Иранското тайно оръжие Касим Сулеймани излиза на светло

Генерал-майор Касем Солеймани. Снимка: от тв екрана

Неговите снимки са достойни за филмова звезда, но той е актьор в истинска война. Пронизващият му поглед дори изглежда заплашителен, когато е в окопите, но лицето му грейва, когато инспектира войниците. Изглежда скован на официални срещи, но весел, когато прегръща дете.

Генерал Касим Сулеймани, командир на елитните сили „Кудс“ на иранската Революционна гвардия, е главното оръжие на мисията на Ислямската република да разпространи влиянието си в целия Близък изток. Любопитно е също, че той е активен потребител в „Инстаграм“, благодарение на което иранците и разузнавателните агенции от всички карища на света са информирани за неговото местонахождение.

Близък съюзник на аятолах Али Хаменей (единственият акаунт в „Инстаграм“, в който се е записал като последовател, е този на Върховния водач), 57-годишният генерал командва организация, която действа едновременно и като спецчаст, и като шпионска централа. Години наред той беше обект на омраза, но и на страх от иранските арабски съседи, които го обвиняват практически за всичко, което се обърка в Близкия изток. САЩ също не са фен на Сулеймани, преполагаемият „мозък“ на атаките на иракски шиитски милиции срещу американски войници след интервенцията през 2003 г.

Доскоро той беше загадъчна, тайнствена фигура, както може да се очаква, рядко се появяваше на снимки и почти никога по телевизията. Ореолът на загадъчност подсилваше легендата за мъжа, почитан от хардлайнерите като пазител на ислямската революция.

После изведнъж миналата година профилът на Сулеймани радикално се промени. Негови фотографии започнаха да се появяват редовно в иранските медии, а стъпките му се записваха от телевизионни камери. Ъпдейтите в Инстаграм за предполагаемите му подвизи са само поредния щрих в тази кампания за „градене на имидж“.

Никой не знае със сигурност на какво се дължи неговото излизане на светло на публичната сцена. Въпреки че изигра ключова роля за закрепянето за сирийския режим на Башар ал Асад – жизненоважен съюзник на Иран, се появиха слухове, че е имал нужда от популяризиране, за да се замаже конфузен провал на друг фронт – той беше иранският военен, който знаеше най-много за Ирак, а не успя да забележи появата на „Ислямската държава“.

Афиширайки публично през последните месеци неговото връщане в Ирак и ролята му в ръководството на шиитските милиции в борбата с ИД, Техеран рекламира своето регионално влияние, а Сулеймани се хвали със способностите си. Чрез него Иран освен това създава впечатление за мощ, докато преговаря за ядрено споразумение, което ще изисква големи отстъпки пред световните сили.

Всичко, което прави Сулеймани, се следи внимателно, чак до неговия дрескод. Тъй като той твърди, че по-скоро съветва, а не командва шиитските милиции, често е сниман в бежови дрехи, които не са точно военна униформа, но не е и цивилно облекло.

Все пак напоследък той установява, че тази публичност може да има и своите недостатъци. Вярно е, че нарастващата му популярност укрепи статута му на герой у дома и даже умерените критици на Революционните гвардейци се гордеят с неговите постижения. Но подкрепяната от Иран кампания в Ирак се оказа не толкова успешна, колкото намеква акаунтът на Сулеймани в Инстаграм. Проваленият опит на иракските войски и милиции да изтласкат бойците от ИД от град Тикрит, където беше забелязан Сулеймани, принуди Багдад да поиска миналата седмица въздушни удари от САЩ. (Намесата свърши работа и Тикрит беше освободен.)

От нежелание да приеме помощ от Америка (но и по настояване на американските генерали) той напусна града преди първите удари. За да оправдае отстъплението си, в „Инстаграм“ твърдеше, че се насочва на север. „Утре или вдругиден ние ще настъпим към Мосул с 80 войници“, гласеше един пост в Инстаграм. Със сигурност този контролиран от ИД град ще се окаже далеч по-голямо предизвикателство от Тикрит и ще изисква по-значителна американска подкрепа.

Последва още един неуспех за Революционните гвардейци: в Йемен бунтовниците хуси, подкрепяни от Иран, бяха атакувани от саудитски изтребители. Разгневени от разрастването на иранското влияние в арабския свят, Саудитска Арабия и сунитските й партньори решиха да реагират в Сана, където шиитската групировка беше свалила подкрепяното от саудитците правителство.

В началото на тази седмица Сулеймани беше подигран в социалните медии. Фалшива снимка, циркулираща в Туитър, го показа редом до астронавт: „Видян за последно на Луната, потегля към Йемен“, гласеше въпросният туит.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.