Стивън Кинг в зоната на киното

Стивън Кинг. Снимка: официален сайт на писателя

Стивън Кинг е признат за най-успешния писател в американската история. В библиографията му присъстват около 40 романа и над 200 разказа, сред които “Кери”, “Сиянието”, “Мъртвата зона”, “Куджо”, “Гробище за домашни любимци”, “То”, “Мизъри”, “Рита Хейуърт и Изкуплението Шоушенк”, “Зеленият път”, “Клетка” и много други.

В Книгата с рекордите на Гинес Кинг е записан като писателя, по чиито творби e направен най-голям брой филмови и телевизионни адаптации. Справка в онлайн енциклопедията IMDB показва, че по негови романи и разкази до момента са снимани 106 филма и тв сериала.

Най-популярните са “Сиянието” с Джак Никълсън, “Мъртвата зона” с Кристофър Уокън, “Подпалвачката” с Дрю Баримор, “Бягащият човек” с Арнолд Шварценегер, “То”, “Мизъри” с Джеймс Каан, “Изкуплението Шоушенк” с Тим Робинс и Морган Фрийман, “Зеленият път” с Том Ханкс, “Царевични деца” и др.

На 21 септември по софийските киноекрани тръгва предпремиерно най-новата екранизация по разказ на Кинг – “1408”. Филмът разказва за писател на книги на ужасите, който обича да посещава обитавани от духове къщи и да се рови в съмнителни убийства. Главната роля се изпълнява от Джон Кюсак, а сред останалите актьори са Самюел Джаксън, Мери Макормак и Тони Шалуб, познат от сериала “Монк” по Би Ти Ви.

За разлика от повечето автори Стивън Кинг е известен с това, че не обича да се бърка в работата на режисьорите, които правят екранизации на негови творби и за него не е проблем, ако сценарият се различава от оригиналния текст. Запитан преди време как гледа на филмовите адаптации по книгите си, той отговаря така: “Книгите ми и филмите по тях са като ябълки и портокали – страхотни, но много различни.”

Кинг има и актьорски изяви в няколко филма, направени по негови романи и разкази. Дебютът си пред камерата той прави в “Пълзящо шоу” през 1982 г., където играе ролята на непрокопсаника Джорди Верил. Следват роли в “Гробище за домашни любимци”, “Сблъсък”, “Сомнамбули” и сериала “Сиянието”.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/mZxIiC_qvpE“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

След като гледа филма “Остани до мен” (1986), направен по неговия роман “Тялото”, Кинг казва на режисьора Роб Рейнър, че това е най-хубавата екранизация по негова книга, правена до момента, по-хубава дори от самия роман. Впоследствие писателят остава много доволен и от филма “Зеленият път” на режисьора Франк Дарабонт.

Кинг се е изявявал и в телевизията. През 2004 г. той продуцира и участва в сериала “Болница Кралството”, който доскоро беше излъчван по Нова телевизия. А през 1998 г. по молба на създателя на “Досиетата Х” Крис Картър написва сценария за един от епизодите от петия сезон на тв поредицата.

През 1977 г. Стивън Кинг дава официално разрешение на студенти по режисура да правят екранизации на негови разкази срещу сумата от… 1 долар. Един от най-близките приятели на писателя е режисьорът Джордж Ромеро (“Пълзящо шоу”, “Тъмната половина”). На него той посвещава своята книга “Клетка”, както и хвалебствена статия в списание “Entertainment Weekly”.

11 малко известни факти за Стивън Кинг

– Преди да стане писател е работил в химическо чистене.

– Притежава три радиостанции в щата Мейн.

Стивън Кинг дава автограф върху своя книга. Снимка: Уебшотс

– Докато пише, слуша хард рок музика за вдъхновение. Любима му е групата AC/DC.

– Свири в рокбандата Rock Bottom Remainders, в която се изявяват също писателите Ейми Тан, Дейв Бари, Джеймс Макбрайд, Рой Блаунт и Скот Търоу. Мотото им е “Свирим музика така, както Металика пишат романи”.

– В периода 1977 – 1984 г. написва пет книги под псевдонима Ричард Бакман. Самоличността му е разкрита от журналист.

– През 2002 г. толкова харесва филма “28 дни по-късно” на Дани Бойл, че купува всички билети за една от прожекциите в киносалон в Ню Йорк, за да може да го гледа необезпокояван.

– Кати Бейтс и Дрю Баримор са единствените актриси, участвали в две екранизации по книги на Кинг. Бейтс играе в “Мизъри” и “Долорес Клейборн”, а Баримор – в “Подпалвачката” и “Окото на котката”.

– Любимият му филм на ужасите е “Капан за туристи” (1979), който разказва за собственик на музей, притежаващ силата да управлява колекцията си от манекени-убийци.

– Съпругата му Табита също е написала седем романа, посрещнати добре от критиката.

– Романът „Кутия с форма на сърце“, на сина му Джоузеф Хилстрьом Кинг, публикуван под псевдонима Джо Хил, влезе в списъка на бестселърите миналата година.

– Годишно печели около 40 милиона долара.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.