Пет ключови проблема на изборите в Нигерия

Ислямистки терористи в Нигерия. Снимка: топнюз

Нигерийците ще гласуват в събота на президентски и парламентарни избори, основни теми на които са сигурността, икономиката, корупцията, етническите и религиозните разделения в най-гъсто населената страна в Африка.

Сигурност

Кой кандидат е в най-добра позиция да сложи край на бунта на ислямистите от групировката „Боко харам“, която за шест години отне живота на над 13 000 души и принуди милион и половина души да напуснат домовете си? Настоящият президент Гудлък Джонатан, който се бори за нов мандат, беше остро критикуван в Нигерия и чужбина за това, че не успя да спре настъплението на „Боко харам“.

Макар че нигерийската армия, подпомогната от съседните страни, постигна определени успехи срещу бунтовниците в последните седмици, не може да се пренебрегне липсата на своевременна реакция през останалата част от управлението на Джонатан, казват експертите.

В противниковия лагер бившият генерал Мухамаду Бухари, управлявал с твърда ръка страната през 80-те години на миналия век чрез военна хунта, обеща да превърне борбата с „Боко харам“ в един от приоритетите си, ако бъде избран.

Въпросът за сигурността е възлов за част от 68,8-те милиона нигерийски избиратели, главно тези, живеещи в преобладаващо мюсюлманския север, където е съсредоточено насилието. Проблемът обаче остава второстепенен за голяма част от гласоподавателите от богатия на петрол юг, където преобладават християните, припомнят специалистите.

Корупция

Корупцията, ширеща се във водещата в Африка икономическа сила, остава главна тревога на избирателите от всички етнически и религиозни общности.

Бухари, който през 1983 г. взе властта с преврат срещу цивилното управление, обвинено, че бърка в държавните каси, си изкова репутация на неподкупна личност с годините.

Джонатан, на свой ред, претендира, че е допринесъл за оздравяване на държавните финанси през първия си мандат. Мнозина политически наблюдатели обаче смятат, че корупцията в последните години продължава да се разраства. Пример за това е скандалът за милиарди долари в националната петролна компания.

Изборите на 28 март се очертават като много оспорвани. Според експертите по тази ключова тема Бухари може да отбележи точки в своя полза и да измести досегашния президент, което ще е безпрецедентно за Нигерия.

Икономика

Неотдавнашният срив на цените на черното злато на световните пазари привлече вниманието върху уязвимостта на нигерийската икономика, която е твърде зависима от петрола. Страната е най-големият производител на петрол в Африка и този ресурс осигурява 70 процента от държавните приходи.

Министърката на финансите на Джонатан, Нгози Оконджо-Ивеала – бивш заместник-директор на Световната банка – от години настоява за диверсификация.

Равносметката на президента в селскостопанския отрасъл е част от силните страни в мандата му: в този дълго време пренебрегван сектор, генериращ работни места, бяха направени значителни капиталовложения.

При управлението на Джонатан икономическият растеж се задържа на равнище от средно 5 процента годишно. Бедността и безработицата в страната обаче остават – голямата част от населението от 173 милиона души продължава да живеят с по-малко от два долара на ден.

Бухари не разви достатъчно икономическата си програма по време на предизборната си кампания и икономиката е едно от слабите му места.

Етническият въпрос

Етническата принадлежност остава централен въпрос за избирателите в страната с голям брой народности. Според етносите хауса и фула на север, откъдето е Бухари, е ред на техен човек да управлява, след като представители на Юга управляваха в 13 от 16-те години, откакто през 1999 г. Нигерия се върна към демокрацията.

Джонатан, който е от народността лджо и е роден в делтата на Нигер, в богатата на петрол южна част на страната, ще бъде подкрепен от своя етнос, както от представителите на народността ибо, преобладаващи в Югоизточна Нигерия.

Религия

Мюсюлманинът Бухари беше осмян от критиците си като религиозен фанатик, готов да наложи в цялата страна ислямския закон – шериата, който вече е в сила в няколко щата в Северна Нигерия. Дори да са неоснователни, тези обвинения може да разубедят избирателите в преобладаващо християнския юг да гласуват за него.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.