Украйна – кой ще се намеси в битката на олигарсите

Старата конфронтация между губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойски и президента Петро Порошенко, наричана от някои експерти в Украйна „битка на олигарси за чезнещите ресурси“, а от други – „градеж на единна вертикала в държавното управление“, навлезе в открита фаза.

Ще припомним събитията от последните дни (преди оставката на губернатора, приета от президента във вторник, б. пр.). Щом Порошенко и негови привърженици се опитаха да „размият“ дела на Коломойски в компаниите „Укртрансснафта“ и „Укрнафта“, олигархът губернатор, влиятелен не само в ключовия за източноукраинската война Днепропетровск, но и в Одеса, вкара в Киев част от верните си териториални батальони с бронирани коли и обкръжи офисите на двете дружества. Мотивира го с „подготовка за отпор срещу насилствено обсебване“.

След което шефът на МВР Арсен Аваков даде на всички собственици на фирми за охрана в Украйна едно денонощие, за да ги разоръжат доброволно. И заяви, че занапред огнестрелни оръжия ще могат да носят само служители от държавни структури. „Из градските улици няма да скитат лични охранителни групи на бизнесмени и политици с огнестрелни оръжия. Това важи (. . .) изрично за Коломойски, Пинчук, Ахметов, Еремеев, Суркис, Григоришин и други (. . .) Искате за своя бизнес охрана с огнестрелни оръжия? Търсете Държавната служба за охрана. Другото ще бъде спряно“, каза Аваков.

Порошенко на свой ред увери, че няма да търпи олигарси да поддържат „джобни армии“ в Украйна. Президентът за пореден път заповяда батальоните на Коломойски да минат в подчинение на Министерството на отбраната и на МВР. Докато се сражаваха на изток, те бездруго уж се подчиняваха формално на тези ведомства, но никога докрай – сега Киев по принуда го призна официално.

В отговор Коломойски отзова батальоните си от Донбас в Днепропетровск, съобщиха медиите в Киев. А Зоя Казанжи – помощник на близкия до Коломойски губернатор на Одеска област Андрий Палица, информира, че всички частни охранителни структури, „поддържали реда в Одеса“ (включително крайните националисти, повели борба срещу проруските нагласи), са напуснали града. Много от тях черпеха финансова подкрепа от групировката на Коломойски „Приват“, значи може също да са поели към Днепропетровск.

Междоусобиците тутакси плъзнаха и към финансовата сфера. Неофициално се разбра, че Коломойски разпоредил на своята „Приватбанк“ да блокира сметките на фирмите на Порошенко – днес тя е най-голямата, най-значимата в социален план, системообразуващата банка в Украйна. Министерствата реагирали с нареждане до своите предприятия да прехвърлят всички сметки и депозити в държавни банки.

Същевременно групировката на Коломойски започна интензивна информационна кампания срещу президента. Днепропетровск е най-големият източник на данъци в Украйна, а Киев разграбва тези пари и бави обещаната децентрализация, заяви заместникът на Коломойски Генадий Корбан (също подал оставка). Той заплаши освен това да огласи реалните загуби на Украйна в донбаската война. Според Андрий Денисенко – свързан с Коломойски депутат от Върховната рада, в таен протокол, допълващ Минските споразумения, Порошенко се е ангажирал пред Путин да ликвидира украинската екстремистка групировка „Десен сектор“.

В сряда свързвани с Коломойски депутати от Киев свикват в 18.00 ч. „Народно вече“ на площад „Героите от Майдана“ в Днепропетровск. Експерти виждат тук „момента на истината“ в противоборството между бруталния феодал и Киев – миналата седмица медии под контрола на олигарха, заявиха, че евентуална оставка на днепропетровския губернатор ще предизвика масови безредици в региона.

В Туитър акаунта на украинската Национална гвардия в понеделник бе съобщено, че два нейни батальона са изпратени в Днепропетровск. Пресслужбата й впрочем не го потвърди и увери, че за въвеждане на ред в града са достатъчни и постоянно разположените там гвардейски сили.

