С Ивет отпред и КОЙ отзад; Как се прибират 8 млн. лева за охрана от “Мини Марица Изток”

Фирма на "ВИП Секюрити" спечели без търг годишен договор на тлъсти цени

Продължение – виж „VIP Секюрити“ или как да смучем от държавата без търг. КОЙ наднича отзад?

Атанас Симеонов, официален собственик на „ВИП Секюрити“. Снимка: от тв екрана

Само за половин година фирма „ВИП Секюрити“ (и чрез нейни подразделения) е взела две държавни поръчки на обща стойност над 20 млн. лева, без търг, с пряко договаряне, поради „форсмажорни обстоятелства“. За първата стана дума вчера – Държавната компания „Български пощи“ ще плати на „ВИП Секюрити“ над 12 млн. лева за една година.

Почти същият случай, с по-тежки последици – източване на финанси от  държавно предприятие – се наблюдава и при още един подобен търг, който е отменен и поръчката е лапната с пряко договаряне от фирма на „ВИП Секюрити“.
Търгът е е организиран от “Мини Марица Изток“ ЕАД в края на юни миналата година и е за охраната на три рудника “Трояново 1”, “Трояново-Север” и “Трояново 3” (разходите в тия мини в края на краищата влизат в цената и на тока).

До тогава обектите се охраняват от три фирми – “ДСЦ”, “Секюрити груп алфа” и “Крема” и договорите им изтичат в края на есента. Кандидатстват различни охранителни фирми – и малки, и големи. Чак на 29 септември 2014 г. комисия започва да разглежда офертите. Бави се месец и половина чак до 18 ноември и обявава, че няма избран кандидат. Обстоятелствата стават „форсмажорни“, защото договорите с настоящите охранители изтичат и не ги продължават временно.


Изведнъж се появава консорциумът  “Майниниг секюрити”,

с който на 27 ноември м. г. след пряко договаряне са сключен три договора за охрана на всеки от рудниците за една година, докато бъде проведен нов конкурс. Консорциумът „Майнинг секюрити“ е съставен от две фирми “З ЕС СОТ” ЕАД – София и “ПС-Трейд 2007” ООД – Костинброд.

Кои са “З ЕС СОТ”? През 2011 г. тази охранителна фирма е купена от “ВИП секюрити”. Двете фирми са почти равни по брой служители и обороти, но едната купува другата. Намерила е пари отнякъде. Някой е извадил кредит или друга финансова инжекция и така е превърнал “ВИП секюрити” във втората по големина охранителна фирма в България. Към момента на обединението двете фирми имат общо 2750 служители, към 60 000 клиенти и годишен оборот от около 35 млн. лв. Сега, 4 години по-късно, според рекламите на “ВИП Секюрити”, тя има към 3000 служители и повече от 50 000 клиенти. Годишният й оборот е около 50 млн лв., но с тези две поръчки за последните месеци ще го увеличи значително.
НяКОЙ от някъде бута напред “ВИП секюрити”.

При сделката за мини „Марица Изток“

любопитни са цените:

За опазване на рудник “Трояново 1” фирмата “Майнинг секюрити” получава месечно 287 100 лв. без ДДС.
За “Трояново север” – 207 920 лв. месечно без ДДС.
За “Трояново 3” – 188 600 месечно без ДДС.
(бел. авт. – в e-vestnik се добрахме до договорите)

Заплащането е за около 400 души охранители. Много ли са, малко ли са за трите рудника може да се спори. Общо сумата за година е около 8 млн. лева. Един охранител излиза месечно от 1800 до над 2000 лв.. Според експертите в бранша това е от два до три пъти повече от нормалните цени. Обикновено те са от 750 до 900 лв. за охранител на месец, когато става дума за големи промишлени обекти извън София. От тях към 450-600 лв. е заплатата на гарда, а почти цялата останала сума е за допълнителни разходи. Чистата печалба за фирмата е сравнително малка, около 10-12 %, тоест към 80-90 лв. на охранител.

