени! Цялата мрежа е в снимки на жени, които хранят децата си. Кърмачките се подкрепят, споделят снимките си, поздравятват се, май предстои революция. Уговарят се да си правят масови “брелфи”. За неосведомените – това е да си правиш селфи, докато си кърмиш детето. Само да вметна, че всичките тези жени говорят, че кърменето е естествен акт, много личен и интимен. Да! В социалната мрежа точно така изглежда кърменето в последните дни –  много е естествено, лично и интимно! Поводът за цялата тази млечна истерия е, че жена ще съди МОЛ, в който са й направили забележка, след като е седнала да кърми детето си на пейка.

Не знам как точно е протекъл разговорът между кърмещата майка и служителя от охраната, но със сигурност е било некомфортно и за двете страни. Хората не се познават и са били в много странна ситуация. В същото време не е нужно човекът да разбира акта на кърменето, както го разбира майката. Той просто вижда цици. Голяма част от жените пък стават много чувствителни към всичко, свързано с майчинството им. Разбираемо е, периодът е особен, но има и излишни крайности. Все пак да имаш дете, е най-нормалното нещо на света. А пък охраната, който вижда цици – еми толкова си може, така е възпитан, все тая. Но всяка ситуация има поне две гледни точки, а детайлите я объркват още повече. Има обидена жена и това е кофти. Решила е, че ще съди мола – сигурно има право. Това, което ме дразни в тази ситуация, е че кърмили, не кърмили, кърмени и некърмени се изказват, съдят, плюят, шегуват се, постват снимки, пишат кърмачески лозунги… Изобщо, цялата тема се изврати, особено във Фейсбук.

Имам син на 3 години и разбира се, в първите месеци изживях емоцията на кърменето. Но това с мола някак не се връзва с моята представа. Да не ме разберет грешно, нямам нищо против мола, прекарвам част от свободното си време там, даже един дълъг престой там ме спаси от драматична за София градушка.
Не ми се е случвало обаче, да се разхождам с кърмачето си в мола, то да заплаче и аз веднага да извадя гърдата си, за да го храня. Още от раждането си детето влиза в ритъм на хранене, спане. На майката й трябва кратко време, за да го усети и да се опита да предвижда, какво се случва с детето й. Вариантите не са много, първото за което си мислиш е, дали не е гладно. Обикновено, когато излизаш с дете, се подготвяш именно за тези ситуации – пълниш чанта с всичко нужно за разходката. Предварително съм изцеждала кърма (има специални помпи за това)  и съм била подготвена с шишенце, за да реагирам бързо. Не е било нужно да търся място, където да седна, да ми е удобно, да се почистя преди това. Никога не съм разбирала жените, които директно си пъхат гърдата в устата на детето, трябва да се измиеш преди това, поради няколко причини.

И като говорим за това, че храненето на бебе е много интимен акт между майката и детето, още по-категорично отхвърлям нуждата това да се случва в мол. Целият шум, хората, въздухът – нито ми звучи естествено, нито интимно. Кърмила съм детето си в парка и на плажа. Винаги съм гледала да намеря мястенце, където по някакъв начин да се усещаме, че сме само двамата. Използвала съм шал, мек и ефирен – за постелка, за леко покриване на гърдата и главичката му. Двамата се сгушвате, наблюдаваш прекрасното си същество, усещаш аромата му, отпускаш се, напрежението в гърдите изчезва.

Никога никой не ми е пречил да кърмя детето си, а и аз не съм пречила на никого. Целият този шум, е толкова преекспониран, толкова превъзбудени от хормоните жени са се разбунтували. Въобще не разбирам, защо им е да хабят енергията си за всичко това. Успокойте се, кърмачки, ако сте неспокойни и нервни, ще създадете неспокойни и нервни деца.

Аз също имам няколко снимки с моето дете, което се храни от мен, но няма да ви ги покажа. Те са лични, интимни, само наши.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.