Четиво за вярващи, че българите сме най-умните и за любители на циганите и негрите

Както е известно в Щатите има 8 елитни университета на Източното крайбрежие, т. нар. Бръшлянова лига, които приемат много трудно. Но всяка година дават стипендии на бедни студенти, като българчета, които не могат да плащат по 40-50 хил. долара годишно, за да учат там. И едно от тях, Стефан Иванов, тази година е прието с пълна стипендия и в 8-те университета (плюс още 10 като Станфорд и др. от топ-университетите на света).  По общо убеждение сред американците, това е толкова трудно, колкото да станеш президент на САЩ. Диплома от тези университети те вкарва в елита на обществото, навсякъде те канят и приемат с предимство.

Повод за национална гордост, нали? Момчето Стефчо било на 8 години като пристигнало в Щатите с майка си, която сама го отгледала, учило в обикновена гимназия в Индианаполис, щата Индиана. Това в Америка е все едно да учиш в гимназията някъде в Търговище, Попово. И като добавиш, че „американците са тъпи“ и образователната им система произвежда прости хора, нали?

Още едно доказателство, че българите сме най-умните, както обичат да се хвалят нашенци. Да, ама… Дали Стефчо щеше да бъде приет в тези университети, ако беше завършил гимназия не в Попово, а в някоя елитна от езиковите в София?

Смущаващите разсъждения по случая се засилват от компанията на Стефчо в тези университети. Тоест – компанията му в елита. Да приемат някого и в осемте университета от Бръшляновата лига не се случва всяка година, а понякога това се случва и на няколко души в една година. Тази година се случило на още четирима, освен наш Стефчо. Това не е някаква кампания, защото между университетите няма никаква връзка при приема, всеки оценява кандидатите сам за себе си. И кои са тези елитни умове, получили осемкратно признание от най-престижните университети?

Двама са от Нигерия, единият е емигрирал оттам в Щатите с майка си, когато бил на 8 години, също като Стефчо. Другата е 18-годишна дъщеря на емигранти от Сомалия, учила също в щатска провинция – Минесота. Четвъртият е син на емигранти от Гана, и също продукт на образователната система на „тъпите американци“.

Това е компанията на наш Стефчо в елита. А като отвориш българските форуми, може прочетеш такива умозаключения за чернокожите: „негри – приличат на хора, но не са“. Също и за циганите. Може да се разказва дълго пък за индийци и пакистанци по върховете на обществото в Щатите, които по среднобългарските стандарти са си чисти цигани.

Такива объркани неща стават по света, за да ни разколебават вярата, че българите сме най-умните, а черните и циганите са тъпи и безпросветни.

Впрочем, и Джон Атанасов, който е извор на българско национално самочувствие – „изобретили сме компютъра“ – е роден в САЩ, от майка ирландка и български емигрант. Той е чист американец. Не е завършил електротехникума в София, нито Техническия университет, нито новия модерен пернишки технологичен институт.

Истинското национално самочувствие започва с малко повече скромност и уважение към другите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.