Крайнодясната партия Йоббик сменя имиджа си в устрема към властта

Ройтерс

Унгарската партия „Йоббик-Движение за по-добра Унгария“, ще загърби крайнодесния си произход, ще остави страната в Европейския съюз и ще постигне разбирателство с чуждестранните инвеститори. Това заяви във вторник Габор Вона, лидерът на тази политическа сила, която се е прицелила във властта.

Според социологическите проучвания Йоббик, която е осъждана из цяла Европа като антисемитска и расистка, понастоящем е най-силната опозиционна партия, а в неделя тя за пръв път спечели депутатски мандат на частични парламентарни избори. Тази победа може да се разглежда като важен крайъгълен камък в електорално отношение.

Обявявайки за пръв път големи промени в политическите позиции на партията, Вона прокара паралел между неговия подход и усилията на председателя на френския Национален фронт Марин льо Пен да се отърве от твърдолинейния имидж на партията и да се хареса на избирателите, на които им е омръзнало от традиционно доминиращите партии.

„Политиката ще се промени, но как точно никой не знае“, каза пред Ройтерс 36-годишният лидер на Йоббик в интервю, дадено в скромно обзаведения си офис в сградата на парламента, гледащ към Дунава.

„Подобно на СИРИЗА в Гърция, Подемос в Испания и Националния фронт във Франция, Йоббик вече чука на вратата на управлението в Унгария. Тези партии са нови по начин, който едва започваме да осъзнаваме“, каза Вона в интервюто.

Следващите парламентарни избори в Унгария са през 2018 година. Последният път, когато крайнодясна партия влезе в управлението на държава от Европейския съюз, бе през 2000 г., когато Австрийската партия на свободата се включи в коалиционно правителство. В отговор другите страни от ЕС изолираха Виена.

Според критиците на Йоббик нейният опит да смени имиджа си и да си даде вид на партия с традиционни позиции е престорен и цели единствено да привлече гласове. Като аргумент те изтъкват, че в партията има хора, които са правили антисемитски изказвания, но не са били изключени от нея.

Депутат от Йоббик през 2011 г. се изплю върху паметник на Холокоста и нарече нацисткия геноцид лъжа, но запази поста си, след като се извини.

В края на миналата седмица лидерът на Световния еврейски конгрес Роналд С. Лаудър заяви, че възходът на Йоббик вреди на образа на Унгария в чужбина.

ПРОМЯНА В ПОЗИЦИИТЕ

Йоббик отрича да е антисемитска или расистка партия. В интервюто Вона каза, че ръководената от него политическа сила ще скъса с екстремисткото си минало, дори и пред заплахата от съпротива в самата партия. „Вече съм доста по-последователен по отношение на по-буйните крила в партията, които толерирах, за които си затварях очите или замитах под килима“, заяви политикът.

„Отговорността, която ни възлагат избирателите в Унгария, изисква да направим това. … С времето /екстремистките/ елементи в Йоббик, които може да смятате за преобладаващи, ще изчезнат, защото вече няма да намират почва тук“.

По отношение на ЕС Вона каза, че евентуално правителство на Йоббик няма да предприема опити да напуска съюза, макар че ще опита да реформира отношенията на Унгария с Брюксел. Преди това партията бе заявявала, че ще иска преразглеждане на договора за присъединяване на Будапеща и дори референдум за излизане от съюза.

„По никакъв начин не отричаме ЕС. За Йоббик ще е успех, ако смекчи негодуванието срещу евроинтеграцията. Хората не мразят ЕС заради мен, а заради опита, който са имали“, посочи Вона.

Той заяви, че ще иска да бъдат преразгледани европейските правила, за да може Унгария да защити някои сектори на своята икономика от конкуренция, особено производителите на храни.

Вона също така окачестви случая от 2012 г., когато заместник-председателят на партията Ельод Новак изгори знамето на ЕС, като „емоционална реакция, която може да се оправдае в онази конкретна ситуация“. Лидерът на Йоббик обаче заяви, че този случай повече няма да се повтори.

По отношение на данъчната политика Вона смекчи предишната позиция на партията си, която гласеше, че за много от проблемите на Унгария са виновни мултинационалните компании. Той заяви, че ще запази данъците за борба срещу спекулациите, които бяха въведени от сегашното десноцентристко правителство и които засегнаха много мултинационални компании.

„Трябва да намерим компромисно решение, при което мултинационалните компании и банките да споделят нашето бреме, без това да вреди на просперитета и мисията им. Несъмнено не искаме да гоним многонационалния капитал от Унгария“.

По думите му евентуално правителство на Йоббик няма да преструктурира едностранно външния дълг на Унгария. Вместо това партията ще проучи дали кредиторите ще са благосклонни към тази идея и ще търси нови заемодатели, включително на места като Русия и Близкия изток.

Йоббик поддържа топли връзки с управляващите кръгове в Иран, Русия и Турция, което породи твърдения, че партията получава финансова подкрепа от тях. Вона отрече това. Той заяви, че в интерес на Унгария е да поддържа приятелски отношения с Москва и окачестви Иран като „много важна страна в света“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.