Фронтът „Ан Нусра“ тихомълком набира сила в Сирия

Асошиейтед прес

Фронтът „Ан Нусра“, сирийският филиал на Ал Каида, консолидира властта си върху територия, простираща се от границата с Турция до Централна и Южна Сирия, сразявайки умерените си противници и принуждавайки малцинствени групи да си сменят вярата чрез тактики, близки до тези на свръхконсервативния му съперник „Ислямска държава“.

Но докато по-голямата част от вниманието е насочено към „Ислямска държава“ поради склонността й към ужасяваща пропаганда, „Ан Нусра“ тихомълком се превърна в един от ключовите играчи в продължаващата вече четири години гражданска война в Сирия. Фронтът се споразумя с други бунтовнически групи, с които Западът може да опита да работи, като същевременно налага собствена брутална версия на ислямското законодателство.

Обхватът на влиянието на организацията вече стига чак до Голанските възвишения на границата с Израел, а членската й маса, която е съставена предимно от сирийски граждани, отказва всякакви преговори с правителството на обкръжения от врагове президент Башар Асад. Това от своя страна усложнява още повече бруталния конфликт.

„Фронтът Ан Нусра най-вероятно ще надживее ИДИЛ в Сирия и ще бъде тежка и екзистенциална заплаха за стремежите на сирийския народ в изграждането на плуралистично и демократично общество“, каза Фауаз Гергес, директор на Центъра за близкоизточни изследвания към Лондонската школа по икономика, използвайки другия акроним за екстремистката група.

„Ислямска държава“ спомогна да се създаде „Ан Нусра“, осигурявайки финансиране, жива сила и военно оборудване през 2012 г. Но впоследствие се стигна до разрив между групата и благодетеля й през 2013 г. по идеологически и стратегически причини. Фронтът „Ан Нусра“, оставайки лоялен на Ал Каида, си сътрудничеше с други сирийски бунтовнически фракции в борбата за сваляне от власт на Асад.

През последните месеци групата овладя крепости на въстаниците в провинция Идлиб, сразявайки две известни подкрепяни от САЩ бунтовнически групи – „Харакат Хазм“ и Фронта на сирийските революционери /ФСР/. След кървавите боеве водачът на ФСР Джамал Мааруф избяга в Турция, а „Хазм“ обяви, че се разпуска.

Западен дипломат в Близкия изток заяви, че Фронтът „Ан Нусра“ е започнал да напада подкрепяните от САЩ умерени бунтовнически групи след началото на въздушните удари на водената от тях коалиция през септември срещу „Ислямска държава“ и групировката „Хорасан“. Последната според Вашингтон е специална клетка в рамките на „Ан Нусра“, планираща нападения срещу западни интереси. Американските власти миналата седмица заявиха, че при въздушни удари са били поразени поне 17 отделни цели, свързани с „Хорасан“.

„Ан Нусра“ отвърна с поредица зрелищни нападения срещу умерените бунтовнически групи и верните на Асад сили в Северозападна Сирия, посочи дипломатът.

Фронтът „понастоящем е установил координиран контрол над стратегически район между /провинциите/ Идлиб и Хама в Северозападна и Централна Сирия“, каза дипломатът, който пожела анонимност, тъй като не бе оторизиран да дава изявления пред медиите.

Същевременно групата става все по-агресивна спрямо местното население. През януари нейни членове, както се твърди, застреляли жена пред тълпа в Идлиб, след като я обвинили, че е проститутка. Групата също така е извършвала публични бичувания с камшик, разпъвания на кръст и отвличания – но не е давала гласност на зверствата си като „Ислямска държава“.

Според активисти в Южна Сирия Фронтът „Ан Нусра“ стои зад бомбено нападение, при което бе разрушена гробницата на мюсюлмански учен от 13 век. Групата излезе с изявление, в което отрече да е замесена в това, но според активисти нейни членове са видени да залагат бомбите. „Опитват се да се представят като рационални, умерени, по-динамични“, каза Гергес. „Не възхваляват варварството, както Ислямска държава“.

Според местни жители сред най-обезпокоителните действия на групата досега е принуждаването на друзкото религиозно малцинство в идлибския район Джабал ас Сумак да приеме сунитския ислям.

Друзите, разклонение от 10 век на шиитския ислям, съставляваха около 5 процента от предвоенното население на Сирия от 23 милиона души. Освен в тази страна в Ливан и Израел също има големи друзки общности.

„Друзите в Идлиб днес са обект на религиозно преследване. Ан Нусра извърши срамни актове. Изкопаха гробове и повредиха светини“, каза бившият ливански министър Уям Уахаб, друзки политик с близки връзки с общността в Сирия.

По оценки на активисти неколкостотин друзи са били принудени да си сменят вярата. В документ, за който се твърди, че е на „Ан Нусра“ – и който бе публикуван в интернет с дата 1 февруари, се говори за споразумение, според което това са направили друзите в 14 села. По силата на договореността друзите ще прилагат ислямските закони, ще разрушават гробници, ще налагат ислямското облекло на жените и няма да позволяват вече да има училища, в които ученици от двата пола да учат заедно. По данни на идлибския активист Асаад Канджо много друзи са избягали оттам.

„Много е вероятно да видите подобно поведение от Ан Нусра в провинция Идлиб, защото те все повече се превръщат в доминиращата фракция в тази част на Сирия и са в процес на координирани усилия за елиминиране на съперниците си там“, каза Файсал Итани от Атлантическия съвет. „Нусра в крайна сметка иска да управлява Сирия“.

Опозиционен активист в Кафранбел, също идлибски град, каза, че групата необезпокоявано е изградила сложна мрежа от социални услуги и шериатски съдилища и правила. Останалите бунтовнически групи в провинцията действат само след одобрение на „Ан Нусра“, каза той.

Но все по-войнственият подход на фронта спрямо другите въстанически групи започва да отблъсква бившите съюзници, заяви активистът, пожелал анонимност поради опасения от репресии.

Основната сирийска организация с подкрепа от Запада, Сирийската национална коалиция, която преди внимаваше да не критикува „Ан Нусра“, смени тона.

„Обезпокоени сме от последните действия на Ан Нусра и издевателства срещу цивилни и бойци на Свободната сирийска армия“, каза говорителят Салем ал Меслет, добавяйки, че нарушенията са близки до „престъпното поведение“ на „Ислямска държава“ и сирийските правителствени сили.

Тези критики накараха Фронта „Ан Нусра“ да излезе с необичайно изявление в своя защита, посочвайки, че негова мишена са само онези, за които е доказано, че са извършвали „престъпления“ срещу мюсюлмани и бойци.

„Никога не сме имали за цел да разпространяваме влияние, нито да се разширяваме и да контролираме богомолците и страната“, се казва в изявление, разпространено от медийното крило на фронта Ал Манара ал Байда. „Нашата цел по-скоро е да освободим потиснатите от несправедливостта и да отблъснем всеки враг, който напада честта, религията и светините на мюсюлманите“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.