Еврогрупата иска от Атина списък с реформи

Ципрас и Меркел. Снимка: АП/БТА

Тези дни Гърция сякаш не е толкова изразено в окото на циклона. Привидно спокойствие придава отбелязването на Великден, който има големи традиции в тази ортодоксална страна. Атина опустя и в провинцията, сред близките си, редица гърци следят, малко уморени и поемайки си глътка въздух, преговорите, които продължават в Брюксел между правителството на Алексис Ципрас и кредиторите на страната.

Все още нищо не е решено. Вече шест седмици откакто бе подписано принципното споразумение на 20 февруари, Гърция работи по списък с реформи, чиято цел е да удовлетворят кредиторите й (държавите от еврозоната, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка) и така да се даде зелена светлина на последния транш от вече гласуваните кредити (7,2 милиарда евро) по силата на споразумение за заеми със срок до края на юни.

„Червени линии“

Вече няколко крайни дати не бяха спазени и все още няма никакво споразумение. Еврогрупата ще поиска списък с приемливи реформи „до 20 април“, писа в неделя германският „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Консервативното издание твърди, че това е информация от някои добре информирани официални представители и допълва, че тази дата е единствената възможна, така че кредиторите на Гърция да имат време да анализират предложенията за реформи преди срещата на Еврогрупата в Рига (Литва), насрочена за 24 април.

Преговорите продължават да буксуват заради определяните от Атина така наречени червени линии. Според гръцки високопоставен представител, запознат с хода на преговорите, МВФ ще настоява отново за намаляване на пенсиите на държавните служители, както и за нови реформи в трудовото законодателство. „От една страна г-жа (Кристин) Лагадр (управляващ директор на МВФ) изглежда изпитва съжаление за това, че тежестта на кризата се стовари основно върху най-бедните и средната класа в Гърция, а в същото време тя настоява пенсиите, които вече бяха намалени с над 30 % за пет години, да се свият още. Мярка, която би засегнала пак тези категории от населението!“, с разочарование заявява депутат от Сириза, радикалната лява партия, която в момента управлява в Гърция.

В интервю за гръцкия вестник. „Вима“ вторият министър за международните икономически отношения Евклидис Цакалотос заяви отново, че „не става дума за ново свиване на заплатите и пенсиите, каквито и да са исканията на кредиторите ни“. Екипът на Ципрас иска да убеди партньорите си, че чрез реформи, чиято цел е да се увеличат приходите в държавната хазна като подобряване на събираемостта на данъците, например, Гърция ще бъде в състояние да спази целите за балансиран бюджет без да орязва отново разходите. Именно това кара кредиторите да бъдат скептично настроени.

Наличните пари намаляват

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис изразява оптимизъм и очаква споразумение на 24 април, но в гръцките консервативни медии все по-усилено се коментират сценарии, „за паралелна валута“. Вестник „Катимерини“ посвети цяла статия на хипотезата за емитиране на държавни облигации „I OWE YOU“ (IOUs – „ИМАМ ДЪЛГ КЪМ ТЕБ“), за да плати заплатите на държавните служители за май.

Тази информация редовно се опровергава от властите, но финансовите потребности напират, а парите в държавната хазна намаляват.

И макар че правителството успя да плати 450 милиона евро на 9 април, сега ще му се наложи да намери други 879 милиона през май, които също трябва да върне на МВФ (183 милиона на 1 май и 697 милиона на 12 май), но освен това и 400 милиона, за да покрие лихвите по дълга и 2,4 милиарда, за да направи плащанията по държавни облигации. А тежките месеци за плащане на падежи продължават до август.

„Наясно сме, че календарът на 2015 година е много тежък, най-тежкият от идните години“, заяви правителството. „Ние сме готови да направим всякакви компромиси, но няма да приемем да се компрометираме“, заяви в интервю за Bloomberg миналата седмица Янис Варуфакис.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.