Сирия – да въоръжиш „бунтовници“

Американските планове за трениране на сирийски бунтовници, които да се сражават срещу „Ислямска държава“, пораждат скептицизъм 

Асошиейтед прес

Борбата срещу групировката „Ислямска държава“ получи енергичен тласък, когато Съединените щати и Турция подписаха споразумение да обучат и въоръжат сирийски бунтовници. Два месеца по-късно програмата е изправена пред отсрочки и скептицизъм, а турски официални представители, сирийски бунтовници и дори бивши американски съветници открито поставят под съмнение това дали тя би могла да има някакъв ефект на бойното поле.

Американското министерство на отбраната казва, че уточнява списъка на потенциалните бойци, които ще бъдат тренирани в рамките на американската програма на стойност 500 милиона долара, целяща да прибави надеждни сухопътни сили към военновъздушната кампания, предприета вече срещу „Ислямска държава“. Турски представители, които първоначално определиха за начална дата месец март, сега казват, че целта им ще бъде май.

Турски официални представители заявиха, че очакват да чуят от САЩ стратегия как обучените бойци ще бъдат разположени – или защитени – в Сирия. И докато американските представители твърдят, че крият картите си по отношение на стратегията, за да не дадат на врага никакви подсказки, американски анализатори, които са разговаряли със съставителите на плана, са скептични.

„Моето усещане е, че те нямат никаква реална стратегия в смисъла на нещо, което действително би могло да постигне някаква цел“, казва Фредерик Хоф, бивш съветник на администрацията на Обама по въпросите на прехода в Сирия със статут на посланик.

Хоф, който сега работи в базирания във Вашингтон Атлантически съвет, нарече програмата „запълващ елемент“, в случай че администрацията реши да засили борбата в Сирия.

„Мисля, че основното, което програмата прави сега, е да сложи отметка на една политическа тема тук, в Съединените щати, в смисъл да се предоставят аргументи, създаващи впечатление, че действително се прави нещо“, казва Хоф. Той заяви, че дори планът, както е представен – независимо дали ще бъде приложен адекватно – не е много обещаващ.

Американското министерство на отбраната каза, че смята да обучава 5000 сирийци годишно в продължение на три години в база в централния анадолски град Кършехир, както и в Саудитска Арабия и Катар. Този скромен брой предизвиква съмнения дали силите ще могат да оцелеят в Сирия достатъчно дълго, за да отслабят „Ислямска държава“.

Освен от бойците на „Ислямска държава“, новобранците вероятно ще бъдат атакувани и от сирийското правителство, бдително към подкрепяните от Запада сили, както и от ислямски бойци, като тези от свързания с „Ал Каида“ фронт „Ан Нусра“. Но американските представители отхвърлиха турските искания силите да бъдат подготвени и за борба срещу сирийското правителство, макар че признаха, че новобранците ще трябва да се защитават срещу всички.

Джошуа Ландис, директор на Центъра за изучаване на Близкия изток към Университета в Оклахома, заяви, че американските представители твърдят, че конфликтът в Сирия не трябва да бъде избор между ислямистите от една страна и сирийското правителство от друга. Те смятат, че има трети път и това са силите на умерените бунтовници. Ландис обаче отбеляза, че тези бунтовници имат толкова малко поддръжници на място, че не биха имали шанс без масивна подкрепа. „Говорим за въоръжаването на двата процента“, казва той.

Турски представители, пожелали анонимност заради дипломатическата деликатност на въпроса, заявиха, че САЩ не са обяснили как силите могат да бъдат ефективни на място в Сирия.

Един официален представител каза, че надеждата е, че веднъж щом обучението започне, администрацията на Обама ще бъде принудена да изготви стратегия.

Сирийските бунтовници, които в момента се бият в Сирия, също са скептични. Официални представители на Свободната сирийска армия /ССА/, която в момента е основната сила, подкрепяна от Запада в Сирия, заявиха, че обучението преминава без адекватна координация.

Осама Абу Заид, юридически съветник в ССА, каза, че досега е имало ограничени консултации, въпреки че представители на ССА са били уведомени наскоро за съдържанието на обучението.

Американски представители заявиха, че работят с отделни лица от ССА, а не с цялата организация. „Имаме много въпроси за обучението“, казва Заид. „Липсва пряко сътрудничество“.

Американски представители, пожелали анонимност, заявиха, че екипът, ръководен от генерал-лейтенант Майкъл Нагата, отговарящ за избора на бунтовниците, които да бъдат тренирани, търси по-скоро отдели личности, а не цели съществуващи бригади, като предпочитанието е по-скоро да се добавят бойци на бойното поле, отколкото да се вземат хора оттам, за да се подобрят способностите им. Тази тактика отразява чувството сред вземащите решения в САЩ, че ССА е неефективна и ненадеждна.

Проучвателният екип проверява сирийските дезертьори, които в момента са в бежански лагери, за набиране на бойци. Заид казва, че ще бъде трудно да се намерят стотици новобранци, които да не са станали вече част от бригадите, особено сред тези, които не участват в борбата за родината си.

ССА и турските представители имат известни съмнения за шансовете на новообучените бунтовници да оцелеят в Сирия, ако САЩ не им осигурят защита. Засега САЩ отхвърлят турското предложение за създаване на зони за сигурност и забранена за полети зона в Сирия. Без тези неща, казват турските представители, новобранците ще бъдат под прицел от всички страни, както са били и други подкрепяни от САЩ бунтовници.

Като индикация за предизвикателствата движението „Хазм“, най-известната подкрепяна от ЦРУ групировка, биеща се в Сирия, беше разпуснато в началото на миналия месец, след като беше прегазено от „Ан Нусра“. Някои от обучаваните от САЩ бойци в крайна сметка с присъединиха към фронта „Ан Нусра“, който също така превзе и модерни противотанкови оръжия, предоставени от ЦРУ. Бивш съветник на „Хазм“, който пожела анонимност заради страхове, че семейството му в Сирия може да бъде нападнато от „Ан Нусра“, каза, че тази история трябва да бъде предупреждение за настоящите подкрепяни от САЩ новобранци.

След получаването на американски оръжия, казва той, движението „Хазм“ стана разпознаваемо като подкрепяна от ЦРУ група. Когато американският президент Барак Обама обяви военновъздушната кампания на САЩ в Сирия през септември и американските самолети удариха цели на „Ан Нусра“, фронтът на свой ред атакува „Хазм“.

Въпреки молбите за повече подкрепа и оръжия, доставките от ЦРУ бяха спорадични и съюзниците на място се оттеглиха, защото виждаха приближаването на „Ан Нусра“. „Движението „Хазм“ се оказа съвсем само“, казва съветникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.