С въздушните удари в Йемен Саудитска Арабия демонстрира независимост от САЩ

Уорън Стробъл
Марк Хоузънбол
Ройтерс

Саудитският крал Салман. Снимка: от тв екрана

Саудитска Арабия до последния момент запази в тайна от Вашингтон някои ключови подробности от военната операция в Йемен, казаха американски представители на фона на все по-активната регионална роля, която поема кралството, за да компенсира американско оттегляне.Най-големият производител на петрол в Близкия изток уведоми преди седмици, че обмисля акция в Йемен, но информира Вашингтон за конкретните подробности едва непосредствено преди въздушните удари срещу съюзените с Иран бунтовници хуси, посочиха същите представители.

Близкоизточната политика на американския президент Барак Обама все повече разчита по-скоро на посредници, отколкото на пряко американско военно участие. Той обучава сирийски бунтовници да свалят правителството на президента Башар Асад и тази седмица предприе въздушни удари в помощ на иракските сили, които се опитват да си върнат град Тикрит.

Според републиканските критици на Обама той отстъпва на други традиционната лидерска роля на САЩ. Белият дом отрича да се оттегля от района и казва, че поддържа тесни контакти със саудитците за плановете им в последните дни.

Макар саудитците да са разговаряли с висши американски представители за въздушните удари в подкрепа на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади, американски източници признаха, че има празнини в информацията им за плановете и целите на кралството.

Запитан на заседание в Сената кога е бил уведомен от Саудитска Арабия за готвената от нея военна операция в Йемен, ръководителят на Централното командване на САЩ генерал Лойд Остин каза, че е разговарял с шефа на отбраната на Саудитска Арабия „точно преди те да пристъпят към действие“.

Остин каза, че не би могъл да прецени възможността за успех на кампанията, тъй като не знае какви са „конкретните задачи и цели“.

Посланикът на Саудитска Арабия в САЩ Адел ал Джубейр каза, че Рияд се е консултирал тясно с Вашингтон за Йемен, но накрая е решил, че трябва да действа бързо, тъй като бунтовниците хуси напредвали към последната крепост на президента Хади в южния град Аден.

„Разтревожихме се какво ще правим, ако Аден падне“, каза Ал Джубейр пред група репортери вчера. „Опасението ни беше, че ситуацията е толкова опасна, че трябва да се действа“, добави той.

Въздушните удари на Саудитска Арабия свидетелстват за желанието й да брани регионалните си интереси, разчитайки по-малко на американския защитен чадър, който дълго време беше водещ стимул в отношенията на Вашингтон с богатото на петрол кралство.

Рияд е все по-настъпателен след 2011 г., когато нежеланието на Вашингтон да подкрепи египетския президент Хосни Мубарак при избухналите масовите протести накара саудитците да се усъмнят в ангажимента на САЩ към традиционните им арабски съюзници.

Решението на Обама от лятото на 2013 г. да не бомбардира Сирия, след като режимът използва отровен газ (срещу народа си), наред с внезапното съобщение, че е водил тайни ядрени преговори със заклетия враг на Рияд – Иран, разтревожи още повече саудитците.

„Ако операцията е успешна, смятам, че ще станем свидетели на голям обрат в саудитската външна политика. Тя ще стане по-дейна, по-агресивна по отношение на иранския експанзионизъм“, каза иракският експерт по сигурността Мустафа Алани, който има връзки със саудитското министерство на вътрешните работи.

Правителството на Обама не желае да бъде въвлечено в преки военни действия в пореден арабски конфликт, след като вече е изправено пред страховити предизвикателства в Сирия и Ирак.

Задълбочаващият се конфликт в Йемен накара Вашингтон да евакуира оттам всички свои специални сили. Това още повече обезсили американската кампания на удари с безпилотни самолети срещу базирания в Йемен най-унищожителен клон на Ал Каида.

Интервенцията на сунитска Саудитска Арабия в Йемен е най-новият фронт в разрастващата се регионална надпревара за влияние с Иран, обхващаща Сирия, където Техеран подкрепя правителството на Асад, и Ирак, където подкрепяните от Иран шиитски милиции играят важна роля в сраженията.

Американски представители се опитват да омаловажават връзките между Иран и йеменските хуси, но Ал Джубейр каза, че членове на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция и на подкрепяната от Иран групировка Хизбула съветват на място в Йемен хусите.

Висш американски представител определи операцията на Рияд като „панически отговор“ на бързо влошаващата се обстановка в Йемен, която саудитците се опасяват, че може да се пренесе и на тяхна територия.

Представителят, пожелал анонимност, отбеляза, че оглавената от Саудитска Арабия 10-членна коалиция е била скърпена толкова набързо, че ефективността й буди съмнения.

Белият дом казва, че няма да се включи пряко във военни операции в Йемен, но е създал звено за координиране на американската военна и разузнавателна подкрепа за операцията. Американски служители обаче отбелязват, че засега споделят разузнавателна информация в ограничена степен. През последните седмици американски представители са обсъждали със Саудитска Арабия влошаващата се ситуация в Йемен.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери дискутирал обстойно темата „Йемен“ при посещението в Рияд на 5 март, но тогава не станало ясно, че саудитците са решили да предприемат евентуална операция, както отбеляза пожелал анонимност американски представител.

„Разговаряхме със саудитците през последните няколко дни за това, какво смятат да предприемат и какъв тип подкрепа можем да им окажем във връзка с действията им в Йемен“, каза говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Бернадет Мийхан.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.