Македонците са раздвоени за скандала с подслушванията

Подслушвани телефони, заговори и съмнителни чуждестранни агенти. Това са някои от скритите аспекти на скандал, който помете като буря Македония и стигна до най-високите върхове в управлението. Почти ежеседмични разкрития и твърденията за подслушвани телефонни разговори плетат паяжина от шок и обаяние сред обикновените македонци, нанасяйки удар върху политиката на балканската държава и поляризирайки обществото.

Скандалът провокира вниманието на Европейския съюз, който следи усилията на Македония за членство в блока повече от десетилетие. Социалните медии се напълниха с дискусии по темата, а поддръжниците и опонентите са разделени на „патриоти“ и „предатели“. В сърцевината на скандала са твърденията на лидера на опозиционната Социалдемократическа партия Зоран Заев, че министър-председателят Никола Груевски незаконно е разпоредил подслушването на телефоните на 20 000 души.

Предполагаемите жертви на подслушването са полицаи, съдии, журналисти, чуждестранни посланици, религиозни лидери и дори близки хора на премиера, както и министри. Заев твърди, че подслушаните телефонни разговори разкриват корупция на най-високо ниво на управление в страна с население от два милиона, в това число купуване на гласове, злоупотреби със средства и изфабрикувани съдебни преследвания на опоненти.

Груевски, който е на власт от 2006 г., категорично отхвърля тези обвинения. Той обвинява Заев, че участва в заговор за преврат, ръководен от все още неназован агент на чужда служба за сваляне от власт на консервативното му правителство. Той казва, че всичко е с цел принуждаване да подаде оставка.

„Изглежда странно, но никога не съм виждал по-сериозна политическа криза в тази страна“, казва политическият анализатор Алберт Муслиу. „Това е не само политическа, но също и сериозна морална криза, защото хората до голяма степен загубиха доверието си. Управлението може да се смени бързо, но въпросът с доверието е процес, който изисква много време, за да бъде то възстановено“.

Сред последните разкрития са разговори между двама души, които Заев идентифицира като финансовия министър Зоран Ставрески и вътрешния министър Гордана Янкулоска и които се оплакват от направени разходи, наредени от Груевски. В разговора двамата подслушани обсъждат нареждане на Груевски за покупка на 100 картини за музей и похарчени 300-400 милиона евро за паметници и сгради при положение, че бюджетът на полицията се орязва. Партията на Груевски неотдавна обвини социалдемократите, че целят да разрушат репутацията на държавата и да завземат властта без подкрепата на хората.

Европейският съюз показа „сериозна загриженост“. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан неотдавна прикани македонските политици към конструктивен диалог и разследване на твърденията за подслушвани телефонни разговори. Медиите изразиха обидата си след твърденията за подслушвани журналисти. И Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа изрази притеснението си във връзка със „сериозните твърдения, които повдигали въпроса за независимостта на медиите и на съдебната система, както и за спазването на основни демократични ценности“.

Полицията обвини Заев миналия месец в подготовка на преврат и „насилие срещу представители на най-висшите държавни органи“. Той беше разпитван от съдия и му беше забранено да напуска страната, въпреки че не е арестуван. Във вторник полицията повдигна още обвинения срещу него по твърдения, че е получил подкуп от 200 000 евро през 2013 от местен бизнесмен, за да задвижи сделка с недвижим имот в град Струмица, където е кмет. Той отрича обвиненията.

Петима други лица, в това число бивш полицейски началник и служители на разузнавателните служби, са в затвора заради обвинения в шпионаж. Скопски съд вече осъди един от тях на три години затвор за шпионаж и незаконно подслушване след предварително договаряне с цел намаляване на присъдата в замяна на признаване на вина. „За първи път в историята на независима Македония“ полицията е предотвратила „опит за застрашаване на конституционния ред и недемократична подмяна на волята на гражданите“, каза неотдавна вътрешният министър.

Заев отхвърля обвиненията, казвайки че незаконните записи на подслушани разговори са му дадени от „патриоти“ в разузнавателните служби. Партията му заведе дела срещу служители в службите, сред които и министърът на вътрешните работи, високопоставен представител на службите и други правителствени представители заради незаконно подслушване без съдебна заповед. Опозиционният лидер твърди, че повечето от политиците в страната, включително и той, са били записвани незаконно четири години.

Според македонското законодателство телефонни подслушвания може да има само със съдебна заповед за максимум четири месеца. Заев твърди, че Груевски и семейството му контролират съдебната система в Македония, както и полицейската система, като назначават съдии, влияейки на съдебни решения и отменяйки обвинения. Той твърди, че този контрол е довел до „политически мотивирания“ арест през 2011 година на бившия вътрешен министър и яростен критик на правителството Любе Бошкоски.

„Ние сме заложници в собствената си държава, където няма правосъдие, няма полиция и няма политическа система“, каза Заев на пресконференция наскоро. „Всичко се нарежда и дирижира от малка група, от семейството на Никола Груевски“. Партията на Заев бойкотира парламента близо година и дори обвини управляващата коалиция във фалшифициране на изборите през април 2014 година. Заев смята, че единственото решение е техническо правителство да поеме управлението и да организира нови избори.

Но Груевски казва, че няма намерение да отиде на избори три години по-рано. Той обвинява Заев, че иска да въвлече страната в безкрайна криза. „Щом той губи“, каза Груевски наскоро, „иска всички да губят“. Единствената възможност за решение изглежда е чрез посредничеството на ЕС, нещо, което ЕС предложи и всички страни изглежда, че приемат. „Македония има демократичен капацитет“, казва Заев, „но ние се нуждаем от посредник, защото двете страни са на абсолютно противоположни позиции“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.