Приносът на цигани и полицаи за аромата на българското вино

На какво мирише българското вино? Първата тъпа мисъл, която ми хрумна, докато обикалях лозята край Кортен беше – на цигани. Звучи расистко. Но не става дума за това. Работниците по лозя и винарни повечето са цигани. Няма други, заплащането е ниско. Не може и да бъде високо, защото виното се оскъпява и не може да се побере в цената, на която се купува една бутилка – и на Запад, и на Изток.
Качественото грозде – каберне и мерло – се изкупува на цена около 55 ст. Прекупвачи и лозари искат да го продадат на още по-висока цена, вестници им пригласят – производителите ги рекетирали. Дори цената над 50 ст. за килограм прави виното прекалено скъпо, за да може да се изнася с печалба. Винпроми работят на ръба и започват да правят шашми, с които свалят качеството. Постоянно залавят наши вина в Германия с вода, захар и с разни непозволени добавки.
„Днес спах за пръв път от 10 дни”, каза между другото, докато ходим из лозето му, лозар в село край Нова Загора. „Защо?”, питах го. „Ами пазя лозето”, отговори и посочи фургончето край редовете с каберне и мерло. „Всяка нощ циганите нападат. Гърмя ги с най-дребните сачми”. Каза го някак безизразно. „Ти чакал виждал ли си? Ти го стреляш, той пак се връща”, допълва лозарят.
Ситуацията е такава навсякъде из района. Нощем и денем лозарите си пазят лозето. Не могат да мръднат. Там спят, там ядат. Като повикат полиция, отговарят им – нямаме коли.
Тук-там циганите успяват да оберат кабернето, после го карат на изкупвателните пунктове, където щедро го продават на половин цена. Там никой не ги пита откъде имат грозде. Впрочем имало един случай изкупвач да попита и дори да извика полиция. Полицаят дошъл, питал, па върнал гроздето на циганина – не измислил нищо по-умно. Циганинът, разбира се, го отнесъл на друг изкупвателен пункт и го продал.
В някои райони на България местните си наемат охранители, които вардят денем и нощем по пътищата към лозята и пускат каруци само със специални бележки. България сякаш е държава без полиция.
Циганите ли са виновни, че крадат или полицията, тоест държавата? Ако има ефективна полиция и не смята кражбите от лозята за дреболия, полека-лека циганите ще спрат да крадат, ще започнат да уважават държавата. Сега държавата не ще да реагира на кражбите, а ако се намеси, връща откраднатото на крадеца.
Всеки, който отпива от чашата с вино, да обърне внимание на аромата – гроздето или циганин го е крал, или го е брал, или го е товарил и мачкал във винпрома. В респектиращото присъствие на полицията.
Наздраве!

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.