Богаташи в Русия подготвят план Б за евакуация

Други се ограничават в лукса, но продължават да подкрепят Путин

Ройтерс

Алиса Крилова. Снимка: от тв екрана

Руската манекенка Алиса Крилова отмени поръчката си за последния модел Мерцедес, прекара Нова година в Москва, а не на ски в Алпите, и сега наема руски персонал, а не чужденци.

Някогашната победителка в конкурсите за красота Мисис Русия и Мисис Свят е сред най-богатите хора в Русия, но дори тя и много от богатите й приятели усещат въздействието на икономическата криза.

Изпаднали в „нещо като зимен сън“, те избягват бляскавите празненства и орязват разходите, за да компенсират част от милионите, загубени в резултат на отслабването на рублата и понижението на фондовия пазар.

Наложената умереност обаче все още не кара свръхбогатите да напускат Русия или да се настройват срещу президента Владимир Путин, който разпалва патриотизма по време на украинската криза и призовава бизнесмените да донесат парите си в родината, за да бъде подсилена позицията на Русия в най-тежкото противопоставяне със Запада от Студената война.

Разположила се върху златно канапе в хола на новопостроения си апартамент в Москва, 32-годишната Крилова се разграничава от своите сънародници, които се втурнаха да купуват телевизори, хладилници и елда – известен основен продукт, когато рублата се срина през декември, а магазините още не бяха променили цените си, за да компенсират това.

„Какво е моето виждане ли? Аз съм спокойна, що се отнася до кризата, нищо наистина ужасно не се е случило. Да, разбира се, ние не заминахме на почивка тази година, защото прецених, че няма смисъл да плащаме три пъти повече“, каза Крилова, която заради своята съвършена красота присъства на кориците на множество модни списания.

„Затова решихме да почиваме в Москва и Санкт Петербург и ходихме по музеи, театри, навсякъде, и прекарахме чудесно времето си. Беше велико да отидем на Червения площад да видим коледното дърво и мисля, че беше също толкова хубаво, колкото ходенето на ски в Австрия или Франция“, каза тя. Именно на такова отношение разчита Путин.

Откакто дойде на власт през 2000 г., бившият шпионин от КГБ опитомява влиятелните бизнесмени – или олигарси – в страната, които през 90-те години на 20-и век използваха своя контрол върху руската икономика, за да упражняват влияние върху политиката и неговия предшественик Борис Елцин.

След като върна под държавен контрол „националните шампиони“, както ги нарича той, в енергийния сектор, Путин направи сделка с частните собственици от големия бизнес – ако сте верни и стоите извън политиката, можете да запазите авоарите си.

Това е сделка, която до голяма степен се спазва, въпреки че рублата се срина от миналото лято с 40 процента спрямо долара, а икономиката е отслабена от падането на световните цени на петрола и западните икономически санкции заради Украйна.

Лоялност Бившият сътрудник на Путин Константин Костин, който сега оглавява Фонда за развитие на гражданското общество, каза, че някои хора от бизнеселита на Русия несъмнено страдат от кризата. „Някой може да е недоволен, но не мисля, че това е толкова широкоразпространено“, заяви той.

„Мисля, че те са лоялни, що се отнася до политическата им преданост“, каза Костин. По-рано този месец Путин отново призова водещите бизнесмени да върнат в Русия своите пари от офшорни сметки, преди, както предположи той, Западът да е прекъснал потоците при евентуални по-нататъшни санкции заради Украйна.

„Така той ясно заяви – вие имате достатъчно, за да поддържате висок стандарт на живот, затова, моля ви, върнете всичко в Русия, за да можем да вдигнем на крака нашата страна“, каза Крилова. Тя заяви, че е омъжена за „успешен бизнесмен“, но отказа да разкрие кой е той, и че всичките й авоари са в Русия, както и повечето от тези на съпруга й.

Крилова, която се обявява за патриот и иска да „остави нещо“ на следващото поколение, все още обича да отскача до Франция и други западноевропейски страни, където да прекарва продължително време през почивните дни, наслаждавайки се на френски и италиански сирена, чийто внос е забранен от Русия като ответна мярка на санкциите.

Руските богаташи обаче си стоят предимно у дома, докато се уверят, че имат сигурен план Б. Директорът на луксозно списание Алексей Ковал каза, че някои бизнесмени са разработили „план за евакуация“, в случай че изпаднат в немилост.

„Мисля, че повечето бизнесмени, които по някакъв начин може да имат от какво да се страхуват, отдавна са приготвили свободни летища и са задействали планове за бърза емиграция или, не да си Боже, евакуация на техните семейства“, каза Ковал, който е оперативен директор на изданието „Сити мегазин“, предлагащо съвети за начин на живот и инвестиции на „успешни хора“ в главните руски градове.

Междувременно някои компании, занимаващи се с луксозни стоки, макар да изчисляват каква ще е цената от изпадането на Русия в рецесия, също разчитат на това руските богаташи да останат още известно време.

Елитната бижутерска компания „Булгари“ съобщи, че ще отвори своя първи магазин за изделия само с нейната марка в Русия през октомври, а американският автомобилен производител „Дженерал мотърс“ каза, че затваря руския си завод, за да се съсредоточи върху луксозни коли – сектор, който до голяма степен устоява на кризата. Те обаче ще трябва да се съобразяват с един елит, който става „по-умерен“ в навиците си да харчи пари.

„Никой не иска да се фука и всички чакат. Когато имаше паника, криза, спекулация, средната класа се втурна да вземе скътаните си пари и започна да купува всичко“, каза Крилова. „Тези, които са над средната класа и още по-високо, се намират в нещо като зимен сън“, заяви тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.