Бивши военни подклаждат ислямисткия бунт в Египет

Ройтерс

Протест на привържениците на сваления президент Мохамед Морси в Кайро. Снимка: ЕПА/БТА

Малка, но доста опасна общност от бивши офицери от египетската армия се присъединява към ислямистки въоръжени групировки, усложнявайки усилията на президента Абдел Фатах ас Сиси за борба с това, което той определя като екзистенциална заплаха от екстремизъм.

Тези мъже вдигат залозите в един бунт, при който са убити стотици войници и полицаи, откакто армията свали президента ислямист Мохамед Морси през 2013 г.

Те представляват опасност за американския съюзник Египет със своите познания за най-голямата армия в арабския свят, осигуряват обучени бойци със стратегическо мислене и дори извършват самоубийствени бомбени нападения срещу представители на властите.

Откакто беше отстранен Морси, няколко офицери се присъединиха към ислямистката групировка „Ансар бейт ал макдис“ (АБМ), като планираха и участваха в нападения срещу армията и други мишени, по-конкретно в Синай, каза хоноруваният преподавател в Училището за напредничави международни изследвания към университета „Джонс Хопкинс“ Халил ал Анани.

„Не можем да говорим за преобладаващо или широкомащабно дезертиране към екстремизма. Говорим за отделни лица, които могат да избягат и да намерят безопасно убежище в Синай. Техните нападения обаче са фатални и скъпи“, каза той.

Като бивш главнокомандващ на армията и началник на военното разузнаване Сиси е съвсем наясно с ислямистката заплаха във въоръжените сили.

Внимателно наблюдение Радикално ядро, предвождано от офицерите от армията Абдул аз Зомур и Халед ал Исламбули, организира убийството на президента Ануар Садат през 1981 г. Години по-късно бившият офицер от египетската армия Сейф ал Адел се издигна до върховете на йерархията на Ал Каида.

Висш египетски военен служител каза за Ройтерс, че дезертьорствата не са явление. „Логично и нормално е да наблюдаваме различно мислене. Във всички въоръжени сили трябва да има обаче вярност и ние вземаме всички необходими мерки срещу такива елементи. Процентът е минимален . . . те се броят на пръстите на едната ръка“, каза той.

Египетски военен източник заяви, че армията има подразделение, което проследява всеки, който е подозиран, че споделя радикална идеология.

„Да, има отделни хора в армията, за които откриваме, че имат екстремистки религиозни възгледи. Но техният брой е много малък. Може би двама или трима в извадка от 2000“, каза той.

Над 200 човека, включително няколко бивши офицери от армията и полицията, са съдени за присъединяване към АБМ.

Катаклизмите, последвали свалянето на Хосни Мубарак през 2011 г., позволиха на радикалите да се укрепят в Синай.

Офицерът от специалните сили на армията Хишам Ашмауи е пример за военен, превърнал се в джихадист. Той никога не говорел за политика и рядко се молел публично. После един ден укорил местния духовник за това, че неправилно рецитирал Корана.

Това било начална улика, че Ашмауи би могъл да поеме по пътя на радикализма, който продължава да тревожи египетските власти десетилетия след като Садат умря под дъжд от куршуми.

Мъже като Ашмауи, който се укрива, предизвикват особено безпокойство в Египет, който се мъчи да противодейства на сложна мрежа от бойци, бродещи от Синай до Либия – друго средище на екстремисти.

Съседите на Ашмауи в квартала на Кайро „Насър“, където живеят много офицери от армията, никога не са подозирали, че той може да стане един от най-издирваните хора в Египет.

„Той изглеждаше напълно отдаден на работата си в армията“, каза проповедникът в малка джамия под апартамента на Ашмауи Шейх Хамди.

Видеоклип на вътрешното министерство, призоваващ обществеността за помощ, показа Ашмауи – гладко обръснат, на около 35 години, без нито една от физическите черти, свързвани със закоравелите бойци.

От военен – в боец от свещената война Ашмауи, изглежда, имал обещаваща кариера в армията. През 1996 г. той бил избран в подразделението на елитните специални сили, известно като „Гръмотевица“. Но за четири години предизвикал подозрения.

Най-напред Ашмауи бил преместен на административна длъжност, а после бил изправен пред военен съд и бил отстранен от служба през 2007 г., след като бил видян да говори за религия с други офицери и да ги подбужда да не се подчиняват на заповедите, заявиха източници от службата „Национална сигурност“, които събират доказателства за членове на АБМ.

Той също така бил хванат да дава джихадистка литература на наборници. Като цивилен той си изкарвал прехраната с търговия. Но джихадът продължавал да бъде в ума му. В онази малка джамия Ашмауи срещнал други бивши офицери от армията, казаха източниците от службите за сигурност.

Той създал ядро в АБМ, специализирано в преподаване на методи за убиване. Ашмауи също така ръководи заедно с друг бивш офицер от армията комитета за военно обучение на групировката. През пролетта на 2013 г. той пътувал за Сирия, където бунтовници се бият с правителството, казаха източниците.

„Това ядро е един от най-опасните терористични елементи и е заподозряно за планирането на нападението в Ел Ариш“, се посочва във видени от Ройтерс следствени документи на Службата за национална сигурност. При тази акция през октомври бяха убити 33 членове на силите за сигурност. Това беше едно от най-кървавите нападения от години.

„На огъня с огън“

АБМ знае каква е пропагандната стойност на това да има на своя страна бивши офицери от армията. Възпитаникът на Военната академия Уалид Бадр се появил облечен с военната си униформа и изложил аргументите за водене на война срещу армията във видеоматериал, направен преди да се опита да взриви конвоя на бившия вътрешен министър.

На записа армията е представена като потисник на народа, а Сиси – като враг. „Египетската армия обявява война на нашата религия и убива и задържа много мюсюлмани . . . защо, защо се дърпате от въоръжено противопоставяне? Логично е да се противопоставите на желязото с желязо, на огъня с огън“, заявява той във видеоматериала.

Още преди това Бадр проявявал ислямистки наклонности. Той бил изправян три пъти пред военен съд и бил отстранен от служба през 2005 г. въпреки многократните предупреждения на баща му.

По-малкият му брат Ахмед каза, че Бадр впоследствие пътувал до Саудитска Арабия, защото бил „възмутен от високото ниво на продажност тук“. През 2010 г. той се появил в Кайро „облечен с традиционната дълга роба и пуснал дълга брада“.

Ахмед каза, че Бадр се завърнал в Кайро през 2012 г., окуражен от избирането на водача на „Мюсюлмански братя“ Морси – първия президент ислямист на Египет, което той сметнал за „първа стъпка към установяване на ислямска държава в Египет“.

Когато армията свали Морси след масови протести и предприе сурови действия срещу ислямистите, Бадр казал на семейството си, че отива в Сирия, за да се присъедини към ислямистката опозиция. Оттогава те нямали вести от него, докато един ден не се почукало на вратата им.

„Бяхме изненадани, когато силите за сигурност дойдоха в къщата ни, за да арестуват баща ни. След това разбрахме, че Уалид се бил взривил при нападението срещу вътрешния министър“, каза Ахмед. Откакто беше извършено покушението срещу Садат, властите обикновено пращат в затвора или осъждат на смърт радикалите. Суровите действия предотвратяват насилствено завземане на властта от ислямистите, но заплахата остава.

Египетски адвокат, защитаващ някои от над 200-те човека, обвинени в присъединяване към АБМ, си спомни как съдия попитал един от мъжете защо се е втренчил в него. Според адвоката той отговорил: „Изучавам чертите на лицето ти, за да мога да ги опиша на хора отвън.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.