Да се извиниш като Цветан Цветанов

Днес е знаменателен ден! Бившият министър Цветанов, подсъдим по няколко дела, най-накрая си признава грешките и дори се извинява!?
Или поне така изглежда на пръв поглед. На втори, както ще видите по-долу, нещата са по-различни.
В интервю за „Преса“ той казва „Извинявам се на всеки, когото съм обидил“.
Разбира се, Цвинокио не е добре възпитан – работейки в милицията явно не е имало кой да му обясни, че той не може да се извини на всеки, който е обидил, а може да помоли обидените да приемат извиненията му.
Дали те ще сторят това или не – това е друг въпрос.
И извинението не може да е така „на едро“, а трябва да е конкретно, случай по случай. И трябва да е безусловно, искрено и честно.
Да видим какво казва подсъдимият Цветанов за случая с лекарите, които той обяви за детеубийци, а съдът ги оправда в последствие:
„Сега, ако трябва да бъда в същата ситуация, няма да го направя. Защото вече знам колко е чувствителна всяка тема, свързана с отделните гилдии. Това, което прочетох от трибуната, предварително беше съгласувано с тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Взаимно стигнахме до извода, че обществото трябва да бъде информирано докрай.“

Виждате ли тук някакво искрено извинение? Аз – не.
Той нямало да го направи, ако е в същата ситуация, но не защото лекарите (както и всички други, обявени от него за престъпници!) са невинни, а защото това била „чувствителна тема, свързана с отделните гилдии“. И дори излиза с оправданието, че „взаимно“ (горкият, дори не знае, че не може да е взаимно, а може да е заедно) били стигнали до извода. Извършването на престъпление (никой няма право да чете СРС-та публично, дори и главният прокурор да му е казал, че е съгласен!), обявяването на невинни хора за престъпници и то от такава трибуна е само по себе си клевета, а дори и набедяване, което е друго престъпление…

И още:
„Извинявам се на всеки, когото съм обидил или се е почувствал обиден, засегнат. Никога не съм влагал нищо лично, но понякога действително съм минавал границата.“

Явно Цветанов не вижда, че точно в това е проблемът – че хем не е влагал нищо лично, хем е минавал границата, т.е. злоупотребявал е със служебното си положение!!

И накрая:
„В това отношение съпругата ми е много добър коректив.Тя често ми казва: „Ама ти си толкова готин, обаче когато се внуши на обществото, че едва ли не Цветанов подслушва, че е виновен за това, за онова, в един момент каквото и да кажеш, ти си лошият.““

Цветанов може да е много готин като съпруг и баща – даже съм склонен да приема това като напълно вярно. Проблемът е обаче друг: никой не внушава на обществото, че „едва ли не Цветанов подслушва“.
Проблемът не е (само) с подслушването.
Проблемът е, че Цветанов обявяваше от трибуната на Парламента, пред камерите и микрофоните на телевизиите и радиото, кои са виновните, престъпниците и бандитите. Съпругата на Цветанов може да оправдава действията на мъжа си – това е напълно разбираемо. Но гражданите не са женени за Цветанов, така че имат привилегията да виждат истината за него, а не да я пречупват през погледа на майката и съпругата.

Нищо друго да не беше направил Цветанов, а само това – с обвиненията по адрес на лекари, съдии, журналисти, бизнесмени и т.н., то пак е достатъчно, за да го постави в графата „Злоупотребили с властта“. В тази графа няма бележки под линия „добър съпруг“, „готин човек“ и др. п. В тази графа има само едно нещо – и то е най-важното: спазва ли закона или не.
______

* – И е крайно време да престанат да пишат угоднически, че бил завършил право в УНСС. Цветанов НЕ е завършвал право в УНСС. Има изкарана някаква абсолютно безсмислена „следдипломна квалификация ‘право’ в УНСС“. За тези, които се чудят каква е разликата – специалността „право“ се учи пет години. Следдипломната квалификация – три семестъра. Не можеш да си юрист или дори „завършил право“ след само три семестъра, ако преди това си учил задочно за учител по физкултура във ВИФ „Георги Димитров“.

От страницата на Вени Марковски

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.