Централният банкер, който спаси руската икономика от пропастта

Елвира Набиулина. Снимка: от тв екрана

Беше 16 декември – денят, който по-късно руските брокери нарекоха „Черния вторник“, и рублата свободно падаше. „Намесете се! Намесете се!“, крещи служител на Руската централна банка (РЦБ).

Гуверньорът на институцията Елвира Набиулина следи на екрана на таблета си как курсът на рублата реагира на спешното повишаване на водещата лихва. Не, заявява Набиулина, не и този път – Русия повече няма да се бори с пазара. Спекулантите имат нужда от студен душ, казва тя.

Това смело решение, за което разказват двама души, запознати със случилото се на срещата, започна да се изплаща на 51-годишната Набиулина и нейния ментор – президента Владимир Путин. Въпреки санкциите, имащи за цел да накажат Русия за действията й в Украйна преди година, рублата се стабилизира. От „Черния вторник“, когато се срина до рекорден минимум, рублата възстанови 19 % от стойността си спрямо долара, отчитайки най-силния растеж сред валутите на 24 страни с нововъзникващи пазарни икономики.

Русия все още се бори с болезнена рецесия, предизвикана от срива в цените на петрола, и много банки в страната са засегнати. Засега обаче икономиката поне се отдръпна от ръба на пропастта и неотдавна финансовият министър Антон Силуанов обяви, че най-лошото е минало.

В сградата на РЦБ, недалеч от „Червения площад“, затишието минава за победа. На Набиулина вече не й се налага да пилее валутни резерви в напразни опити да укрепи рублата. Сега тя е изправена пред също толкова обезкуражаващата задача да превърже ранената икономика.

Пряка линия

Въпреки че РЦБ формално е независима, анализаторите са единодушни, че в крайна сметка тя е ръководена от Путин. Набиулина все пак се издигна като сила сама по себе си, с пряка връзка с президента.

Тя не се страхува да говори високо. Когато помощниците призоваваха Путин да наложи капиталов контрол миналата година, Набиулина отхвърли подобен ход и настояваше за изцяло свободен курс на рублата, разказват информирани източници. Путин взе под внимание нейния съвета й и след това я остави да уточни детайлите.

„Моментът беше исторически, тъй като тя убеди Путин да приеме пазарното решение за проблем, застрашаващ цялата банкова система“, посочва председателят на руското подразделение на банка UBS Раир Симонян. Русия може би промени курса си в икономическата изолация, отбелязва той.

Това, което направи Набиулина, е може би една от най-големите рисковани игри в 15-годишното управление на Путин. Тя първо повиши водещите лихви до стряскащо високи нива, вдигайки референтната лихва от 10,5 % до 17 % с един замах. След това се отдръпна от намесата на валутния пазар.

Стратегия на разговорите

Путин редовно използва горещата линия с РЦБ, за да обсъжда стратегията с Набиулина, която бе икономически министър и съветник на президента преди да стана гуверньор на централната банка през 2013 година. Говори се, че когато специалният телефон на бюрото й звъни, всички останали напускат стаята. „Той не може да се намесва във всекидневните дела на централната банка. Няма такова право“, твърди говорителят на Путин Дмитрий Песков.

На фона на стабилизирането на цените на петрола от януари и замразяването на заплахата от нови санкции, сега Набиулина може да обърне внимание на първата рецесия от шест години. Насърчена от подкрепата на Путин, тя изненада анализаторите, понижавайки водещата лихва до 15 % в края на януари, а след това и до 14 % през март. „Най-лошото е зад над“, заяви Силуанов на 19 март.

Голям проблем Герман Греф, бившият шеф на Набиулина в министерството на икономиката, не е съгласен с това твърдение. Греф, който сега ръководи държавната банка Сбербанк, посочва, че кредитните институции са заделили огромни резерви, прогнозирайки увеличаване на дела на лошите кредити. „Всички банки имат голям проблем, включително и ние“, каза Греф пред медии на 20 март.

Икономическата картина изобщо не е светла – Русия очаква най-големия спад в потребителските разходи от шест години, а инфлацията достига 16,7 % – най-бързият темп от 2002 година. Заради тези фактори централната банка да прогнозира, че през текущата година икономиката може да се свие с 4 %.

Набиулина е изучила изкуството на бюрократичното оцеляване от Путин. След като президентът публично порица централната банка, че действа твърде бавно миналата година, тя замени ръководителката на паричната политика Ксения Юдаева, връщайки в институцията опитния Дмитрий Тулин. Ходът бе приветстван от редица икономисти и позволи на Набиулина да задържи доверения си съюзник Юдаева, поверявайки й прогнозирането и стратегиите.

Пазарна паника

Не всички дават високи оценки на централната банка. Павел Трунин, който ръководи департамента по парична политика на московския институт Гайдар, отбелязва, че през по-голямата част от 2014 година Набиулина е отговаряла на случващото се на пазара, вместо да го изпревари. Освобождаването на курса на рублата ще смекчи последиците от колебанията в цените на петрола за икономиката, но решението бе взето твърде късно, за да предотврати паника на пазара, посочва той.

Оценките за начина, по който Набиулина се справя с кризата, се повишават, сочи допитване на Блумбърг сред 29 икономисти. Сред тях 31 % посочват, че сега имат по-добро мнение за паричната политика, отколкото преди шест месеца, докато 21 % процента отбелязват, че оценката им се е понижила. При същото допитване 19 от анкетираните оценяват положително ролята на регулатора за руската икономика, осем са неутрални, а двама дават отрицателна оценка.

Все пак на малцина в банковия свят се налага да се справят с геополитически предизвикателства като Набиулина – първата жена начело на централна банка в групата Г-8. Когато Путин започна да действа за анексирането на Крим, например, тя започна да следи социалните медии, за да определи очакванията на инвеститорите за рублата.

Нито Набиулина, нито Путин бяха подготвени за срива в цените на петрола, който повали икономиката. През всички тези трудности обаче, президентът бе зад нея.

„Някои може и да критикуват Набиулина, но не бива да се забравя, че като цяло политиката й е адекватна. Руската централна банка не е единствената институция, която носи отговорност за икономическата ситуация в страната“, каза Путин след повишението на водещите лихви през декември.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.