Терор в Кения – кошмар в университета

Преди изгрев слънце вчера маскирани въоръжени мъже атакуваха университет в предградията на Гариса, малък град в Североизточна Кения и транспортен възел на шосе за Сомалия. В Университета на Гариса, който е мишена на нападателите, учат повече от 800 студенти. Повечето живеят в триетажни блокове на територията на големия кампус.

Въоръжените мъже разделили студентите по вероизповедание: на някои мюсюлмани било разрешено да си тръгнат, а неизвестен брой студенти християни – може би няколкостотин – били взети за заложници и съдбата им все още е неизвестна. Други били застреляни. По последна информация убити са най-малкото 147 души, включително четиримата нападатели, а 79 са ранени.

Говорител на „Аш Шабаб“, базираната в Сомалия и свързана с Ал Каида ислямистка групировка пое отговорност за нападението. „Аш Шабаб“ на времето беше бунтовническа групировка, действаща само в Сомалия, но сега тя все по-често пренася джихада си в Кения. След като в Сомалия тя започна да отстъпва пред силите на Африканския съюз, в които има и кенийски контингент, групировката предприе нападения през границата, за да вбие клин между и без това разединените кенийски религиозни и етнически общности.

Първите признаци на тази нова стратегия се проявиха през септември 2013 г., когато четирима бойци на „Аш Шабаб“ атакуваха мола „Уестгейт“ в Найроби и се опитаха да разделят посетителите на мола по религиозен принцип. Резултатът бе, че сред 67-те убити имаше само няколко мюсюлмани. При следващите атаки нападателите вече деляха хората по-внимателно и открито. При два случая с убийства миналата година близо до североизточния кенийски град Мандера, в които загинаха 62 души, бойци атакуваха автобус и каменоломна, и в двата случая мюсюлманите бяха отделени от немюсюлманите, които след това бяха екзекутирани.

„Аш Шабаб“ има нужда от тази война на цивилизациите в Кения – между християни и мюсюлмани, за да покаже, че е важна, че е фактор, казва Кен Мънкхаус, експерт по Сомалия от Колежа Дейвидсън в Северна Каролина. Очевидци, избягали от Университета на Гариса, казаха, че са чули как говорещ на суахили въоръжен мъж, преди да започне да стреля, е питал студентите каква е религията им. Вземането на заложници, което бе потвърдено от говорителя на „Аш Шабаб“, е първи случай в практиката на групировката. Досега нападенията им бяха само с цел убийство.

Новата тактика породи опасения какви може да са намеренията на нападателите. Вчерашната атака бе извършена ден след като президентът Ухуру Кениата подигравателно отхвърли предупрежденията да не се пътува до Кения, направени от Лондон, Вашингтон и други страни заради терористичната заплаха. Миналата седмица Великобритания актуализира съветите си за пътуване до Кения, като препоръча на британските граждани да не посещават много от кенийските морски курорти, толкова популярни сред британците заради плажовете с бял пясък и топлото море.

„Кения е безопасна, колкото всяка друга страна по света“, заяви в сряда президентът Кениата на среща с инвеститори на кенийската диаспора. „Съветите към туристите, които дадоха наши приятели, не са искрени. Не съм чул някой да предупреждава тези, които ще посещават Париж, където неотдавна имаше терористично нападение“. Всъщност предупреждения към туристите бяха отправени по време на януарската атака срещу сатиричното списание „Шарли ебдо“, но те бяха отменени, след като френските служби за сигурност бързо предприеха действия за предотвратяване на опасността – нещо, което не може да се каже за Кения, посочват дипломати.

Последното нападение е поредният тежък удар за кенийската туристическа индустрия, която и без това е в доста лошо състояние. За чужденците Кения все по-често се асоциира по-скоро с жесток тероризъм, отколкото с паркове за сафари и плажове. Неотдавна „Аш Шабаб“ направи опити да се рекламира на Запад. През февруари групата разпространи видео, в което призоваваше „мюсюлманските си братя, най-вече тези на Запад“ да атакуват „търговски центрове но света, които са американска или еврейска собственост“.

Но целта на жестокостите в Гариса е да привлече по-скоро вниманието на местно равнище, а не на световно. Несъмнено „Аш Шабаб“ се надява, че конфликтът по границата ще накара кенийците да се откажат от ангажимента си в Сомалия. В кенийската опозиция, в пресата и в обществото вече се поставя въпросът дали е разумно да се поддържат войски в чужбина, щом има заплаха за самите кенийци.

* * *

„Аш Шабаб“ възниква от останките на Съюза на ислямските съдилища“ (СИС), религиозно движение, което през 2006 взе за няколко месеца властта в Сомалия, управлявана преди това години наред от полеви командири. СИС бе разгромен от етиопската армия, действаща с американска подкрепа. Въоръженото крило на СИС се превърна в мощно партизанско движение. През 2009 г., когато бе в зенита си „Аш Шабаб“, контролираше цяла Южна Сомалия и почти цялото столица Могадишу.

Години наред групировката криеше един от организаторите на бомбените атентати от 1998 г. срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания, а през 2012 г. обяви, че се заклева във вярност на Ал Каида. Терористи самоубийци от „Аш Шабаб“ убиха 74 души в две нападения в Уганда през 2010 г. по време на финала на Световната купа по футбол, но най-зрелищната атака на групировката, макар и с по-малък брой жертви, бе нападението в мола в Найроби.

„Аш Шабаб“ никога не са извършвали успешно нападение извън Източна Африка, а сега е още по-малко вероятно да го извършат. Силите на Африканския съюз, наброяващи 22 000 души, изтласкаха ислямистите от Могадишу и няколко други града, пресякоха източниците им на приходи и ограничиха придвижването им, а американски удари от дронове убиха главните им командири, включително водача на групата Ахмед Абди Годане.

В разпространеното видео с призив за удари по западни цели се споменават Минесота, Едмънтън и Лондон, където има големи сомалийски общности. Не се очаква обаче призивът им да получи отклик, защото в битката за привличане на вниманието на обществото и за вербуване на последователи „Аш Шабаб“ отстъпва пред „Ислямска държава“ и „Боко Харам“, отбелязва „Икономист“. „Аш Шабаб“ губи и на „бойното поле“ и в медиите. Нейната жестокост изглежда почни старомодна в сравнение с действията на „Ислямска държава“.

С новия си лидер шейх Ахмад Умар групировката продължи да извършва самоубийствени нападения в Сомалия и засилва верските атаки в Кения. Няма съмнение, че „Аш Шабаб“ ще продължи да е регионална заплаха още известно време, но опасността й за Запада е ограничена.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.