Театърът на делото за КТБ – и защо при закрити врати?

Така се случи, че в днешния ден преди обяд попрекарах малко време в Съдебната палата. Причината – публика за топ мега турбо гига делото за несъстоятелност в КТБ.

Случи се, че в съседната зала гледаха друго топ мега гига дело – за намацването (някое от поредните) на някой паметник (някой от поредните) (бел. ред. – делото е за боядисаната скулптура пред централата на БСП в София от активисти на протестна мрежа – Асен Генов и др.).

На съседното дело, вратите си останаха „отворени“, т.е. гостите влязоха, а и не само гостите. Сред приходящите по онова дело лица разпознах действащ председател на комисия в Народното събрание ген. Атанас Атанасов от ДСБ София. И още – активисти на Протестна мрежа, сред които Асен Генов и Манол Глишев. Сигурно и други, не ги разпознавам всичките.

На делото за несъстоятелност на КТБ нямаше НИТО ЕДИН депутат.
Нямаше нито един представител на Протесна мрежа, а все пак делото по думите на Сотир Цацаров е тръгнало по техен сигнал. Сред тях има и акционери в банката. Или поне като такива се снимаха покрай едно дърво през юни 2014 г.

Общественият интерес към така нареченото дело с голям обществен интерес (за несъстоятелност на КТБ) беше оставен в ръцете на журналисти, които по мои наблюдения едва ли са с по-голям стаж от една година, представете си какъв опит имат.

Към така нареченото дело с голям обществен интерес всъщност няма никакъв интерес. И ако за Протесна мрежа е разбираемо, все пак банката на злото (по тяхна интерпретация) е паднала, то липсата на т. нар. обществени личности за мен е грандиозен шок.

Какво всъщност се случи? Случи се това, което се очакваше в подобна ситуация. Съдът реши делото да е закрито и прие всички виждания на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и синдиците на КТБ.

Трябва ли за всеки по-сериозен казус да се правят организации за натиск и експониране на позициите им в медии, каквато всъщност е Протесна мрежа, за да има нормална среда на правораздаване?
Трябва ли да се пресира съда през медии с цел да постанови поне публичност на най-значимия процес във финансовата област на държавата за последните 20 години?

Имат ли изобщо интерес депутатите, които уж в специална комисия ще разследват казуса КТБ?
Защо се разиграва целия този театър на абсурда?

Коментарът е от профила на автора във Фейсбук

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.