Клонираните атакуват

Светла Иванова

Има ли човек, който не се е питал: Защо бе, дявол го взел, едно и също нещо върви по две различни телевизии?
Дали не са различни, или просто се опитват да ни убедят, че не ни показват едно и също?

Освен клонираната (изкопирана, извадена под индиго) програмна схема от типа: сутрешна политговорилня, женски лайфстайл, следобедни сериали, вечерни новини, турски сериал, смешно шоу, двете водещи телевизии с национално ефирно покритие си приличат и по… реалититата си.

И по Нова, и по Би Ти Ви този сезон се готви ударно. Даже по Нова въртят манджи от есента, а Би Ти Ви ги „настига“ с някакъв световен кулинарен формат. Това, разбира се, е хубаво. То вероятно е индикатор, че преходът е свършил – щом се предлагат екранни вкусотилници, значи хората имат нещо в хладилника…

Разликите между „Кошмари в кухнята“ и „Master shef“ не са само в чуждицата в наименованието на едното предаване (чуждица, която все по-нагло си проправя път в езика ни, претендирайки да назовава професията на майстор-готвача, или главния готвач). В реалитито на Нова се оглежда състоянието на безбройните капанчета, неправомерно наричащи се ресторанти, докато по Би Ти Ви кандидат-шефове (това вече означава не началници, а готвачи, както казах) демонстрират умения пред строгото, но справедливо жури. Борят се, разбира се, за награда – по Нова тя е оцеляване, по Би Ти Ви – крупна сума.

Ако се чудите къде е поуката, поука няма. Освен може би тази: да не дава Бог да надникнете в кухнята на което и да било заведение за хранене и да не попадате в ръчичките на кухненски корифеи! Гответе си яйца по панагюрски у дома и да не ви пука!

Не само с черпака, и с фините струни на човешката душа работят синхронно водещите два тв канала. След успешен според медията сезон на „Съдби на кръстопът“ Нова продължи реалитито за неудачници, а Би Ти Ви  пак догонва – с „Истински истории“.

И на двете места непрофесионални актьори пресъздават ситуации от ежедневието на „обикновените хора“.
Сухи, театрално-изкуствени реплики, произнесени с фалшив апломб и преиграване; казуси, достойни за латиносериал; дълги кадри, имитация на документалистика („Истински истории“), диалог, заснет с една камера („Съдби на кръстопът“) – това са част от „достойнствата“ на двете уж различни предавания по двете уж конкурентни телевизии.

Ако се питате какъв е смисълът да се харчат пари за такива псевдозрелища, вижте финалните надписи, там е отговорът на въпроса – кой продуцент около коя телевизия „гравитира“ в момента.

Но тези програмни „пълнежи“ далеч не са истинският „гвоздей на програмата“. Те са нещо като подгряващата група за концерта на Слави и „Куку бенд“ – да ви дадат време да се настаните на дивана.

Истинският екшън не е 40-минутен, о, не! Хитът в програмите е дълъг, поне двучасов, скъп, зрелищен и… втръснал до смърт!

Би Ти Ви отново търси талант и отново сред талантите „блестят“ абсурдни изпълнения, незнайно как пробили си път до ефир.
Нова пък се самоконкурира с приличащи си като две капки боза продукции – „Като две капки вода“ и „И аз го мога“.
И в двете (общо 6 часа в делничен праймтайм) звезди имитират звезди. В едното нашенските звезди показват как могат да пеят на плейбек песни на световни изпълнители, в другото пък цирковият и театралният елемент са по-силно застъпени, пеенето и танцуването са леко редуцирани.

Общото между двете са… звездите. Онази български „звезди“, чиято основна професия е… участието в реалитита. Професия, защото от това се издържат, нали разбирате.

Горката Сюзан Колинс – измислила реалити, в което участниците (трибутите, ще прощавате) се избиват едни други! Не се сетила, че може да ги накара не да се трепят, а да се… имитират.

Да гастролират от едно реалити в друго – най-напред пеят, сами или по двойки, в следващия сезон танцуват един с друг, в по-следващия си разменят дрехите, професиите, дори пола.

Ако се питате какво е прeдназначението на този текст, то не е да ви накара да угасите телевизора и да отворите книга.
Книгите си имат читатели.
Телевизията – консуматори.

От блога Телевизионна мрежа

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.