Медии помълчаха за газопровода. Или как шизофренията води до бедност

Нито един вестник, телевизия или радио не видя скандал в това, че България не участва в срещата в Будапеща за газопровода „Турски поток“. Там се събраха външните министри на Унгария, Гърция, Турция, Сърбия, Македония. Само в. „Преса“ плахо отбеляза, че в нашето външно и икономическо министерство не знаели. Ден по-късно някои вестници предпазливо зададоха въпрос дали не изолират България. Няколко сайта не запълват мълчанието. Или сайтове като ПИК, които първо ще съобщят новината като скандал, а после ще я преставят като едва ли не положителна.

А новината е сериозна. Защото от срещата става ясно, че газопроводът ще заобиколи България по южната и западната граница. Не е като да не ни засяга. Не се сбъдват пророкуванията на Мартин Димитров и др. реформатори и гербери, че Путин блъфира и няма да има газопровод. България също ще се наложи да се свърже с този газопровод в бъдеще. Но я няма на срещата.

Така картинката с газов хъб в България, която нарисувал премиерът Борисов и я връчил на председателя на еврокомисията Юнкер, който си я сложил в кабинета, там ще си остане.

Дори газовият хъб ще си остане точно по карикатурата на Комарницки – Борисов седнал гол в един разпределител и пърди да пълни тръбите (виж по-долу).

И тази новина не ръзвълнува българските т. нар. мейн стрийм медии?
Със закъснение от един ден 2-3 вестника съобщиха новина за срещата, но отново без да видят нещо скандално в това, без да задават неудобни въпроси на министри. Дали някоя телевизия няма да направи от това тема, какво прави теми съвсем по-дребни проблеми?

Медиите у нас още не са обяснили провала на „Южен поток“. Дали е защитила България интересите си, защо това, което е изгодно за Австрия и Унгария, за България е заробване, далавера, Задунайская губерния и т. н. Поставят въпроса – или ЕС, или газопровод. Като че ли едното изключва другото (някои страни от ЕС не си поставят така въпроса). У нас няма разбирателство и национален интерес, има ритници и взаимни обвинения. Едните викат – провалихте изгоден проект, другите викат – дайте договора, той е неизгоден.

Върхът беше, когато и премиерът Борисов попита – „Нямам достъп до договорите за „Южен поток“. И медиите безкритично му послужиха като високоговорители. За да придадат завършен вид на шизофренното ни общество.

Защото, както сам Борисов каза преди време, „Аз подписах най-важните договори за „Южен поток“.
Е, значи не знае какво е подписвал?

Договорите за газопровода бяха три на брой при неговото управление. Някои Борисов подписа лично, при някои стоеше отзад с Путин (после му подари куче), и с други, докато подписват министрите (виж тук).

По-рано казваха, че в Москва като пръднат, в София се посират. Сега същото се отнася за Брюксел. Български натегачи гласуваха там (евродепутатите на ГЕРБ) да се спре „Южен поток“, тук направиха каквото можаха да го спрат също. Вместо да опитат да стане изгодно за България.

С такива шизофренични политици и медии е обяснимо защо сме най-бедната държава в ЕС.

Карикатура: Христо Комарницки, в. Сега
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.