Крайнодясната „Йоббик“ чисти имидж и се домогва до властта

Ройтерс

Унгарският крайнодесен лидер Габор Вона, основател на разформирована отдавна паравоенна групировка, направил кариера, хулейки ромите, изчиства предишния си имидж на хардлайнер.

Издокаран в елегантни костюми, той смекчи риториката си и се опитва да спечели традиционния избирател, а не някакви маргинални групи. Личното му преобразяване отразява трансформацията на неговата партия „Йоббик“ от екстремистко движение в сериозен политически играч. Досега по всичко личи, че стратегията работи: миналата година подкрепата за „Йоббик“ е скочила и почти се е изравнила с тази за управляващата десноценстристка партия ФИДЕС.

Миналата седмица в градчето Таполка в Западна Унгария гладко избръснатият 37-годишен Вона се появи на среща с избиратели, за да подкрепи местен кандидат на „Йоббик“. Партията вече държи кметския пост, но се надява да спечели мандат, принадлежал досега на ФИДЕС, на частични избори този месец.

На срещата с избирателите в това тихо градче в дълбоката провинция Вона говори за планове да възстанови работата на местната болница, да се бори с чиновническата корупция и да подобри икономическите перспективи в региона. Думата „роми“ не беше спомената нито веднъж.

„Опонентите ни може да казват, че това е само като за пред медиите или фалшива промяна, но времето ще покаже“, заяви Вона пред Ройтерс. „Аз искрено желая да превърна „Йоббик“ в партия на народа и да направя онова, което смятам за необходимо. Знам кога и къде да сложа чертата.“ Критиците отричат и казват, че в същината си „Йоббик“ остава по-екстремистка отвсякога, но това не пречи на възхода на партията. Подкрепата за нея е скочила с 50 процента през последната година на най-високото си ниво, докато популярността на ФИДЕС бележи рязък спад, според проучване на Ипсос. В момента в Унгария няма друг голям играч: унгарските социалисти, някога основна политическа сила, все още не са се възстановили след изборното си поражение през 2010 г.

В анкетата на Ипсос подкрепата за „Йоббик“ в национален мащаб е 18 процента срещу 21 процента за ФИДЕС, при 40 процента неориентирани. Сред младежите под 30 години „Йоббик“ вече води по популярност.

Освен от обновения имидж „Йоббик“ се възползва и от поредица политически гафове на премиера Виктор Орбан и от общото усещане, че хората от обкръжението му използват постовете си за лично обогатяване.

„Млади хора като нас вярват на „Йоббик“, казва продавачът на книги в Таполка Петер Короди, на 35 години. „Те обсъждат проблеми, които ни засягат тук. Не мисля, че са по-радикални от останалите десни партии. Променят се към по-добро.“

СКЕПТИЦИЗЪМ

Короди отказва мисли за екстремисткото минало на „Йоббик“, което привличаше международно внимание. През 2012 г. се стигна до протести, след като лидерът на „Йоббик“ заяви, че от листите на партията трябва да бъдат извадени унгарци с еврейски корени.

„Избирателите се подвеждат от хитрата кампания на „Йоббик“, казва политическият анализатор Петер Креко. Ако нещо не изглежда фашистко, не го разпознават като фашизъм. Не мисля, че действително има смекчаване на политическото съдържание на „Йоббик“.“ Лайош Риг, кандидат на партията в Таполка, остава популярен дори и след като стана известно, че някога е споделил пост във Фейсбук, описващ ромите като „биологическото оръжие на евреите срещу унгарците“. Постът е свален оттогава от страницата му в социалната мрежа. Местни медии съобщиха също, че той има татуировка с думите „Лоялност и чест“ – мотото на нацистките щурмови отряди СС.

Риг заяви, че е разпространил поста във Фейсбук, без да обърне внимание на съдържанието му, и обясни, че думите в татуировката му са брачна клетва към съпругата му и нямат нищо общо със СС. Той отказа да покаже татуировката пред репортер на Ройтерс.

НЕВЪЗМОЖНА КОАЛИЦИЯ

Силните позиции на „Йоббик“ в анкетата може да се изразят, а може и да не се изразят в успех на следващите избори през 2018 г., каза Креко. „В момента „Йоббик“ е втората политическа сила и е възможен сценарий, при който ролята му при формиране на правителство да е наложителна“, допълни Креко. Но не е необичайно за управляващи партии да претърпят спад в популярността си по средата на мандат“, напомни той.

ФИДЕС настоява, че няма да сътрудничи с „Йоббик“, а „Йоббик“ изключва участие в коалиции. Но най-голямата пречка за „Йоббик“ да получи властта е липсата на партньори.

„Никога не съм смятал „Йоббик“ за привлекателна партия“, заяви Янош Лазар, шефът на кабинета на премиера и заместник-председател на ФИДЕС в сайта index.hu миналата седмица. „Фашисти като „Йоббик“ никога не са донесли нищо добро за страната ни.“

Крайнодясна партия в управлението би бил първият случай в Европейския съюз, откакто Партията на свободата на Йорг Хайдер влезе в правителствената коалиция в Австрия през 2000 г., изолирайки Виена и предизвиквайки прераглеждане на основополагащия договор на съюза, за да стане възможно налагането на санкции, когато привързаността към демократичните принципи на страна членка бъде поставена под съмнение.

„Йоббик“ е част от надигащата се крайнодясна вълна в цяла Европа, причината за която според социолозите е икономическата криза и гневът от имиграцията. Формации като Националния фронт във Франция и „Златна зора“ в Гърция също набират популярност, въпреки че успехите им остават ограничени.

Френският национален фронт постигна най-добрия си резултат на местните избори през март, но шансовете му да стигне до властта се спъват от широкото неодобрение на крайнодясната му политика и от избирателната система, която позволява на избирателите да блокират достъпа му до изборни постове. В Унгария има упорити съмнения, че смекченият имидж на „Йоббик“ ще се задържи.

„Едно е да говориш хубави неща по време на предизборни кампании“ – казва по адрес на „Йоббик“ Ержебет Ковач, 50-годишна симпатизантка на ФИДЕС.“Но когато няма избори, са страшни, дори мислите им.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.