Мечти за тръбопроводи? Турция иска да стане транзитен газов хъб

Турция се опитва да се превърне в голям транзитен хъб с два нови тръбопровода, които ще помпат газ от Азербайджан и Русия към Европа, но хваленето може да се окаже по-лесно от изпълнението на амбициозните проекти.Турция и Азербайджан миналата седмица започнаха работа по новия Трансанадолски тръбопровод /ТАНАП/ за пренос на природен газ по суша с дължина 1850 километра, който до 2018 г. има за цел да осигури 10 милиарда кубически метра газ годишно на европейските потребители и 6 милиарда кубически метра газ на турските потребители.

В същото време турски и руски служители са в интензивни преговори да договорят условията за напълно нов тръбопровод „Турски поток“ под Черно море. Тъй като ЕС подкрепя ТАНАП, а Русия стои зад „Турски поток“, Турция сега е поставена в много стратегическа позиция в постоянно задълбочаващото се съперничество между Брюксел и Москва по отношение на газовите доставки.

Мечтата на Турция е да превърне района в западната част на страната, граничещ с Гърция и България, в газов хъб, където ще се срещат много тръби, които ще помпат газ за европейските потребители.

Подкрепяният от ЕС ТАНАП изглежда със сигурност ще бъде построен, тъй като осигуряването на възвращаемост на инвестицията в азербайджанското газово поле Шах Дениз 2 зависи от тръбата. „Турски поток“ обаче е много по-малко стабилен проект.

Остават въпроси във връзка с това дали Турция има достатъчен капацитет да се превърне в истински газов хъб, което изисква много повече от построяването на тръбопроводната инфраструктура.

За да бъдеш енергиен хъб изисква редица компоненти, които са необходими, но нито един от тях все още не съществува в Турция, заяви Едуард Чау от Центъра за стратегически и международни проучвания /CSIS/. Той посочи липсата на силна международна банкова система, на солидна законова система за решаване на нормални търговски спорове и на достатъчно съоръжения за складиране.

Турция има предимство с местоположението си. Тя е близо до много страни, които произвеждат петрол и газ. Да се превърнеш в хъб изисква време, каза той.

Проектът ТАНАП на стойност 10 милиарда долара, старта на чието изграждане дадоха президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговият колега от Азербайджан Илхам Алиев, е твърдо подкрепен от ЕС, който се надява, че той ще помогне на Европа да намали зависимостта си от руски газ. Но анализаторите казват, че Турция ще трябва да увеличи общия си капацитет от първоначалния план за 16 милиарда кубически метра газ годишно, за да може да изиграе значителна роля в целта на ЕС да диверсифицира доставките от Русия на президента Владимир Путин.

В дългосрочен план, ако ТАНАП транспортира много повече газ, това ще му придава все по-голямо значение. Това е нещо, което вероятно ще се случи, но няма да е предстоящо, заяви Лорен Русекас, високопоставен съветник по глобален газ в IHS Energy. Планът да бъде построен „Турски поток“ бе драматично обявен от Путин през декември в Анкара като замяна на газопровода „Южен поток“, заобикалящ Украйна.

Путин хвърли върху ЕС вината за провала на проекта „Южен поток“, който трябваше да стигне до брега в България. Но Русия и Турция, които вече експлоатират подводния тръбопровод „Син поток“, все още трябва да договорят окончателно споразумение за „Турски поток“.

В замяна на съгласието тръбопроводът да премине през нейна територия, Турция си осигури от Русия намаляване с 10,25 процента на цената на газа, който внася, една добре дошла отстъпка за страна със забавящ се растеж и намираща се под натиск валута. И все пак, руският вестник „Комерсант“ съобщи миналата седмица, че окончателните преговори във връзка ценовите условия са достигнали до задънена улица. Турският енергиен министър Танер Йълдъз настоя обаче, че двете страни са в съгласие помежду си.

Подозирам, че това ще се случи, но все още не е така, окончателните споразумения трябва да бъдат договорени и подписани между Газпром и турската енергийна компания Боташ, заяви Русекас.

Дори да бъдат подписани споразуменията за построяването на четирите тръби, които са необходими, за да бъде осигурен предвижданият капацитет от 63 милиарда кубически метра газ годишно като при „Южен поток“, ще бъдат необходими политическа воля и финансова подкрепа. Според мен е възможен „Турски поток“ с една или две тръби, заяви Чау. Трудно ми е да си представя 63 милиарда кубически метра газ годишно в скоро време, особено с оглед на финансовите проблеми на руския газов гигант Газпром и натиска от западните санкции във връзка с Украйна, каза той.

Все пак, планът да бъде построен „Турски поток“ е знак за укрепване на отношенията между Русия и Турция. Двете страни успяха да направят така, че споровете около конфликтите в Сирия и Украйна да не навредят на възникващия им съюз.

ТАНАП би могло да бъде разглеждан като конкурентен проект на „Турски поток“, а Ердоган подозрително избра именно навечерието на церемонията за ТАНАП, за да телефонира на Путин, за което съобщи Кремъл, с цел да обсъдят руско-турския план за тръбопровода.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.