Извънредни закони, за да вземат на Василев фирмите – нали уж капитализъм, защо пак по комунистически?

Предвожданата от Бойко Борисов коалиция се кани да внесе в парламента поправки в закона, които да позволят на прокуратурата и ДАНС да спират продажбата на фирми, засягащи националната сигурност, като изрично в текстовете е включена БТК.
Това е извънредно законодателство и се прави с цел да се попречи на продажбата на дяловете на Цветан Василев в БТК, които представляват 43% от компанията.

Това е второто извънредно законодателство, което правителството на Борисов е на път да приеме, за да сложи контрол върху активи, свързани с Цветан Василев. Първо гласуваха поправки в закона, които позволиха да бъдат назначени синдици в банката, но не от съда, а от контролирания от правителството Фонд за гарантиране на влоговете. Синдиците са спорни (виж тук) и очевидно ще обслужват интересите на …Пеевски, чиито медии напълно подкрепят и мотивират за пред обществото стъпките на Борисов по отношение на КТБ.

Така се получава, че парламент и правителство се занимават да изземат бизнеса на банкер, който довчера беше пръв бизнес партньор на Пеевски и фаворизиран от предишното правителство на Борисов, което вкара в неговата банка две трети от парите на държавните компании. След като бившите бизнеспартньори се скараха, започна война с помощта на прокуратурата и беше впрегната цялата държавна машина банката да бъде фалирана и активите й да преминат в когото трябва. Този  процес вървеше не особено успешно за Пеевски. Василев също успяваше да придърпа каквото може след рухването на банката. Както предвидихме в e-vestnik преди две години, тази групировка около КТБ ще се разпадне и ще се бият за парчетата й (виж тук). Точно това наблюдаваме в момента.

Василев продаде в пакет с БТК също и военните заводи “Дунарит“(92%) и „Авионамс“ (92%), операторите на мултиплексите НУРТС (100%) и „Фърст Диджитъл“ (100%) и фирмата за пийпълметрични изследвания „Гарб“. Цената е общо …1 евро, купувачът е неизвестна компания LIC33, с единствен собственик белгиецът Пиер Луврие. Правителството изрече забележителната глупост, че иска да разбере произхода на парите на купувача, тоест да се докаже произхода на 1 евро…

Мнозина подозират, че сделката е фиктивна, Василев продължава да се крие зад нов собственик. Дали е така, ще се разбере в бъдеще. Но той всъщност отчаяно се мъчи да спаси тези фирми от поглъщането им от Пеевски и Борисов.

Квесторът на БНБ в КТБ обяви преди дни, че БТК няма кредити към банката. Тоест, опитът да се спре продажбата на БТК със специално законодателство, е чиста намеса на държавата в една частна сделка. И то в полза на заинтересовани бизнес среди, които използват властта за бизнеса си.

Намесата с извънредно законодателство прилича на комунизъм, в съчетание с мафия. И тъй като компанията купувач от Цветан Василев е собственост на белгиец, уличен във връзки с руски олигарси, тази държавна законодателна намеса се приема политически. Все едно спасяват български компании от руски олигарси и руско влияние.

Да, ама… Как ще стане юридически? Закон с обратно действие няма как да мине в съда. Купувачът е белгиец, не руснак, компанията му е регистрирана в Европа. Може ли държавата да забрани частна сделка? Както се казва – нали искахте капитализъм? Защо сега пак по комунистически?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.