Гърция разработва извънреден план, за да спре бежанския поток към страната

Нелегални имигранти, задържани в Гърция. Снимка: елласнау

Новото правителство на Гърция разработва извънреден план, за да се пребори с потока от бежанци, и наред с това е поискало от Върховния комисариат на ООН за бежанците имигрантите от Сирия да бъдат пренастанени в други страни.

В последно време Гърция е дестинацията, която привлича голяма част от бежанците, като очакванията са в следващите месеци този наплив да расте, според Върховния комисариат за бежанците, алармират правителствени източници в Атина. Те изтъкват, че това се дължи на редица фактори, свързани с обстановката в целия регион.

Същите източници допълват, че макар Гърция да е страната, приемаща бежанските потоци, съществуващата инфраструктура е недостатъчна, тъй като предишното правителство на премиера Андонис Самарас не е реализирало напълно нищо и е оставило неусвоени много фондове на ЕС.

От тази гледна точка Върховният комисариат за бежанците на ООН не изключва страната да се окаже пред извънредна ситуация.

Наред с разработването на извънреден план за спиране на бежанския поток, в Гърция са започнали да функционират бежански лагери. Става дума за изоставени държавни и военни сгради, които се използват за настаняване на бежанци.

Властите в Гърция призовават за задействане на европейски механизми, така че много от бежанците от Сирия да бъдат пренастанени в други страни.

Правителствени представители очакват от другите партии извън властта конкретни и реалистични предложения, а не да използват бежанския проблем за дребнопартийни цели.

В същото време данните показват, че за два дни в Гърция са влезли 793 имигранти, като броят им непрестанно се увеличава.

По-конкретно 317 имигранти са пристигнали на ов Лесбос, 209 – на о-в Хиос, 43 – на о-в Инусес, 36 – на о-в Самотраки, 69 – на о-в Фармакониси, 71 – на о-в Кос и 48 на о-в Самос. Пред телевизия Мега вторият министър с ресор миграционна политика Тасия Христодулупулу заяви, че повечето пъти мигрантите, идващи в Атина, носят със себе си пари, за да платят хотела си, но избирали да ги дават на каналджии, за да ги превозят до Централна и Северна Европа.

Очевидно те се опитват да намерят гостоприемство другаде, за да си запазят парите. За момента в Атина няма инфраструктура, която би осигурила подслон на бежанците, казва министърката.

Междувременно на пристанище Пирея преди два дни призори са пристигнали 109 бежанци от Сомалия и Судан. Сред тях има и 41 деца. Те са акистирали на о-в Гавдос.

Въпреки уверенията на властите, че бежанците ще бъдат настанени в лагери в Атина, повечето от тях са били принудени да спят на отрито, тъй като не е имало къде да бъдат приютени.

В крайна сметка бежганците са намерили решение, като са били подпомогнати от своите събратя от местните етнически общности в Атина.

Гръцката брегова охрана наскоро огласи данни, които показват, че нелегалните имигранти, влезли в Гърция по море, са нараснали над три пъти.

За първите три месеца на тази година в Гърция с различни транспортни средства по море са влезли 10 445 души, а за същия период на 2014 г. техният брой е бил 2 863 души. Само през март 2015 г. пък по различни острови в източната част на Егейско море са били открити 6 498 нелегални имигранти.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.