„Ислямска държава“ заплашва Узбекистан с хибридна война

в. Независимая газета

Узбекистанска специална част. Снимка: правителствен сайт

Ташкент е разтревожен от риска за дестабилизация на ситуацията в навечерието на президентските избори в Узбекистан, насрочени за 29 март. Негативните прогнози за активизиране на групировката „Ислямска държава“ (ИД) в Северен Афганистан и за обединяване на отрядите й с бойни групи от Ислямското движение на Узбекистан (ИДУ) стават реалност*. Властите на страната с всички сили се стремят да поддържат стабилността.

* * *

В Узбекистан приключва поредната кампания за избори на президент. Тя ще влезе в историята на страната като най-спокойна досега. Кандидатите – четирима освен действащия държавен глава Ислам Каримов, на практика не правят срещи с избиратели. Всички публични прояви на претендентите за висшия пост изглеждат парадоксалнои – те безусловно подкрепят курса на днешния държавен лидер и сякаш нямат собствени предизборни програми. Наблюдатели изтъкват, че днес всички сили и средства се използват в подкрепа на Ислам Каримов.

Държавният глава, който се бори за пореден президентски мандат, също не се среща с електората. В изявления пред парламента обаче Каримов фактически формулира по-рано принципните си програмни положения. Основното – „тинч булсин“ (да бъде мир), всъщност е най-важното понятие в очите на узбеките, пряко свързващи фигурата на Каримов с въпросната теза.

Това сочат и данните от социологическо проучване в Узбекистан: хората в страната не искат никакви арабски пролети, нито украински майдани.

Според узбекистанския политолог Рафик Сайфулин, „днес за Узбекистан важното е да възпре заплахата, идваща от ИД“. „Проблемите с религиозния радикализъм са най-актуални в региона.

През рехавата граница между неутрален Туркменистан и южните му съседки например може да минат какви ли не хора. Това ще е голямо главоболие за всички страни от региона, включително Русия. Засега сме убедени, че узбекистанските власти и силовите структури държат ситуацията под контрол. В перспектива обаче е много важно при предаване на властта контролът да остане на нужното равнище“, каза Сайфулин пред „Независимая газета“.

Запитан дали в Узбекистан се говори за предаване на властта, експертът посочи: „В практическата плоскост нещата отдавна са в ход“. Но според него не става дума за конкретен човек, а за изграждане на нова политическа система, която да излъчва нови лица. „Твърде важно е никой от бъдещите политически дейци да не зависи от американски или други спонсори.

Не по-маловажна е способността да възпрат заплахата, идваща от организации като ИД. Неотдавна бе погребението на известния узбекистански богослов шейх Мухамад Юсуф. Хиляди се стекоха, за да се сбогуват с него. Никаква агресия обаче! Хората идваха, само за да почетат паметта на покойния – наистина твърде сложна личност. Важното е този дух да се запази, независимо как ще мине смяната на властта“, добави аналитикът.

Опасенията му не са безпочвени. Тези дни Службата за национална сигурност на Узбекистан (СНС) заяви, че ИД планира „в страната серия от терористични атентати – на празника Новруз, а също и във връзка с президентските избори“. Съответно от 21 март в републиката тече мащабна операция „Прочистване-антитерор“. Безпокойството на властта е обяснимо.

Както заяви за сайта „Средна Азия в интернет“ Бахтиер Шарафов от СНС, държавното ръководство е разтревожено заради появата на отряди от ИД в съседен Афганистан. „Появата на ИД пред вратите на Средна Азия е знак, че потенциалната заплаха надхвърля нивото на терористичните атентати и бойните операции“, посочи той. И допълни, че „бойци на ИД се укриват по границата с Туркменистан и действат по-активно отпреди на афганистанско-узбекистанската граница“.

По данни на узбекистанската СНС в момента на страната на ИД се сражават близо 5000 членове на присъединилото се към нея ИДУ.

Сред тях има и хора от Узбекистан. Според експерти, тайните служби на Узбекистан споменават вече не само за атентати, а за опасност от мащабно нахлуване на бойци от ИД в страната. Бахтиер Шарафов отбелязва по-специално, че „днешната война с ИД и други терористични организации все повече заприличва на хибридна война, съчетаваща военни и невоенни методи“.

Започналите съвместни действия на афганистански джихадисти и бойци от групировката ИД в Северен Афганистан станаха причина властите в Узбекистан да заявят, че вдигат нивото на сигурност и ще следят с повишена бдителност узбекистанската граница, ще водят и по-интензивна „разяснителна дейност“ сред населението. Службите за сигурност в Афганистан потвърдиха, че бойци на ИД се придвижват успоредно на границата с Туркменистан; те явно действат вече и на узбекистанската отсечка от границата, казва Шарафов.

БТА

* Руски медии цитираха през октомври 2014 г. водача на ИДУ Усмон Гози, заявил, че движението се присъединява към ИД, б. пр.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.