Скандали в семейство Льо Пен

Мари Волфром
Франс прес

Марин Льо Пен. Снимка: от тв екрана

Бивша съпруга, разголила се в „Плейбой“, първородна дъщеря, отлъчена заради отцепничество, открита война с най-малката дъщеря Марин, наследила лидерския пост в „Националния фронт“: семейната сага на френския трибун на крайната десница Жан-Мари льо Пен прилича досущ на необикновена политическа сапунена опера.

Имаше времена, когато те създаваха впечатление на сплотен клан – главата на семейството Жан-Мари позираше до жена си Пиерет и трите русокоси и усмихнати дъщери пред стълбището на луксозното имение в Монтрту, край Париж.

Но хармонията бързо се пропука. „Човек го предават само най-близките му“, каза миналата седмица Жан-Мари льо Пен в дълго интервю за седмичното издание „Риварол“.

Първото „предателство“ беше на майката на трите му дъщери Пиерет Лалан по време на тежък и подробно отразен в медиите развод през 1987 г., превърнал се в публичен скандал. За да си отмъсти, тя позира гола на осем страници в сп. „Плейбой“.

След това нещата загрубяваха с най-голямата му дъщеря.

Съпруга на отцепник от „Националния фронт“, първата наследница Мари-Каролин льо Пен предпочете лагера, противопоставящ се на баща й, когато се стигна до политическото разцепление от 1998 година. Тя бе отлъчена от клана.

По-спокойни са отношенията му с втората дъщеря Ян, майка на Марион Марешал-Льо Пен, изгряваща звезда на партията, станала депутат през 2012 г.

Главата на клана впрочем не пести хвалбите по адрес на внучката си, с която демонстрира близост. „Понякога децата и внуците ни са повод за голяма радост, но понякога ни създават грижи и причиняват болка“, каза неотдавна той. Говори се дори, че дядото убедил внучката си да се впусне в политиката.

КЛОНИНГ НА БАЩА СИ

През последните години се обтегнаха отношенията му с Марин льо Пен – „абсолютен клонинг на баща си“ по думите на Пиерет – наследила го на поста председател на партията през 2011 г.

„Досажда ми“, казва Марин по негов адрес, съобщават нейни поддръжници. Докато тя се е захванала да „десатанизира“ партията с пострадал имидж, баща й изглежда изпитва злобно удоволствие от това да й прави сечено и засилва провокациите.

Той говори за „миризливото и дразнещо“ присъствие на ромите, които са крадливи „по природа“. Повтаря изказването си, което предизвика скандал, за газовите камери, „подробност от историята на Втората световна война“. Защитава маршал Петен, символ на френския колаборационизъм с нацистка Германия. Заяжда се с политическите ходове на дъщеря си.

Предвестник на кризата, която мътеше от месеци отношенията между баща и дъщеря, бе решението на Марин льо Пен, която винаги е живяла в семейното имение, да се изнесе миналата есен.

Най-малката от трите дъщери, която има обичай да нарича публично баща си просто „Льо Пен“, не бе доволна, че котаракът й бе нападнат от едно от кучетата на баща й. „Това е като кавга в семейството кой е прегорил манджата“, направи сравнение Жан-Мари льо Пен.

Последните изказвания на „Менхира“ – прякор, който напомня за бретонските му корени – преляха чашата. (Менхир е забит вертикално продълговат камък, свързан с култа към мъртвите, характерен за Бретан).

„Неговият статут на почетен председател не му дава право да прави НФ заложник чрез подобни груби провокации, чиято цел е да ми навредят, но уви, те нанасят тежък удар на цялото движение“, реагира Марин.

Един от приближените й, Флориан Филипо, който също е сред любимите мишени на Жан-Мари льо Пен, поиска в четвъртък старият Льо Пен да се оттегли от партията.

Но патриархът показа, че е твърд като скала: „Да е съм някой педал, легнал по корем. Марин льо Пен иска смъртта ми, може би това е възможно, но да не разчита на съдействие от моя страна“.

Но дори Марион се разграничи тази седмица от тона на дядо си. Нейната партия я смята за сигурна кандидатка в Прованс на регионалните избори през декември, където мислеше да се кандидатира дядо й.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.