Сделката между Цветан Василев и LIC33 е силна икономически и слаба политически

Инвеститорите обещават разплащане на задълженията към КТБ и към държавата

Не всеки ден в страната влиза чужд инвеститор, готов да придобие активи за стотици милиони евро. Затова от LIC33 (бел. ред. – компанията, която придоби основния дял от БТК и от други фирми на Цветан Василев) се очакваше да имат доста отговори и да обяват сериозни планове.

Какво всъщност се разбра:

LIC33 имат сделка с Цветан Василев за придобиване на контролен дял в серия от дружества.

Компаниите са все от списъка, спасени от превземането им от Пеевски.

Фирмите са с кредити към КТБ.

Кредитите към банката ще бъдат рефинансирани.

Задълженията към държавни институции ще бъдат покрити.

С две думи, LIC33 ще покрият всичко, което тези фирми дължат. Това практически би трябвало да носи повече удовлетвореност у „държавата“, защото значи, че в КТБ ще влязат пари – от рефинансирането. Това би трябвало да носи успокоение и у бъдещите синдици в КТБ (временни или постоянни).

Струва ми се обаче, че намерението на LIC33 носи повече стрес в политиците. И е редно да се попитаме защо. Защо правителството трябва да се притеснява, ако някой си плаща задълженията? Защо е бързането и припирането да се гласува специално законодателство?

Отговорите – най-вероятно LIC33 не са „правилните“ кандидат-собственици на активите.

По какво съдя?

Именно по бързането на политиците.

По говоренето на Бойко Борисов.

По действията на Пеевски медии.

Честно казано, от LIC33 очаквах доста по-силно представяне по политическа линия. Шефът Пиер Луврие каза, че в компанията му са отворени да се срещнат с представители на правителството, но все още не са го сторили. Освен това имаше поредица от въпроси, които останаха без отговор.

Като например:

Как ще стане рефинансирането на задълженията?

Има ли сериозен инвеститор или консорциум от инвеститори, готови да „дават пари“?

Има ли предварителен контакт с регулаторни органи?

Сделката никак не е лека и няма как да мине без политическа санкция. Остава да се види дали държавата иска да си върне парите, както говори Борисов, или иска да наложи собствени „подходящи“ купувачи като мине през одържевяване на активи.

Изводът ми е, че LIC33 и Цветан Василев са направили добре обезпечена икономически сделка, но слаба политически. А това гарантира повече трудности, отколкото успех.

От блога „Финансови смислици

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.