„Блекуотър“ – частната армия, която първо стреля, а след това не пита

Въоръжените гардове, наемани от американската частна охранителна фирма „Блекуотър Ю Ес Ей“, си спечелиха слава на хора, които първо стрелят, а после не си правят труда да питат. Те работят в Ирак, за да защитават американски служители и собственост.france-press.gif

Въоръжените гардове на «Блекуотър» често влизат в престрелки и са прочути с това, че стрелят безразборно. За работата си в Ирак те са получили от Държавния департамент на САЩ най-малко 109 млн. долара. Снимка: Ройтерс

Базираната в Северна Каролина фирма, чийто лиценз беше отнет от иракското правителство в понеделник, след като нейни служители бяха замесени в смъртоносна стрелба в Багдад, винаги е предизвиквала спорове в опустошения от войната Ирак. Наетите от нея около 1000 охранители в Ирак все повече се забъркват във войната и са все по-близо до смъртта.

Създадена преди 10 години от Ерик Принс – човек с десни убеждения, син на мултимилионер и бивш „тюлен“ от военноморските сили – охранителната фирма се превърна в, както я описва американският разследващ журналист Джеръми Скахил, най-силната наемническа армия в света. Според Скахил „Блекуотър“ има повече от 2300 частни войници, разположени в девет страни, включително в САЩ. В Ирак те пристигнаха малко след началото на ръководената от Съединените щати военна интервенция през март 2003 година. “Блекуотър” беше наета от тогавашния американски граждански администратор Пол Бремър да защитава представителите на САЩ в Ирак.

Присъствието на „Блекуотър“ обаче се превърна в ябълка на раздора за иракските служители, тъй като така и не се изясни дали частните охранители се ползват с имунитет срещу съдебно преследване.

Според публикация във вестник „Вашингтон пост“ от юни отделът на “Блекуотър“ за консултации по въпросите на сигурността е получил от Държавния департамент договори за Ирак на стойност най-малко 109 милиона долара и му е било разрешено да използва смъртоносно оръжие. Въоръжените охранители са наемани да пазят американски представители и конвои, транспортиращи материали за възстановяването на страната, сред които автомобили, оръжия и муниции за иракската армия и полиция.

В публикацията на „Вашингтон пост“ обаче се твърди, че гардовете са въвличани все повече във военни действия, в борба с бунтовниците и в постоянни атаки, при които причиняват смъртта на стотици хора. Понякога престъпленията им се прикриват.

Частен охранител патрулира от хеликоптер, който лети в небето на Багдад. Лицензът на фирмата “Блекуотър” беше отнет в понеделник заради престрелка, при която загинаха осем души. Снимка: Ройтерс

Въоръжените охранители изкарват до 20 000 долара месечно. Рисковете обаче са високи. През март 2004 година „Блекуотър“ загуби четирима служители във Фалуджа, когато тълпата жестоко поруга телата им и ги обеси на мост. Това жестоко убийство стана причина за първата голяма американска операция срещу града. През април 2005 година охранители от „Блекуотър“ отново се озоваха на огневата линия. Шестима от тях бяха убити, след като бунтовници свалиха с ракета български хеликоптер близо до северния град Тикрит. Седми служител на фирмата загина по същото време близо до Рамади при избухването на заложена край пътя бомба.

„Блекуотър“ в никакъв случай не е единствената частна охранителна компания, която е представена или губи персонал в Ирак . Хосе Луис Гомес дел Прадо – ръководител на работна група на ООН за използването на наемници в Ирак, изчислява, че в страната има между 35 и 40 хиляди служители на най-малко 160 компании.

През януари тази година Гомес дел Прадо пресметна, че от 2003 година в Ирак са загубили живота си повече от 400 частни гардове. Това означава, че дадените от охранителните фирми жертви са по-малко от тези на американските въоръжени сили, но повече от жертвите на британската армия.

Сред иракчаните охранителите на „Блекуотър“ са известни със склонността да откриват безразборна стрелба, когато усетят, че са под заплаха. Те ескортират клиентите си, между които беше и американският посланик в Ирак Райън Крокър, с автомобили с двойно предаване с монтирани на тях картечници. Когато минават по улиците, жителите на Багдад предпочитат да стоят далеч от пътя им.

Според „Вашингтон пост“ през май работещ за „Блекуотър“ охранител стрелял и убил иракски шофьор близо до министерството на вътрешните работи. Гардовете от фирмата обяснили, че човекът карал прекалено близо до конвоя им и затова открили огън по него. Също през май охраняван от „Блекуотър“ конвой попадна на засада в центъра на Багдад. Това доведе до ожесточена битка, в която частните гардове, американски и иракски войници, подпомагани от военни хеликоптери „Ей Ейч-64 Апачи“ откриха огън в оживен район. Подобен беше случаят от миналата неделя, когато охранители от „Блекуотър“ ескортираха американски дипломатически конвой през квартал Ярмук, в западната част на Багдад. Според иракски и американски представители гардовете били нападнати с ръчно огнестрелно оръжие и отвърнали на стрелбата. Очевидци и настанени в болница с огнестрелни рани пострадали при престрелката разказаха, че частните охранители открили безразборна стрелба по пълните с хора улици и по коли зад конвоя, чийто път бил задръстен. Когато пукотевицата заглъхнала, мъртви били най-малко осем души, а 13 – ранени.

Този случай дойде в повече на иракските власти, които в понеделник издадоха заповед за временно отнемане на лиценза на „Блекуотър“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.