Националният фронт във Франция иска да превърне популярността си във власт

Ройтерс

Марин Льо Пен. Снимка: от тв екрана

Националният фронт във Франция получи най-добрите си резултати на местни избори, но на надеждите му за власт продължават да пречат широкото недоволство от неговата антиимиграционна политика и избирателната система, която позволява на гласоподавателите да блокират достъпа му до изборни постове.

Крайнодесният НФ спечели всеки един от четири гласа в първия тур на местните избори на 22 март – най-добрият му резултат досега. Във втория тур миналата неделя той си осигури 62-ма съветници в 14 областни събрания, което е по-малко от 2 процента от съветниците в национален мащаб, но огромен скок, като се има предвид, че досега имаше само един единствен съветник.

Социалистическият премиер Манюел Валс призна „трайната политическа промяна“, която Националният фронт внесе в изборния пейзаж, доминиран от десетилетия от десноцентристка и левоцентристка партия. Но лидерката на фронта Марин льо Пен се надяваше да надмине безпрецедентната победа на партията в миналогодишните избори за Европейски парламент и силното представяне на първия тур от местните избори с нов успех: да поеме контрола над един или два департамента. Това не се случи.

„Националният фронт безспорно пуска корени, коментира анализаторът от социологическия институт Ипсос Жером Фурке. „Но може би това става не толкова зрелищно, колкото някои се надяваха или предвиждаха.“ Като други крайни партии в Европа НФ привлече избирателите, недоволни от ширещата се безработица и застоя в икономиката и разочаровани от традиционни политици като президента Франсоа Оланд, който е крайно непопулярен.

Той се оказа особено непопулярен на югоизток и в обхванатите от огромна безработица североизточни райони. Льо Пен хвърли вината за невъзможността партията й да спечели нито един департамент на избирателния закон, който по думите й „е замислен така, че да лиши Националния фронт, а оттук и избирателите му – милиони френски граждани, от представителство“.

Системата на относително мнозинство, при която за победа е достатъчно кандидатът да получи повече гласове в сравнение с останалите кандидати, без непременно за него да са гласували мнозинството от избирателите, наистина поставя в неизгодна позиция партии като Националния фронт, които не успяват да се съюзят с други партии.

Въпреки че някои в Съюза за народно движение на бившия президент Никола Саркози биха се изкушили от сделки с НФ, и Саркози, и социалистите изключиха възможността от съюзяване с партия, която иска да извади Франция от еврозоната и все още е смятана от мнозина във Франция за прекалено крайнодясна, за да е приемлива.

При Марин льо Пен НФ престана да се задоволява само с привличането на протестни гласове и работи здраво да изчисти представата, че има връзки с неонацистки групи и разпространяващия се антисемитизъм.

Въпреки тези опити и растящата популярност на Льо Пен повечето избиратели все още намират политиката на НФ за противна: 68 процента от френските избиратели смятат, че не би било добре техните областни събрания да се управляват от Националния фронт, показа проучване на Ипсос. Това явление от дълго време се нарича „републикански фронт“. Макар да отслабва, особено сред избирателите от дясно на политическия спектър, анализатори смятат, че засега е достатъчно здраво, за да държи НФ извън властта.

„Когато 30 или 40 процента са за НФ, това означава, че има други 60 или 70 процента, които не желаят той да победи“, казва професорът по политология Филип Косалте.

ЖАДНИ ЗА ВЛАСТ

Изграждането на мрежа от местни служители е ключът към успех на Льо Пен на президентските и парламентарните избори през 2017 г. Нейният баща и основател на НФ Жан-Мари льо Пен се задоволяваше да бъде аутсайдер на национални избори, но дъщеря му иска власт.

Това, че присъствието на НФ в центъра на политическата сцена е станало нещо нормално, се вижда от факта, че неотдавнашният успех на партията не предизвика масово брожение както през 2002 г., когато Жан-Мари льо Пен се добра до втория тур на президентските избори. Неговото постижение изненада Франция и стотици хиляди излязоха по улиците, за да протестират срещу НФ. През 2015 г. лидери на Фронта редовно присъстват в новинарски програми и привържениците му се появяват по телевизията.

Анализатори очакват повече кандидати на НФ да бъдат избрани в парламента през 2017 г., но да останат в малцинство, което няма да е достатъчно силно да влияе пряко върху правителствената политика. А Мари льо Пен вероятно ще стигне до втория тур на президентските избори, но ще ги загуби.

„НФ направи поразителен скок в сравнение с три или четири години преди това, но спечелването на президентските избори е спорно засега“, заяви Фурке.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.