Що за синдици влязоха в КТБ – единият е със спрени права, мирише на ТИМ и ДС

Фондът за гарантиране на влоговете засекрети механизма за избор на временните синдици в банката

Корпоративна търговска банка – централата на площад „Гарибалди“. Снимка: от тв екрана

Синдик със спрени права и спорна репутация беше избран от Фонда за гарантиране на влоговете да управлява ситуацията в КТБ.

Единият от двамата избрани от фонда синдици – Росен Ангелчев е бил изключен от списъка на синдицте по Търговския закон. Това става ясно от публикувана в Държавен вестник заповед на Министъра на правосъдието от декември 2012 г.
Тъй като „назначението“ минава по Закона за банковата несъстоятелност Ангелчев ще мине между капките. Но е достатъчно красноречив сигнал какви хора са избрани от Фонда.

Спорен остава и начина, по който са избрани, защото той е секретен и се основава на „вътрешни правила“ на Фонда, до които няма достъп. От гаранционния механизъм категорично отказаха да оповестят какви са правилата за избор и на базата на какви критерии двете успели кандидатури – на Росен Ангелчев и Лазар Илиев са били предпочетени.

Публикуваната в „Държавен вестник“ заповед през 2012 г., с която се заличава Ангелчев като синдик.

Едно е ясно – в КТБ ще има „приемственост“. Според публикации е интернет, в спестената част от официално разпространената от Фонда биография на Росен Ангелчев има смущаващи връзки с един от квесторите на КТБ – Станислав Лютов.

Ангелчев е служител на Първа частна банка от основаването й през 1992 до фалита й през 1997 г. След това кариерата му преминава в Частната земеделска и инвестиционна банка, където Лютов е синдик. След като продава тази банка на Централна кооперативна банка (бел. ред. – ЦКБ, банката на групировката ТИМ), Лютов става синдик на Минералбанк. Взема на работа и Ангелчев.
Тази банка също е продадена на варненската силова групировка ТИМ през 2001 г.
През 2002 г. Лютов става синдик на Авиокомпания Балкан (бел. ред. – след като е ликвидирана, авиокомпанията е преучредена наново като „България Ер“, за да стане също собственост на ТИМ). Там естествено се прехвърля и Ангелчев като „юрист“. През 2004 г. Ангелчев става началник на ликвидацията в Министерство на икономиката.

От лятото на миналата година Ангелчев често е засичан в КТБ, неясно в какво качество. Сега вече е ясно и какво е било качеството му – бил е подготвян да влезе с летящ старт в банката.

Името на Ангелчев се появява при разсекретените досиета на бившата Държавна сигурност. Според тях Росен Иванов Ангелчев е бил вербуван през 1988 г. и е сътрудничил на Първо главно управление под псевдонимите Константин и Иванов (виж тук). Една година по-късно е бил снет от действащия оперативен отчет.

От блога „Финансови смислици„, заглавието е на e-vestnik

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.