Юрий Луценко, оглавяващ парламентарната група на „Блока на Петро Порошенко“, заяви, че силовата съпротива на Коломойски лесно ще бъде потушена. Това е близо до истината – финансираните от Коломойски териториални батальони „Азов“, „Днепър-1“, „Днепър-2“ и „Донбас“ наброяват най-много 3000 души, което е несравнимо с личния състав на украинските въоръжени сили.

Позициите на Коломойски са отслабени и от поредното примирие в Донбас. Ако войната продължаваше сега, отзоваването на батальоните му в Днепропетровск би оставило Мариупол беззащитен пред сепаратистките сили, а опитите на Киев да потисне автономизацията на Днепропетровска област биха отвлекли от фронта и част от редовните войски, осигурявайки на отцепниците шанс да заемат цялата територия на Донецка и Луганска област. Сега обаче Москва е с вързани ръце заради заплахата от нови санкции и подготовката за „победното“ шоу на 9 май, опълченците бездействат, тъй че Киев има времето и ресурсите да види сметката на „Беня“*.

Готовността на редовната армия в Украйна да стреля по батальоните на Коломойски естествено е под въпрос. Най-вероятно обаче желаещи ще има. Първо, в украинските войски е широко разпространено мнението, че тегобите от военните действия лягат главно върху полумизерстващите редовни части, а добре платените и екипирани териториални батальони само се перчат в тила. Второ, въпроси буди и готовността на самите тия батальони да гинат за интересите на Коломойски.

А най-важното, срещу Коломойски на страната на Порошенко застават САЩ, чийто стремеж е да опазят и укрепят киевския режим. Още повече сега, когато МВФ е отпуснал на Киев първите 5 милиарда долара от общо 17,5 милиарда годишна помощ. Да припомним, че веднага след превземането на „Укрнафта“ от хора на олигарха посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет прикани днепропетровския губернатор да забрави времената, когато собствеността се делеше наново с насилие. А Вашингтон би могъл да блокира всички финанси на групировката „Приват“ и Коломойски със сигурност се бои от санкциите му повече, отколкото от украинската армия. Неслучайно, след като Коломойски превзе офиса на „Укртранснафта“ и просташки нагруби там репортера на радио „Свобода“ – обвини медията за „рухването на СССР“, първият му заместник Корбан побърза да се извини за поведението на своя шеф. „Разрешете ми да поднеса на вас и на колегите ви във ваше лице съжаления по повод емоциите, проявени от губернатора миналия четвъртък. Съжаляваме за това. Това наистина е неправилно. И той изрази в интервю съжаления за поведението си към журналистите“, каза Корбан.

Самият Коломойски не се извини, но направи ред изявления, сочещи готовност „да прехвърли мостове“ към (сепаратистките, б. пр.) Донецката и Луганската народни републики. В коментар за плановете на Порошенко да върне Донецк и Луганск под контрола на Киев олигархът заяви например, че войната е озлобила местните хора и дори там да се проведат избори изцяло под киевски контрол, те със сигурност пак ще изберат днешните си лидери – Захарченко и Плотницки. Киев сметна това за послание на Коломойски към Москва.

Самата Русия обаче е прекомерно зависима от САЩ. Най-вече в технологически план. Експертите са единодушни, че зависимостта на федерацията от вноса на елементна база за електрониката, необходима по-специално за превъоръжаване на армията в контекста на „новата студена война“, едва ли ще бъде преодоляна в близките 10 години. Междувременно западните санкции още не са обхванали напълно тази сфера, но опита ли се Москва да използва в свой интерес конфликта между Коломойски и Порошенко – може и да я обхванат. Затова зрелищната схватка на двамата ще приключи най-вероятно при пълна пасивност от страна на Москва – но с максимално участие на Вашингтон.

БТА

* Прякор на Коломойски, сравняван според руски медии с Беня Крик – „краля на бандитите“ от литературна творба на Исак Бабел, б. пр.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.