Руснаците нямали пари, голфът става приоритет… на гол гъз

Леле мале, голфът става приоритет на държавата.
Това обясниха в „Лайтхаус Голф енд Спа Ризорт“ край Балчик на кръгла маса за „стратегиите“ на голфа у нас, министрите на туризма и на спорта.

Същевременно външният министър Даниел Митов каза пред медиите, че намаленият поток от руски туристи се дължи не на санкциите, а на намалената им покупателна способност.

Това се казва да имаш министри, които са далтонисти да видят реалността. Тя не съществува извън тяхното въображение. За тях има руснаци, които не могат да идват, защото вече са бедни, а тук ще дойдат богатите голфаджии. Това са приоритетите.
Само че около една пета от туристите у нас досега са били руснаци. Хранили са дребния и средния бизнес, и неговите наемни работници, хотели, заведения, транспорт, доставчици на храни.

А колко са голфаджиите? Колко души хранят, извън богатите собственици на голфигрищата? И съизмерими ли са приходите от голфа и от масовия туризъм в страна като България? Западът, също и Турция и Гърция, не се притесняват да привличат руски туристи и руски богаташи.
Сега отливът на руски туристи ще постави в тежко положение много собственици по морето, някои ще спрат да си изплащат кредитите, дълговете. Те живеят от туристи средна и под средна ръка, не само руските. И западните са такива, от по-бедните.

А голфът у нас е спорт, който се играе сериозно от 100-ина души българи. И както се шегува един от тях – вече за всеки от нас има по едно голф игрище. Богати чужденци идват единици и седят 2-3 дни в затворен комплекс, без да излизат навън. Средата извън тези голф комплекси е капанчета с пържена цаца и картофки, кафенета с чалга аудитория и т. н., съвсем не за богати. Нито е Ривиерата, нито са Канарските острови.
Така че голфът обслужва само богаташи като Краси Гергов и неколцина други. Но за министрите той се превръща в приоритет.

Според министърката на туризма Ангелакова България ще гони Турция, която имала приходи 1 млрд. долара от голф. А Красимир Гергов обяснява, че България още не може да стигне 200 млн. приходи (главно в джоба на неколцина като него). Само че…

Турция, както и Испания, са по-южни страни. В Испания голф се играе целогодишно. В България – не повече от 6 месеца. Не върви през октомври или април да те духне студения вятър, да те вали дъжд и ти да играеш голф. Така че, който инвестира в голф в България, трябва да е наясно с това. И мнозина са наясно. Но са завзели със заменки земи край морето за голф комплекси, с пълното съзнание, че ако не върви, след време ще ги превърнат в туристически комплекси, или ще продадат земята по-скъпо.

А специално игрището на Гергов край Балчик е унищожило крайбрежни поля и образувания, обиталище на редки и изчезващши видове птици. Такива по северното крайбрежие привличат повече туристи природолюбители, отколкото има голфъри. На Шабленското езеро и в скалите по крайбрежието идват хора, които си плащат за водачи и лежат и дебнат да снимат редки птици. Дори през януари. По-перспективно от голф. Никой министър не е превърнал още екотуризма и природата в приоритет, макар че в България точно за това има най-много дадености.

Има и места като правешкото голф игрище на фамилия Златеви, което заедно с хотела струва над 60 млн. евро. Това нещо няма изплащане в рамките на един човешки живот.

И така се подреждат българските работи – голф на гол гъз.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.