Новите съюзници на „Газпром“ в Европа

В Европа се формира нова коалиция от съюзници на руския концерн „Газпром“, пише „Комерсант“. След като строежът на газопровода „Южен поток“ бе провален под натиск на ръководството на ЕС и на САЩ, потенциалните участници в алтернативния „Турски поток“ – Гърция, Сърбия, Македония, Унгария и Турция, решиха предварително да консолидират позициите, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си. По негови данни, към тези страни може да се присъедини и Австрия.

„Нито един макар и голям проект на „Газпром“ още не е започвал в подобен подчертано политически формат. Ситуацията се изостря от факта, че всички членки на новия „клуб“ тъй или инак се опитват да водят независима от Брюксел политика и по други въпроси. Но Европейската комисия също подготвя от своя страна механизми, с които да блокира нежелателни газови проекти“, коментира изданието.

Вчера в Будапеща разговаряха външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Унгария и Турция, които обсъдиха участието на страните си в проекта на „Газпром“ „Турски поток“. Унгарското външно ведомство уточни, че представител на Европейската комисия е участвал като наблюдател. Приета бе декларация за енергийно сътрудничество в създаването на „икономически оправдан път за диверсификация на маршрутите и източниците“ на природния газ, подаван от Турция към европейските страни.

Така участниците потвърдиха желанието си да се включат в проекта въз основа на маршрута, оповестен от руския президент Владимир Путин при посещение в Унгария през февруари – от Русия по дъното на Черно море през Турция до Баумгартен в Австрия, пояснява всекидневникът.

Газовите преговори може да се наредят според него сред ключовите теми на срещата между Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас. Миналата седмица енергийният министър на Гърция Панайотис Лафазанис обсъди отстъпката за газа от 2016 г. нататък и евентуално смекчаване на условията по схемата „взимай или плащай“ с шефа на „Газпром“ Алексей Милер, напомня „Комерсант“. Според негови източници, ако Гърция потвърди, че ще участва в „Турски поток“, въпросът за отстъпка до 10 на сто на практика ще бъде решен.

Ако страните се разберат за строежа на сухопътната част от „Турски поток“, „Газпром“ ще може да реши проблема с газовите доставки за Европа, заобикаляйки Украйна, без да внася големи промени в сегашните споразумения с потребителите, изтъква руският вестник.

Сред ключовите проблеми пред новата коалиция е финансирането на проекта, подчертава той. В момента достъпът на „Газпром“ до средства от Запада е ограничен, а европейското законодателство не позволява на компанията едновременно да притежава инфраструктура и да доставя чрез нея своя газ. „Газпром“ не ще може да участва в изграждането на новия газопровод през Балканите и Централна Европа по същите причини, както и в случая с „Южен поток“, потвърждава Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни изследвания.

По данни от източници, цитирани в статията, руският концерн обсъжда възможностите за създаване на европейски консорциум, който да поеме строежа на тръбата и да осигури евентуално европейски пари.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.