Тайните на гръцкия списък

Ципрас и Меркел. Снимка: АП/БТА

Гръцкият премиер Алексис Ципрас влезе в германското канцлерство в 17 ч. миналия понеделник. Когато излезе от него, бе полунощ без десет минути. „Съвсем необичайна продължителност“, пише френският „Монд“ и обяснява защо: „Обикновено, вечерите с Меркел в Берлин свършват към девет вечерта“.

Двете страни, както обяви германското правителство, са се споразумели да не съобщават нищо конкретно за разговорите Меркел-Ципрас. Канцлерството не иска с нищо да показва, че е влязло в ролята на германския Голиат, който удушава гръцкия Давид. Подобна представа би нанесла общоевропейска злина на Германия.

„Това в никакъв случай не е сблъсък между Гърция и Германия. Това е сблъсък между Гърция и останалите 18 страни членки на еврозоната“, повтаря настойчиво Берлин. Истината е, че Германия е тази, която налага волята си в еврозоната. Германия не е направила никаква остъпка спрямо Гърция, ако повярваме на информацията, дадена от германския печат. В това не сме се съмнявали ни най-малко. Тревогата ни се отнася до отстъпки, които най-вероятно е направил гръцкият премиер пред канцлера на Германия, а не обратното.

Гърция се намира в „зоната на здрача на Европа“, написа вестникът на германските социалдемократи интелектуалци „Цайт“ в язвителна статия на челна страница. „Никой в Европа не може да иска една нестабилна Гърция, която търси да открие нови приятели извън Европа. Още по-малко, една страна, потъваща все повече в популизма и национализма, тъй като се намира в криза, която не желае да свърши“, се казва в същата статия. В заключение материалът стига до едно реалистично, практично внушение: „Ципрас ще трябва многократно да прави така, че сякаш спазва правилата. А германците ще трябва многократно да се правят, че уж не забелязват, че всичките правила не се спазват…Такъв е животът“.

Истина е, че левите германци предупредиха Ципрас. „Меркел лицемерничи по въпроса за Гърция“, написа лявата депутатка Зара Вагенкнехт от партията Левите в своята интернет страница. „Тя се явява в добър стил в тази лоша игра…Планът на канцлерката за Европа е да използва дълга като лост за разпродажба на държавно имущество в интерес на германски бизнес консорциуми“, подчерта депутатката.

Непрестанната германска атака срещу Гърция доведе до спад на влоговете в гръцките банки и през февруари, откакто СИРИЗА е на власт. Както съобщи централната банка на Гърция, само миналия месец, първия, откакто Алексис Ципрас е премиер, са били изтеглени от гръцките банки 7,6 млрд. евро. Очевидно по-малко, разбира се, от януари, когото премиер бе Самарас. Тогава от банките са били изтеглени 12,2 млрд. евро. Отделно още 4 млрд. евро са били изтеглени през декември 2014 г.

Удушаването на гръцката икономика, към която съзнателно се стреми канцлерството в Берлин, за да унижи Ципрас, не се дължи обаче на изтеглените депозити от гръцките банки. Миналата година през януари депозитите са били 148,04 млрд. евро, а през януари тази година са били 140,47 млрд. евро. Депозити със 7,5 млрд. евро по-малко е нещо напълно естествено за една страна, чиито жители непрестанно стават все по-бедни. Както се вижда, ликвидност се предоставя с капкомер от Европейската централна банка, което води до задушаване на реалната икономика на страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.