Ролята на Русия в Украйна се променя към обучение на бунтовниците

Асошиейтед прес

Един от пленените руски десантници в Украйна. Снимка: от тв екрана

Една пролетна сутрин неотдавна важен посетител наблюдаваше пехотни учения на подкрепяните от Русия бунтовници в Източна Украйна.

„Генералът е много доволен“, каза на войниците си бунтовническият командир Остап Черни, посочвайки мъжа в камуфлажно облекло, обграден от телохранители.

Мъжът – почти сигурно руски военен офицер, се разтревожи, когато видя да се приближават двама журналисти. Антуражът му го запради като щит, забранявайки снимките, и групата скоростно потегли в кортеж от автомобили – „генералът“ безопасно скрит в черен джип „Тойота“ без регистрационни номера.

След близо година от началото на украинския конфликт размерът на пряката намеса на Москва стана очевиден: те може да носят камуфлажно облекло, но присъствието на руснаците в Източна Украйна едва ли е невидимо.

Същевременно е настъпила тактически завой, явно целящ да се омаловажи военното присъствие на Русия – част от усилие да убеждаване на Запада да вдигне икономическите санкции. Посещенията на репортери на Асошиейтед прес в тренировъчни полигони като тези край Енакиево и интервютата с десетки бунтовници разкриват, че руски военни сили са били начело на някои от големите сепаратистки офанзиви, след което бързо са се изтегляли.

В по-ново време, след като се установи крехко примирие, Русия държи по-малко военни в Украйна, но засили обучението на бунтовниците. Според оценки на НАТО и на независим руски изследовател, базиран в Лондон, Русия има неколкостотин военни инструктори в Източна Украйна.

Откакто бойните действия започнаха в средата на април миналата година, украинското правителство и Западът обвиняват Москва, че води необявена война в Украйна, изпращайки хиляди военнослужещи да се бият на страната на сепаратистите и предоставяйки въоръжение. Загиналите от двете страни са най-малко 6000 души.

Макар Кремъл да признава, че много руснаци са воювали като доброволци, той твърдо отрича изпращането на войници или въоръжаването на бунтовниците.

През целия конфликт, често само броени дни преди появата на нова гореща точка, репортери на Асошиейтед прес виждаха понякога по 80 бронирани машини на ден, повечето идващи откъм границата с Русия. Да се установи първоначалният им произход обаче бе невъзможно.

Сепаратистки бойци потвърждават, че облекло и боеприпаси фигурират в доставките, които получават от Русия.

„Да, нашите братя ни снабдяват – знаете кои“, каза боец с псевдоним „Тайча“ на блокпост в град Красний Луч. Повечето бунтовници не разкриват пълните си имена от страх от отмъщение над семействата им.

Когато град Дебалцево най-накрая падна в ръцете на сепаратистите на 19 февруари след седмици на боеве за железопътния възел, истинските победители отдавна бяха заминали.

„Нашите приятели ни помогнаха“, каза Андрей, боец, който воювал в Дебалцево. За разлика от неговия взвод, който няма нищо по-ново от танк Т-72, руснаците имали модерни Т-90, твърди той.

Както и другите бунтовници, Андрей не пожела да каже фамилното си име, тъй като семейството му живее в район под контрола на Украйна.

Друг боец на име Алексей се оживи, когато бе запитан за руснаци в битката за Дебалцево: „Няма да го крия: руснаците бяха тук. Дойдоха бързо и си тръгнаха бързо“.

Игор Сутягин от Кралския институт на обединените служби в Лондон – независим мозъчен тръст за изследвания в областта на отбраната и сигурността, е прекарал месеци в събиране на доказателства за руското присъствие в Украйна, в резултат на което е съставил подробен списък на бойни подразделения.

Присъствието на голям брой руски военнослужещи е било „постоянна характеристика на конфликта“ от август, каза Сутягин, като броят им е достигнал пик от около 9000 души в края на февруари. Оценката му произтича от изчисления, базирани на визуално засичане на оръжия и на информация, споделена в социалните мрежи от войници.

Сутягин потвърждава казаното от бунтовниците за влизането на руски сили в Украйна и бързото напускане след като битката е спечелена. Според неговите пресмятания неколкостотин руски военнослужещи все още са в Украйна.

Министерството на отбраната на Русия не отговори на многобройните телефонни обаждания и факсове с молба за коментар. оворителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, заяви миналия вторник, че Русия „твърдо отрича“ съобщенията за руско военно присъствие в Украйна.

НАТО настоява, че руски военни продължават да действат в Източна Украйна въпреки прекратяването на огъня. През последните месеци, според подполковник Джей Янсен от щаба на НАТО в Брюксел, Русия е прехвърлила на сепаратистите над 1000 единици тежко оръжие.

По думите на генерал Филип Брийдлав, командващ силите на НАТО в Европа, разузнавателна информация на алианса сочи, че инструктори от руските специални части са обучавали бойци в Източна Украйна как да боравят с модерното оръжие, доставяно от Русия. Според него 250-300 съветници надзирават обучението.

В околностите на Енакиево, където мъжът, който беше наречен „генерала“, наблюдаваше ученията, липсата на формална военна подготовка при бунтовниците бе очевидна.

Когато бронираните машини откриха огън, Черни, техният командир, започна да крещи по преносимата радиостанция: „Защо открихте огън? Не съм ви давал заповед да стреляте!“ По-късно Черни каза на бунтовниците, че „генералът“ е останал доволен: „Каза, че сте се справили добре. Но според мен всъщност не беше добре. Има още много да работите“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.