До 2009-2010 г. сумата, плащана от „Марица Изток“ за един охранител е била 830-850 лв. месечно. От нея за заплата на охранителя са отивали към 350-380 лв. Но след това сумите за охрана необичайно набъбват до 1500-1700 на охранител и при трите фирми, с които вече дружеството няма договор. Месечната заплата на охранителя е увеличена докъм 500 лв., тоест най-много набъбва разликата над заплатата. И отива където трябва. И с новия договор с консорциума „Майнинг секюрити“ на охранител се пада около 2000 лева месечно. А заплатите им ще си останат към 500 лв.

Дори да приемем, че заплатата на гард е по 1000 лв. и допълнителните разходи към 300 лв., за подразделението на „ВИП Секюрити“ – “Майнинг секюрити” – остава чиста печалба от 500 до 800 лв. на служител на месец. Това прави по около 250 000 лв. чист приход на месец. С други думи – поради „форсмажорните“ обстоятелства за една година от държавното дружество ще изтекат едни чисти 3 млн. лв. А те вероятно ще са повече.

Така се прави бизнес в България

Сега непознатата “Майнинг Секюрити” ще има претенции да кандидатства за по-дългосрочен договор и ще изпревари конкурентите по това, че вече има опит в охраната на рудниците.

И каква е връзката с КОЙ? “ВИП Секюрити” редовно, непрекъснато рекламира само във вестниците “Телеграф” и “Монитор”, понякога и с цели страници реклама. А до миналата година охранителната фирма е рекламирала и по “ТВ 7” и “Нюз 7”. Столични рекламни агенти твърдят, че когато са се опитвали да вземат реклама за други издания или телевизии, служители на “ВИП Секюрити” ги отпращали с думите: “Ние имаме вестници, в които рекламираме”. “ВИП Секюрити” охранява обекти, които са… всъщност не са на Пеевски, той само е забелязван в тях – и от охранителната фирма, разбира се, може да обяснят, че им плащат на бартер – за реклама. Нека, тяхна си работа.

Редовните рекламни карета на „ВИП Секюрити“ във вестниците „Телеграф“ и „Монитор“.

Само че всеки може да си направи извода каква е тази фирма. След като през 2009 г. „ВИП Секюрити“, заедно с банката на Цветелина Бориславова спечели разпространяването на пътните винетки за 4 години срещу 4.75% от приходите от продажба, през 2012 г. …отново спечели същия търг за винетките. Но този път не в консорциум със СИБанк. Този път „ВИП секюрити“ се явява на търга в консорциум с държавните „Български пощи“, обединени във „Винетни стикери 12-17“. Техен конкурент, който губи на търга, е същата СИБанк, в консорциум с друга фирма. Но… банката вече не е на Цветелина Бориславова. Съществена подробност… (Според броя на продадените винетки, за първите 4 години, приходите за разпространителя са били над 30 млн. лева, през вторите 4 години ще бъдат над 40 млн. лева – пари достатъчно да си плащат за реклама, за пиар и т. н.).
Като основен официален собственик на „ВИП Секюрити“ е известен бизнесменът Атанас Симеонов. Сигурно по стечение на обстоятелствата той живее като съсед на президента Плевнелиев в Резиденшъл парк – жилищен комплекс в полите на Витоша до Околовръстното, построен от фирма инвеститор, чийто бос е бил сегашният президент.
През 2013 г. „ВИП Секюрити“ опази парламента от протестиращите софиянци, борещи се с комунизма и Пеевски, като даде заградителни съоръжения за временно ползване на полицията.

Пиарката на „ВИП Секюрити“ Ивет Добромирова пък същевременно беше едно от лицата на „Протестна мрежа“… Преди това извършваше пиар услуги на Плевнелиев, после стана пиар на служебното правителство на Марин Райков.
Сигурно всички връзки са случайни, България е малка…

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.