Куба: „Забраненият остров“ все повече привлича американците

Франс прес

Кубинка танцува „бели денс“ на площад „Пласа де катедрал“ в Хавана. На площада се събират музиканти и танцьорки и забавляват туристите, всяка вечер има различни изпълнители. Снимка: Любомир Любенов

Появата на закусвални „Макдоналдс“ или „Старбъкс“ в Куба изглежда още далечна, но островът вече предизвиква засилен интерес у американските пътници след изненадващото обявяване на историческо сближаване между Хавана и Вашингтон.

„Куба е на мода в САЩ, защото хората не я познават“, обяснява американският пенсионер Уолтън, срещнат в старата част на Хавана. Според пенсионирания преподавател от Ню Джърси посещението в Куба се равнява на „пътуване 50 години назад в миналото“.

Уолтън е сред малцината привилегировани, които са получили разрешение да посетят острова, който е затворен за американски туристи заради ембаргото. С изключение на семейните посещения Вашингтон разрешава само пътувания с образователна, религиозна, спортна или творческа цел.

Откакто обаче изненадващо бе обявена начална нормализация между враговете от Студената война, присъствието на американци става все по-видимо на острова. Всеки желае да вкуси от дълго забранявания кубински плод.

„В САЩ хората усещат, че щом се отвори повече, ще нарасне броят на туристите“, признава друг пенсионер, Лари, който е в Куба с едноседмична „образователна“ виза. Като част от малка група посетители Лари и Уолтън се любуват на Капитолия в Хавана, построен по модела на прочутата сграда на Конгреса във Вашингтон.

Наложеното на острова ембарго от 1962 г. забранява на американците да посещават Куба като обикновени туристи, но неотдавна Вашингтон смекчи рестрикциите върху 12-те разрешени категории, което предизвика осезаем наплив от посетители.

„Започваме да наблюдаваме значително нарастване в броя на летовниците спрямо миналата година“, потвърди Том Попър, президент на „ИнсайтКуба“ (InsightCuba), нюйоркска фирма, която от 15 години предлага пътувания до острова.

Всяка година тази специализирана агенция позволява на между 3000 и 5000 американци да открият Куба. Попър се надява тези числа „да нараснат двойно или дори тройно“ през 2015 г.

„За следващия пиков сезон интересът е огромен, запитванията в агенциите ни се увеличиха три-четири пъти“, обяснява Алина Фернандес, президентка на агенцията „Кюба травъл Ю Ес Ей“ (Cuba Travel USA), която през март успя да наеме първия полет от Маями до Хавана от 1958 г. насам.

Според нея бройката от 100 000 американци, които посещават острова ежегодно, може да нарасне с 30 до 50 процента през 2015 г., макар и Фернандес да отбелязва със съжаление недостига на хотелиерски капацитет на остров, който приема по три милиона туристи годишно.

Според някои експерти, отмяната на ембаргото би увеличила в пъти броя на американските посетители в Куба, особено с многобройните туристически кораби, които постоянно кръстосват водите на Карибите.

Новият наплив не тревожи повечето кубинци, които по правило не изпитват неприязън към северните си съседи, а професионалистите от туризма потриват ръце в очакване на тази клиентела с репутация за щедрост.

„Американският турист е най-добрият на света. Американците са най-добрите, като стане време за бакшиши“, радва се Виктор Уго Фелипе, собственик на ресторанта „Километро 0“ в кубинската столица.

Обявеното в средата на декември историческо сближаване между САЩ и Куба изглежда се е отразило и на туризма от други държави, по-специално европейски.

Тази година страната достигна един милион туристи през март, безпрецедентно постижение, с 14 процента повече от първите три месеца на 2014 г.

На първо място на силно увеличилите се посетители са естествено американците (с 29,5 процента повече), но също британците (+30,6 процента), германците (+23,3 процента) и французите (+22,8 процента).

Йохан Дорсемон, директор на белгийската агенция Транснико интернешънъл в Хавана, обяснява, че съживяването на европейския интерес се дължи на ефикасна търговска стратегия, която изтъква колко спешно е да се посети Куба.

„Понеже като дойдат американците, всичко ще се промени, ще отворят заведения на „Макдоналдс“ където си искат“, каза той.

Междувременно сближаването е в ход и може да се ускори в края на седмицата с многоочакваната среща между президентите Барак Обама и Раул Кастро на срещата на върха на двете Америки в Панама.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.