Особености на културното нашествие, предвождано от Вежди във Франция

Мадам В. с премиера на книга в Париж, организирана от министерството, член е на официалната делегация

Валерия Велева. Снимка: скрийншот

Днес в Лувъра се открива изложбата „Епопея на тракийските крале“. Научих го от българската телевизия. Като кореспондент на българска медия в Париж, би трябвало да получа ако не покана, поне информация. Нищо. А България има в Париж „Културен център“ и директор на този център. Има културно аташе и пресаташе. Всички разполагат с жилища, интернет и телефони. Нищо, пълно мълчание.

В същото време в София се говори, че „ще прославиме България“ във Франция. Как? Тук в Париж медиите – радио и телевизия дума не обелват. За тази толкова важна за България изложба няма никаква публичност. Някой може да помисли, че ще бъде проведена на „закрити врата“.

А от София идват 15 журналисти, не толкова журналисти, колкото началници разбира се. Очакват се и стотина предприемачи, които плащат по 5000 лева или евро, не съм сигурен. На кого плащат участниците в българското „нашествие“? На асоциацията „Приятели на Лувъра в България“. Целта е събирането на 900 000 евро. Създадена е с „активната“ поддръжка на посланика на Франция в София Ксавие дьо Кабан.

И така, вместо българският посланик да ръководи промоционалната дейност на България във Франция, става обратното. До сега обаче дейността на асоциацията е нулева.

Както винаги става, там където няма конкуренция, определен кръг хора са се намърдали около френския посланик, без да имат съответните професионални качества. Съпругата на посланика е българка. На семейство дьо Кабан явно не им се напуска София. Приликата с фондацията „Бъдеще за България“ на семейство Костови е прекалено близка, за да бъде отмината. Жалко за България.

Бел. ред.:

Министърът на културата Вежди Рашидов е включил в официалната делегация (не като поканена журналистка) Валерия Велева от в. „Преса“ и министерството е организирало премиера на нейна книга в Париж.

Същевременно хорист от хора „Йоан Кукузел“ се оплака, че за концерта, който ще изнесат в катедралата „Парижката Света Богородица“ няма да получат хонорар, а по 35 евро дневни командировъчни за 3 дни. Веднага шефът на хора обяви, че го освобождават. Командировъчните на Валерия Велева като член на официалната делегация са 1500 евро, научи редакцията от свой източник в министерство на културата.

Пита се – важна ли е за френската културна общественост книгата на Валерия Велева? Или е важна за българската емигрантска общност в Париж?

–––-
* Авторът е кореспондент на сп. „Тема“ във Франция, живее в Париж от 1968 г. Коментарът му е от профила във Фейсбук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.