Съдебните дела за КТБ по путински – погнаха одиторите, след това и свидетелите. Но държавата ще плати

Как ще осъдят България заради прокурорите

Сотир Цацаров и Иван Искров. Снимка: Импакт прес груп

Както предлоложих в статията относно шансовете на прокуратурата в Международния съд по казуса КТБ, те ще насочат атаката освен срещу бившия шеф на надзора Румен Симеонов (което е логично) и срещу одиторите с цел да ги принудят да си изтеглят одитните доклади от преди вкарването на банката в режим на специален надзор. Това се прави с надежда да лишат акционерите и вложителите от главната им защитна теза в международен съд, че банката е била състоятелна преди да бъде атакувана с помощта на прокуратурата. Докладите на КПМГ струва милиарди долари днес.

Не зная кой съветва прокуратурата – вероятно има и хора от други одитни компании, конкурентни на КМПГ, но са тръгнали по тънък лед и само си влошават положението.

Единственият случай, за който зная, при който власт принуди одитор да си изтегли одитния доклад беше Русия на Путин като принуди „Прайс Уотърхаус Купърс“ да изтегли одитния доклад за „Юкос“, след атаката и арестуването на Ходорсковски. И тогава руската генерална прокуратура го направи, за да лиши „Юкос“ от защита в съда от одитора. За сведение на господин Цацаров в края на сагата „Юкос“, Русия беше неколкократно осъдена за различни суми – сума сумарум около 50 милиарда долара, което надвишава цялата капитализация на „Юкос“ към датата, в която го атакуваха.

Тази игра с одиторите е нож с две остриета и други одитори могат да бъдат атакувани. Не искам да продължавам защото няма да е коректно спрямо бившите ми колеги, защото попаднаха в менгеме на политици. Залозите са много по-големи от това, което се вижда. Целият преход е в това дело.

Сега сигурно ще тръгне тотален натиск срещу всеки свързан с Василев, срещу бившето ръководство изобщо срещу всеки който може да се яви в съд като свидетел.

Друг път трябва да следвате господа, ако искате да спасите нещо. По този всички ще завършим зле – и вие, и ние – данъкоплатците. Защото нали не се залъгвате, че някой следващ ще остави да ви се размине, ако осъдят държавата за няколко милиарда?

От блога на автора. Заглавията са на e-vestnik

Как ще осъдят България заради прокурорите

Гледах заместник главния прокурор Сарафов и се потвърдиха най-лошите ми прогнози за шансовете ни по делото в международния съд за КТБ.

Това, че атаката срещу банката е имала политически характер е видно и по нескопосания начин и горещите следи, които участниците оставят след себе си. Именно те дават основание на почти всяка засегната страна по делото КТБ да си потърси правата и да осъди държавата в международен съд.

Корпоративна търговска банка – централата на площад „Гарибалди“. Снимка: от тв екрана

Основната опора на прокурора Сарафов в тезата, че банката е била „гнила ябълка“, с което оправдава и действието на прокуратурата, е „одитът“ на трите световноизвестни компании, които били „потвърдили“ факта, че банката е източена. Като човек, който е работил в подобна компания, ще кажа само, че шансът на която и да е от тях да потвърди тезата на прокурора Сарафов в съда е нулев.

Изобщо от това, което видях и чух в интервюто, се потвърдиха най-големите ми страхове.

Зле сме, много зле.

Първо, набива се на очи очевидният факт, че прокуратурата първо е действала, а след това, заедно с БНБ, търси оправдание на своето действие! Достатъчно е да се съпоставят изказванията на БНБ преди 21 юни, времето в което прокуратурата действа преди специалния надзор и времето в което „одитът“ бе публикуван. Няма никакво основание да се предполага, че прокуратурата като една Касандра е знаела преди всички в какво състояние е банката.

Второ, крайно време е някой да обясни на прокурора каква е правната стойност на документа, който трите компании представиха на БНБ и който побързаха да засекретят, като си мислят, че няма да бъде представен в съда. Да прочетат тънкия шрифт преди и след текста, който квалифицира отговорността на авторите за съдържанието му. Зная много добре за какво става дума и зная какво ще направят компаниите в международен съд, ако изобщо приемат да участват като свидетели.

Трето, не струва много прокурорите да попитат кой документ към датата на поставяне на банката под специален надзор може да се смята за валиден в международен съд за състоянието като одитен доклад.

Четвърто, как и прокуратурата, и БНБ, и Петър Чобанов ще докажат в съда, че ПИБ може да се спасява, а КТБ не може. Това, че в главите на някои са съществували „подозрения“ не означава нищо. В съда независими експерти могат да представят мнението си чрез интерпретация на числата от валидните към датата на спецнадзора финансови отчетите на двете банки, които са поискали помощ. Какви суми са поискали и как в БНБ и МФ са преценели, че едната става, а другата не. Само да не се залъгва, че едната сама е поискала да бъде поставена под специален надзор. Защото, ако не могат да го докажат – е налице дискриминация и съзнателно бездействие. Няма да продължавам по тази линия – нека читателите се сетят как ще се развие дебата в международния съд.

Пето, не могат да държат като следствена, банкова и прочие тайна тези документи, прекалено публични и достъпни са свидетелствата, доказващи характера на действията на прокуратурата. Ако прокуратурата и БНБ откажат да ги предоставят само ще си утежнят положението като страна по разбирателството. Достатъчно е в залата на международния съд да се покажат публично достъпните документи, ТВ репортажи в новините, от които ясно се вижда какви са обществените последствия от действията на прокуратурата и БНБ. За наше общо съжаление, защото страна по делото ще бъде държавата, ние като данъкоплатци ще платим сметката.

Съзнателно не засягам въпроса за конституирането на акционерите и вложителите като заинтересована страна.

Ще платим сметката, ще понесем унижението на публичните си институции и най-лошото ще върнем развитието си с непремерените си действия и абсурдни законопроекти като този да дадат на прокурора право със задна дата да спира сделки между частни лица.

Съмнявам се, че някой вижда в горепосоченото основание за оптимизъм.

От reduta.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.