Британската средна класа затяга коланите, може да накаже консерваторите

Франс прес

Студент хвърля яйце по лидера на консерваторите Дейвид Камерън. Снимка: мирър

„Всяка година всичко се увеличава освен заплатите ни!“. Като милиони други британци от средната класа Лора и Фил Бърчли не печелят от икономическото съживяване. Това е тревожно явление за управляващата Консервативна партия с наближаването на парламентарните избори.Дошлият на власт през май 2010 г. премиер Дейвид Камерън приложи строги бюджетни икономии, за да намали наполовина дефицита на държавния бюджет след регистрирания през 2009 г. пик в разходите за справяне с финансовата криза. Това усилие обаче доведе до масови съкращения на работни места в държавния сектор, замразяване на заплати и забавяне на икономическия растеж за известно време.

Въпреки неотдавнашното спиране на инфлацията цените нараснаха с близо 11,5 процента за пет години, а заплатите – средно със само 7,5 процента по данни на националната статистика. Следователно покупателната способност на домакинствата е спаднала.

„Спадът в реалното заплащане от пет години е почти безпрецедентен във Великобритания“, подчертава Саймън Рен-Луис, преподавател по икономика в Оксфордския университет. Според него това отчасти се обяснява с „съвсем слабото икономическо съживяване“ след кризата.

И макар че равнището на безработица е спаднало от средата на 2013 г., голяма част от новите работни места са за нископлатени длъжности.

Последните години бяха белязани и от задълбочаване на неравенствата: в Лондон най-богатите 10 процента увеличиха благосъстоянието си с една четвърт спрямо периода преди рецесията, а най-бедните 10 процента загубиха още една пета от доходите си, сочи изследване на Лондонското висше училище за икономика и политика за периода 2007-2013 г., в което се отбелязва и 11-процентов спад на средния доход.

Това явление се усеща и в останалата част от страната, като Устър, средноголямо населено място в западното английско графство Уест Мидландс, в чийто център се издига внушителна катедрала, съхраняваща тленните останки на брата на крал Джон Безземни (1199-1216), брат на Ричард Лъвското сърце.

„Хората трябва да затягат коланите през последните години“, разказва Дейвид Крисмас, управител на местния център на сдружението „Християни срещу бедността“.

Свръхзадлъжняването е разпространен проблем, включително за средната класа, защото „хората, които са точно над равнището на бедността, страдат от това, че заплатите не нарастват с темповете на инфлацията“.

В политическо отношение традиционно подкрепящият консерваторите Устър през 1997 г. гласува за дошлия на власт левоцентрист Тони Блеър, чийто прагматичен дискурс се хареса на „Устърската гласоподавателка“, символ на електората, който се съсредоточава върху материалните въпроси.

През 2010 г. градът обаче се върна в десния лагер и „Устърската гласоподавателка“ се превърна в „майката от Алди“, според представителката на лейбъристите Каролайн Флинт, която призовава партията си да привлече тези избирателки, които са принудени да пазаруват в евтините магазини.

Германската верига магазини с ниски цени Aлди, както и сънародничката й Лидъл, подяжда печалбите на традиционните супермаркети. Пред супермаркета Алди в Устър Лора, която работи в британската здравна каса и в момента е в отпуск по майчинство, и съпругът й Фил, работник в печатница, обясняват, че трябва да се справят с „твърде малките увеличения на заплатите и определено по-затегнатия си бюджет“ през последните години.

И други запитани клиенти изтъкват ниските цени на магазина. „В Теско обикновено харчех по 70 лири на едно пазаруване. Сега ми излезе само 28!“, възкликва Сю Бренан, пенсионерка от социалния сектор.

Съпругът й, който е работел като полицейски служител, неотдавна е бил съкратен по икономически причини, което принуждава двойката да брои всяка стотинка. Сю обяснява, че спестява по 24 лири на месец, откакто е инвестирала в нов бойлер. „Тежко ни е във Великобритания, като другаде, в Кипър или Гърция“, добавя тя.

Това доста разпространено усещане изглежда ограничава политическите печалби, които консерваторите се надяваха да извлекат от възстановяването на икономическия растеж.

„Консерваторите определено са възприемани като най-надеждни в икономически план“, отбелязва Гидиън Скинър, ръководител на политическите изследвания в социологическия институт Ипсос Мори.

„В същото време обаче хората се безпокоят за жизненото си равнище и доколко могат да получат ежедневна полза от икономическия растеж“, подчертава той.

Партията на Камерън обещава, че ако спечели изборите на 7 май, ще увеличи прага на данъчните ставки, за да подобри покупателната способност на домакинствата, а Лейбъристката партия на Ед Милибанд иска да накара електроразпределителните и газовите компании да намалят цените си с 10 процента.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.