Скъпият долар – 4 начина, по които влияе върху икономиките и пазарите

Асошиейтед прес

Щатският долар не е има толкова успешен период от времето на Роналд Рейган в Белия дом и откакто „Похитителите на изчезналия кивот“ бе начело на бокс офис класацията.

От 30 юни зелената валута е поскъпнала с 28 % спрямо еврото,  с 18 % спрямо японската йена и с 40 % спрямо бразилския реал. Доларът не е бил толкова силен от 1981 година.

Някои американски компании и инвеститори биха искали да си поемат дъх. Delta Air Lines съобщи в сряда, че силният долар ощетява продажбите на билети на някои чуждестранни пазари и обяви планове да изтегли международните си услуги, основно в Япония, Бразилия, Индия, Африка и Близкия изток. Във вторник Johnson & Johnson (J&J) отчасти обвини долара, че е причина печалбата на компанията да се свие с близо 9 % през първото тримесечие.

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата за икономическия растеж на САЩ за тази и идната година, изтъквайки като причина щетите, които силният долар нанася на американския износ.

Доларът поскъпва, до голяма степен защото икономиката на САЩ  функционира по-добре от повечето останали развити икономики и тъй като американските лихвени проценти са по-високи от лихвите в Европа и Япония.

Възходящото движение (на долара – бел. прев.) оказва голямо влияние по света. В САЩ то свива корпоративните печалби, оказва натиск върху икономическия растеж и осигурява изгодни сделки за американските туристи. В Европа и Япония то носи облекчение за икономиките, които от години са затруднени. А на нововъзникващите пазари в Азия и Латинска Америка заплашва финансовата стабилност.

Ето как доларът влияе върху: 

КОРПОРАТИВНИТЕ ПЕЧАЛБИ

Поскъпващият долар ощетява американските компании, които правят бизнес в чужбина по два начина: Той прави техните продукти по-скъпи – и следователно по-малко конкурентни – на външните пазари. А това означава, че приходите, получавани от американските компании в евро или йени, се равняват на по-малко долари, когато бъдат върнати у дома.

J&J, например, посочи, че неблагоприятните валутни курсове са намали стойността на чуждестранните продажби на компания с 13  % през първото тримесечие.

Като цяло перспективата за корпоративните печалби през първото тримесечие системно се влошаваше със скока на долара. В края на миналата година анализаторите очакваха компаниите в индекса Стандард енд Пуърс 500 да отчетат увеличение от 4 % на печалбите за периода януари – март. Към 31 март те се готвеха за  спад от 5 %, според данни на FactSet и PNC Financial Services Group.

Очаква се печалбите да намалеят с 12 % за компаниите, получаващи над половината от приходите си извън САЩ. За останалите не се прогнозира промяна.

ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАСТЕЖ

Под натиска на силния долар износът на САЩ се понижи с 3 % миналата година и с още 1 % през първите два месеца на тази година спрямо януари-февруари 2014 година. Спад в износа свива икономическия растеж на страната.

Като се позова на влиянието от долара, във вторник МВФ намали оценката за американската икономика. Фондът вече очаква икономически растеж от 3,1 %, и тази, и идната година. Това е доста и е подобрение в сравнение с 2,4 % през 2014 година, но е по-малко от януарската прогноза на МВФ за темп от 3,6 % през 2015 година и 3,3 % през 2016 година.

В същото време Япония и Европа са в позиция да извлекат ползва от силата на долара. МВФ прогнозира, че японската икономика ще нарасне с 1 % тази година спрямо очакван по-рано темп от 0,6 %. Фондът повиши и оценката си за 19-те страни, използващи еврото – до 1,5  % тази година (спрямо 1,2 % през януари).

ФИНАНСОВАТА СТАБИЛНОСТ

В страните с нововъзникващи пазари от Азия и Латинска Америка по-силният долар има двояко влияние. Да, той дава тласък  на износителите, но и застрашава финансовата стабилност.

Примамени от ниските лихви, страните с нововъзникващи пазари  активно взимаха кредити в щатски долари през последното десетилетие. От 2005 до 2015 година дългът, деноминиран в долари  – предимно корпоративни облигации и заеми – скочи от 262 милиарда долара до 837 милиарда долара на азиатските нововъзникващи пазари и от 586 милиарда до 963 милиарда долара в  Латинска Америка, според данни на Института за международни финанси.

С покачване на курса на долара е необходима повече местна валута, за да се генерират достатъчно долари за погасяване на кредитите. Корпоративните кредитополучатели на нововъзникващите пазари биха могли да се окажат притиснати. Затруднението би могло да се разпространи, ако тези компании внезапно изтеглят депозитите си от месните банки, за да покрият доларовите си задължения, или ако инвеститорите, държащи облигации от нововъзникващи пазари, се уплашат и ги продадат панически.

В доклада си в сряда МВФ предупреди, че „финансовите рискове  са се засилили на много нововъзникващи пазари“ и отбеляза, че по-силният долар и по-слабите местни валути създават „ограничения за балансите на задлъжнелите компании на нововъзникващите пазари“ и за правителствата.

Нещата биха могли да се влошат, ако тази година Управлението  за федерален резерв (УФР) реши да вдигне краткосрочните лихви в  САЩ, които са близо до нулата от края на 2008 година. Това би привлякло повече инвеститори в САЩ и би тласнало долара още по-нагоре. Докладът на МВФ съдържаше предупреждение, че евентуално повишаване на лихвите от УФР би могло да предизвика сътресения на финансовите пазари.

ТУРИЗМА

Силният долар прави ваканциите в Европа по-евтини за американските туристи. Сайтът Booking.com е изчислил, че средната цена на стая в четиризвезден хотел в Париж, Рим, Барселона, Амстердам и Берлин е намаляла с 21 % спрямо март 2014  година поради поскъпването на долара спрямо еврото. Изчисленията на компанията сочат също, че американец може да прекара 14 дни в Барселона на цената на 7 дни в Палм Спрингс, Калифорния.

Лисандрос Цилидис, президент на Гръцката асоциация на туризма и туроператорите, съобщи, че Гърция е отчела скок от 15 % до 20 % на резервациите от САЩ – най-големия за Европа пазар на далечен туризъм – спрямо същото време на миналата година. Испания е регистрирала увеличение от 12 % през януари и близо 19  % през февруари.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.