Журналистите с делегацията, кой взе 35 евро дневни и мечтата на Людмила

Премиерът Борисов в Лувъра, заобиколен от шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова и министърката на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Снимка: Пресцентър на Министерски съвет

В e-vestnik публикувахме списък с акредитирани на изложбата в Париж журналисти и шефове на медии, заедно с цитати от интервю на министъра Вежди Рашидов, в което той казва:

“Всички журналисти, които съм акредитирал – аз уважавам българските журналисти – имат право на самолетен билет, средства за хотелски разходи и 35 евро дневни – така обезпечава законът за командировките. Всичко им е обезпечено на моите приятели-колеги.
…Аз съм ги повикал не да ми създават скандали.”
Въпросът е, че министърът командирова журналисти от частни медии, за да си гарантира фанфари за грандиозния успех в покоряването на Лувъра.

Колеги се засегнаха от публикацията, защото някои от акредитираните не са получавали командировъчни от Вежди Рашидов, а присъстват в списъка с акредитираните.
(Бел. авт. – милите ми колеги, години наред, малко или повече манипулират в медиите си, сега почувстваха на гърба си какво е да си манипулиран).

Заслужава си един бърз преглед кой крив, кой прав, кой беше командирован и кой не.
Найо Тицин веднага разпространи във Фейсбук обяснение, че в момента живее в Париж и е кореспондент на бТВ като оператор. Заедно с колежката си Десислава Минчева не са били командировани от министерството, те са си там и т. н.

На другия ден получихме мейл от

бТВ с официално опровержение:

„Във връзка с твърдението, че представители на btv са присъствали на откриването на изложбата в Лувъра с финансиране от Министерство на културата, внасяме уточнението, че така представената информация не отговаря на истината.
Посещението на представителите на bTV не е финансирано от нито една българска институция.
Събитието беше отразено от кореспондентите на bTV във Франция – репортер и оператор. Тяхната дейност е регламентирана с договор и се заплаща изцяло от телевизията.
Anna Kastreva
Corporate Communications Manager“

След този мейл помолихме пиарката на бТВ госпожа Кастрева да поясни защо и как е бил в Париж и директорът на бТВ Павел Станчев. Тя прати допълнително следното:

„Главният изпълнителен директор на bTV Media Group Павел Станчев присъства на откриването на изложбата по покана на Френското посолство в София. Посещението му във Франция съвпада с редовното провеждане на Пазара за телевизионно съдържание MIP TV в Кан, на което г-н Станчев представлява bTV. Както посочихме и в първоначалния си коментар, посещението на представителите на bTV не е финансирано от нито една българска институция.“
Сякаш е нещо срамно, сакън, директорът на бТВ е по покана на френското посолство, не на министерството.

Лиана Панделиева, която е акредитирана от името на сайта „Гласове“, също обяви, че е пътувала до там на собствени разноски.
Друг засега не е обявил дали и как е бил във Франция. Има обаче и други хора от списъка, които не са взели командировъчни от Вежди Рашидов. Всъщност, не това е най-важното.

Най-важното е, че такива правителствени делегации още от времето на комунизма се правят по един и същ тертип. Отива президент, премиер или министър на някакво посещение и подбира една рота журналисти и ги

води със себе си на екскурзия,

за да го отразят подобаващо. Иначе, по правило в цивилизована държава, медиите (и частни, и обществени) сами решават дали да отразяват и присъстват на едно събитие.

Този златен венец на тракийски владетел е от колекцията на Васил Божков. Снимка: от тв екрана

В повечето от тези случаи в българската практика медиите пътуват с правителствен самолет, без да плащат. В много случаи за журналистите към делегацията е осигурен хотел, храна. Това е практика още от времето на соца. През годините обаче повечето частни вестници са си плащали командировъчни и хотел, когато техен журналист отива с делегация. Практиката да се командироват и журналисти, не е измислена от Вежди Рашидов. Той обаче най-открито се хвали с това и ухажва подбрани журналисти, например Валерия Велева. За нея е организирана премиера на книга в културния център в Париж, заедно с изложба на Светлин Русев. На премиерата присъства шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова, акад. Антон Дончев произнася реч за моралните ориентири, които дава книгата на Мадам В. и т. н.

Практика на тоталитарните режими или контролирани демокрации като Путиновата, е да се организират по този начин правителствени делегации, с шефове на медии, бизнесмени, писатели и т. н.

Освен репортерите, в Париж са били

всички шефове на национални телевизии,

няколко главни редактори и шефове на издателства. Защо? Като какви? Екскурзианти? Да придадат тежест на грандиозното събитие? В Париж е събран целият измислен български елит, само без чалга певиците и футболистите. Включително Цветелина Бориславова, а присъства и Васил Божков – Черепа, чрез свои експонати в изложбата.

И тук въпросът опира до самото събитие. Очевидно Рашидов и Борисов му придават грандиозно значение, сами се хвалят. Всичко е организирано като мощна пропагандна акция и нелепи преувеличени твърдения, че едва ли не след тази изложба светът ни признал и т. н. Това било „мечтата на Людмила Живкова“ (цитат от Борисов). Живкова организира през 70-те подобна изложба в Париж, с тракийски съкровища, силно отразена от френските медии, макар да не е била в Лувъра. Борисов сякаш се има за продължител на делото на Живкови.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.