Газови доставки за Украйна, заобикалящи Русия – мечта или реалност?

С оглед конфликта между Киев и Москва експерти, потърсени от „Дойче веле“, смятат за невъзможно Украйна да получава през Русия газ от Южен Кавказ или Централна Азия. Ами тогава?

* * *

Днешните отношения с Москва принуждават Киев да търси алтернативни доставчици на газ и нови маршрути, по които горивото да пристига в Украйна, заобикаляйки Русия. В края на март т. г. в разговор с вицепремиера на Туркменистан Рашид Мередов украинският президен Петро Порошенко заяви: „Украйна е готова и заинтересована да бъдат подновени доставките на газ от Туркменистан като алтернативен източник“.

До 2004 г. туркменистанският газ идваше в Украйна транзитно през Руската федерация (РФ). После обаче Русия взе радикални мерки и предоговори целия туркменистански газ – както се бяха разбрали президентите Путин и Ниязов, в полза на „Газпром“, разказа пред „Дойче веле“ Михайло Гончар, президент на Центъра за глобалистика „Стратегия 21-и век“. По думите му, Киев е склонил да купува газа от името на компанията „РосУкрЕнерго“, тогава с основни акционери „Газпром“ и украинския олигарх Дмитро Фирташ.

Туркменистански газ за Украйна? Днес едва ли е възможно да се подновят доставките от Туркменистан с транзит през Русия – заради руската военна агресия срещу Украйна, смята Гончар.

„А появата на каквито и да било нови източници на газови доставки, насочени към ЕС, без да минават през Русия, ще се изтълкува като антируска дейност. РФ няма да го допусне“, убеден е експертът.

Володимир Омелчук от енергийния сектор на аналитичния център „Олександър Разумков“ е на мнение, че Украйна няма шансове да получи газ по трасе, заобикалящо Русия, поне до 2020 г.

„Единственият шанс навярно е Украйна да отстъпи на Русия огромната част от националните си интереси. Ако Украйна продаде на Русия газотранспортната си система или други ключови обекти, това вероятно ще задоволи „Газпром“, твърди Омелчук.

Как реагира „Нафтогаз Украйна“ Националната акционерна компания „Нафтогаз Украйна“ също не вижда начин в страната да се доставя газ от Централна Азия и Южен Кавказ по маршрут, изключващ Русия.

„В най-близка перспектива за жалост няма такава възможност. РФ си гарантира доста ефикасно монопол върху доставките на горива от Средния изток за Европа“, отговори, запитан от „Дойче веле“, Сергий Олексиенко, главен съветник на шефа на компанията.

Азербайджан впрочем има твърде перспективен проект AGRI за строеж на завод за втечнен природен газ в Грузия. Украйна пък изгражда приемащ терминал за втечнен газ край Одеса и е готова да се включи в проекта на Баку като един от най-големите купувачи на такъв ресурс, се казва в писмото му. Газ от Азербайджан през Турция Безспорно е уместно да се мисли за доставки на втечнен газ от Азербайджан, сподели с „Дойче веле“ Генадий Рябцев, директор по специалните проекти в научнотехническия център „Психея“. В момента обаче нито Баку, нито Киев не разполагат с необходимата инфраструктура и газовози за тази цел.

„За Азербайджан е неизгодно да строи инфраструктура за доставки на газ в Украйна. Турция категорично заяви, че няма да пуска газовози през своите проливи. Това е опасно, а и ощетява националните интереси на Анкара. Тя се стреми да използва тръбопроводите, които вече е изградила, а не да разрешава на трети страни да доставят газ. Още повече че Азербайджан е предимно петролна страна, а не газова“, пояснява Рябцев.

Азербайджан доставя газ в страните от Централна и Южна Европа по суша, през Турция, използвайки т. нар. Южен коридор. Той е прокаран от находището Шах Дениз, посочва Омелчук. „Там обаче зад проекта не стоят кой знае какви количества – 15 до 18 милиарда кубика. И те вече са поделени сред членки на Евросъюза. Тук, честно казано, също не виждам за Украйна възможност да се включи в процеса“, казва киевският експерт.

Нов договор с Русия или „РосУкрЕнерго-2“? Според запитаните експерти, ако Украйна иска да получава газ от Изтока през руска територия, единственият начин днес е да се разбере с Русия. „Не бива обаче да преговаря с нея на четири очи, – смята аналитикът Михайло Гончар. – Иначе Киев ще си изпроси насрещни руски условия, излизащи извън рамките на бизнеса.“

Експертът допуска като хипотетичен сценарий опит да се задейства схема „РосУкрЕнерго-2“. Някой може би крои подобни схеми, за да реши въпроса с газовата независимост на Украйна. „В смисъл да не купуваме руски газ, а туркменистански – от независима компания, регистрирана в офшорна зона. Но да сме наясно, това е само капан, в който пак ще искат да хванат Украйна“, добавя Гончар.

Механизмите на СТО като изход от положението? „Ако Украйна има желание да получава от Изтока газ, алтернативен на руския, трябва да настоява чрез механизмите на СТО – съвместно с ЕС и Туркменистан, Русия да спазва правилата на тази организация и да гарантира свободен транзит на газ от Централна Азия през своя територия“, уверява Гончар.

Според Володимир Омелчук от центъра „Разумков“, за Киев ще е по-сигурно решение да разшири газовите доставки за Украйна, като използва словашки, унгарски и полски коридор. „Тук има напредък в положителна посока. Същевременно обаче трябва да се пести енергия, да се намалява потреблението на газ“, резюмира експертът.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.