Турският кюрдски югоизток очаква икономически дивиденти от мира

Ройтерс

Лидерът на кюрдите в Кандил Мурат Карайълан. Снимка: хабер

Край на кюрдския бунт в бедната югоизточна част на Турция би отключил търговията с Иран, Ирак и евентуално Сирия, и би съживил местната икономика, която отдавна изостава от останалата част на страната.

Приближавайки перспективата за мир, намиращият се в затвора кюрдски бунтовнически лидер Абдуллах Йоджалан заяви миналия месец, че е време за приключване на 30-годишната въоръжена борба, която отне живота на 40 000 души и спря развитието в региона.

Това събуди надежди за възстановяване на зоната, където доходите на домакинствата са наполовина от средните в страната, но която е богата на земеделски земи, мраморни кариери и потенциални находища на шистов газ и също така е близо да пазарите в Близкия изток за износ. „Югоизтокът е много богат за земеделие и има голям потенциал. Бизнесмени идват тук в търсене на място за инвестиции, но се въздържат от ангажимент преди постигане на мир“, каза 45-годишният Ахмет, който е управител на книжарница към Голямата джамия от 11 век в главния град в региона Диарбекир.

Разговорите между Кюрдската работническа партия (ПКК) на Йоджалан и държавата, които започнаха преди повече от две години, остават деликатни и каквито и да било дивиденти от мира вероятно ще дойдат много бавно.

Взаимното недоверие е високо и много местни жители са скептични относно способността на правителството да поддържа растеж в регион, чиято икономика е изостанала в сравнение с други райони на Турция.

Нови молове придават усещане за просперитет на части от Диарбекир – град на анонимни блокове, които са поникнали отвъд стените от византийската епоха. Но това е само лустро.

„Аз бях довършен от банки и кредитори. Няма икономика, няма заводи. Сега просто убивам времето, както всички други“, каза 48-годишният Атила, строителен предприемач, докато седи в зоната за хранене в един от моловете.

Официалната безработица в региона е около 16 процента, но местният бизнес твърди, че статистиката не включва десетките хиляди хора, заети сезонно, които не са регистрирани като активно търсещи работа. Реалната безработица е близо 40 процента, твърдят местни бизнесмени.

Животновъдството – някога опора на местната икономика, бе опустошено от конфликта, който започна през 1984 г., когато ПКК започна въоръжената си борба. Липсата на сигурност е най-осезаема в селските райони, което вреди както на земеделието, така и на развитието на минното дело.

Инвестиционната банка Джей Пи Морган (JP Morgan) обяви след посещение в Турция миналия месец, че нейните клиенти са на мнение, че страната „се нуждае от нещо ново, за да привлече свеж капитал“ и цитира потенциално икономическо съживяване в кюрдския регион като пример.

„Довеждането до край на кюрдския мирен процес и изравняването на доходите, което може да последва в източна Турция, наред с потенциала на пазарите в Иран и Сирия…са смятани за някои от ключовите потенциални новости“, се казва в обяснителна бележка на банката.

Регионът някога е осигурявал една трета от турския износ на мрамор към Китай – равнище, което сега е намаляло на около една пета.

Правителството е планирало инвестиции в региона. Премиерът Ахмет Давутоглу миналия месец обяви пакет на стойност 10 млрд. долара за ускоряване на отдавнашен план за увеличаване на производството на енергия във ВЕЦ-ове, за напояване и земеделие, известен като Проект за развитие на Югоизточна Анадола (GAP).

„Това високо ниво на развитие (в резултат на проекта GAP) ще бъде вдъхновение и източник на сила за Сирия и Ирак един ден, когато продължаващото насилие изчезне в тези страни“, каза той в реч в югоизточния град Мардин.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) обяви, че е наляла 13,9 млрд. лири (5,4 млрд. долара) в инфраструктура, жилищно строителство, земеделие, образование и здравеопазване в окръг Диарбекир, само през своите 12 години на власт.

ПСР посочи, че износът от югоизточната част на страната е нараснал повече от 10 пъти на около 10 млрд. долара, макар че критици казват, че две трети от търговията идва от окръг Газиантеп, който е в западна посока и е слабо засегнат от конфликта с ПКК. В окръг Диарбекир с население от 1,6 милиона души износът миналата година е бил 313 милиона долара.

„Ние смятаме, че трябва да се приложи позитивна дискриминация, със сериозни публични инвестиции както в другите региони. Това би намалило безработицата, бедността, регионалната изостаналост и неравенството в доходите“, заяви един от двамата кметове на Диарбекир Фърат Анлъ.

Прекратяването на огъня, което бе обявено преди две години, като цяло се спазва, но изолираните инциденти продължават. Бунтовници палят автомобили и вземат като заложници работници от държавните строителни обекти, в това число от военни постове, летища и язовири.

Десетки хора загинаха миналия октомври при протести, които бяха предизвикани от гнева сред кюрдите заради това, което бе възприето като липса на реакция на Турция, когато бойците от „Ислямска държава“ обсадиха кюрдския град Кобане от другата страна на границата.

„Това е регион, който от 30 години жадува за мир. Двугодишният (мирен) процес намали напрежението и хората започнаха да инвестират. Но трудностите отново поставят всичко на изчакване“, заяви Алиджан Ебединоглу, ръководител на местна бизнес асоциация“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.