Ще запознават френски ученици с Израел и палестинските територии

Франс прес

Три месеца след джихадистките атентати в Париж, при които бяха убити 17 души, Латифа ибн Зиатен, майка на една от жертвите на убиеца Мохамед Мера през 2012 г., се готви да изпрати петнайсетина френски младежи на едно дълбоко символно пътуване в Израел и палестинските територии. Внимаващи, грижливо сресани, а някои от тях облечени в костюм с вратовръзка, групата гимназисти и колежани, избрани за пътуването, беше приета вчера в посолството на Израел за първия си пряк досег с тази страна, за която има твърдо установени мнения.

Когато съобщих, че отивам в Израел, майка ми ми каза: „Отиваш да те убият“, а някои мои приятели се разсърдиха: „ти за Израел ли си или за Палестина?“, разказва Шариз Ечоеле, ученичка в колеж в парижкото предградие Сарсел.

„Преди това пътуване, познавах Израел от онова, което показват по телевизията – от неблагоприятната светлина. Война има, но искам да видя другата страна“, обяснява момичето от африкански произход.

Шариз е християнка. Други, събрани около масата, са мюсюлмани. Неволен пример за необходимостта от междукултурна и религиозна търпимост – такова е и момчето с име Кулибали, като на похитителя от кървавата заложническа драма в еврейски магазин в Париж от 9 януари, когато бяха убити четирима души.

Латифа ибн Зиатен обаче е подела инициативата за това пътуване доста по-рано. Откакто през март 2012 г. губи сина си Имад, убит от Мохамед Мера, тя неуморно кръстосва училищата, за да отклони младежите от екстремизма. „Те бяха избрани да бъдат посланици. Дори да е само капка в морето, това е капка в полза на мира“, обяснява тя.

Под погледа на родителите си – забулени майки, внимателно наблюдаващи бащи – младежите кимат в знак на съгласие. Пътуването им от 22 до 28 април, финансирано от фондацията на г-жа Ибн Зиатен, ще ги отведе в Ерусалим, Тел Авив и Рамала.

„Заличаване на политическия аспект“ „Разпространяването на това послание е още по-важно след атентатите“ от януари, казва Кристоф Бюатоа, директор на мъжкия лицей „Артюр Рембо“ в Гарж ле Гонес, друго населено място в околностите на Париж. „Онова, което те виждат, е страна във война. Ще им покажем, че хората живеят нормално“, допълва той. С риск да отминем решаващ елемент от пъзела? „Бихме искали да позаличим политическия аспект“, признава той.

За да изтъкне допирните точки между културите, израелското посолство е организирало музикален уъркшоп – видео с израелски рап групи – и дегустация на израелски ястия – хумус, фалафели и традиционна салата.

Младежите гарнират без колебание типичния плосък хляб със сос хариса и кюфтенца от нахут. „Аз, който съм от Северна Африка, откривам връзката с отечеството чрез храната“, казва Ясин Бетайеб, ученик в най-горния клас в лицей „Артюр Рембо“.

Той поискал да участва в пътуването, „за да види дали там наистина съществува съжителство между отделните общности“. „Във връзка със събитията напоследък, много хора казаха, че медиите ни манипулират, че зад всичко това стои Израел, но нямаше доказателства“, разказва той.

„Повечето хора, които твърдят това, обаче не са чели книги, не са образовани. Аз, като французин, нямам никакви съмнения, че тези атентати бяха извършени от хора, които се чувстват зле в кожата си и изпитват нетърпимост към светското, добавя той.

Всъщност това така широко отразено от медиите пътуване ще бъде за него това, което би трябвало да бъде всяко изследователско пътешествие: „Очаквам да открия за себе си тази страна, за която мнозина говорят, но малцина познават“ казва Ясин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.