Рублата обори прогнозите на анализаторите

През първите три месеца на годината руската валута премина от категорията на най-зле представящите се в категорията на най-добре представящите се. Така тя обори дори най-предпазливите анализатори. Спадът на цената на петрола до близо 6-годишен минимум и свиването на лихвите, което по-рано бе показател за отслабването на рублата, днес отидоха на втори план и основен фактор стана прекратяването на огъня в Украйна.

„Нито едно от очакванията ми за рублата не се сбъдна“, каза в четвъртък Евгений Шиленков, който оглавява отдела за търговски операции на московската инвестиционна компания Veles Capital LLO в Москва. Шиленков бе прогнозирал, че през тримесечието рублата ще отслабне с 3,6%. „Ето нашата нова действителност – има прекалено много различни фактори, влияещи на рублата, прекалено много елементи в матрицата на рублата. Рублата е напълно непредсказуема.“ Инвеститорите трябва да продължат внимателно да следят събитията в Източна Украйна, за да определят движението на рублата, каза Саймън Кихано-Евънс, който ръководи отдела за изследвания на нововъзникващите пазари в лондонското подразделение на Commerzbank AG. Неговите прогнози за последните четири тримесечия се оказаха най-близки до случващото се на пазара. Кихано-Евънс предвижда укрепване на рублата с 3,9% през текущото тримесечие и повишение на курса на местните облигации, тъй като продължителното прекратяване на огъня намалява вероятността от затягане на западните санкции, а цената на петрола вече не се понижава.

Колебанията на курса на рублата затрудняват най-силно анализаторите. Скритата нестабилност на тази валута през месеца в края на тримесечието бе най-високата в света, а това вдигна цената на застраховането на валутния курс и усложни прогнозите. Миналата година рублата поевтиня с 46%, а това бе най-високата стойност на този показател сред 31-та основни валути, които Блумбърг следи.

„Незавидно занимание“ Прогнозите за валутите по принцип са незавидна задача, казва московският анализатор Иван Чакаров, който работи за Citigroup Inc. По данни на Блумбърг неговата прогноза е втората по точност. Чакаров предвиждаше отслабване на рублата през първото тримесечие. „През период на засилени трусове на пазара, както се случва в Русия през последните два месеца, да се правят прогнози става още по-сложно“, написа той в края на миналата седмица в електронно писмо.

През първото тримесечие рублата укрепна с 4,4%, макар че руската централна банка понижи на свой ред базисната ставка с общо 300 базисни пункта, а петролът сорт Brent струваше средно 55,17 долара за барел или с 29 % по-малко, отколкото през предходните три месеца.

Сложни взаимодействия Успехите от първото тримесечие могат да продължат и през второто. Това казва главният икономист за Русия в лондонската Royal Bank of Scotland Group Plc. Татяна Орлова. На руските компании ще им се налага да купуват по-малко долари, защото дълговете в чуждестранна валута ще са се свили с 42% в сравнение с януари – март.

Според прогнозите на Орлова към края на юни рублата ще укрепне спрямо долара с 5,1% до 55,4 рубли за долар. Анализите на Блумбърг, Royal Bank of Scotland са на шеста позиция по точност на прогнозите за рублата.

Чакаров не е съгласен с тях и изгражда предвижданията си въз основа на очакванията за понижение на петролните цени. Според него през второто тримесечие рублата ще поевтинее с 13% и един долар ще се разменя срещу 67 рубли, защото Citigroup предвижда, че по-силното предлагате от търсенето ще достигне пика си така цената на петрола ще спадне до 40 долара за барел.

Търговията в Ню Йорк миналата седмица приключи при цена 49,14 долара за барел, а общо от началото на година котировките на петрола са се понижили със 7,8%. Брентът, който се използва като референтен сорт за ценообразуването на основания сорт изнасяно руско черното злато, за този период поевтиня с 4,2% до 54,95 долара за барел. Рублата зависи и от промените в икономиката и събитията в Украйна.

И докато анализаторите прогнозират, че през първото тримесечие свиването на икономиката ще бъде 2,8%, тя неочаквано нарасна през четвъртото с 0,4%. Макар спирането на огъня през февруари между проруските бунтовници и украинските правителствени части да отслаби опасенията, че санкциите (срещу Русия – бел. ред.) биха могли да бъдат затегнати, двете страни продължават да се обвиняват взаимно в чести нарушения (на примирието – бел. ред.).

„Има много и много сложни взаимодействия на различни фактори, които влияят на обменния курс на рублата и затрудняват прогнозите“, казва Орлова от Royal Bank of Scotland.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.