Ние, траките и златният презерватив

В суматохата около изложбата в Париж се разпали някаква патриотарска екзалтация на тема траки. „Ние“ се идентифицираме с тях. Това е в думите на министъра Рашидов, премиера Борисов, комисаря на изложбата от българска страна Божидар Димитров.

Ние като нация се гордеем с траки, които са племена, отпреди да има нации и държави. В единствената засега статия във френски медии за изложбата във в. „Фигаро“ (съвместна публикациия заедно с историческо списание) не правят пряка връзка с България и българите. Описват, че траките обитават земите в днешна България, Гърция, Турция. Казва че, че артефактите са намерени в България и т. н., но няма – „Ей, каква култура имат тези българи“.

А у нас свирят фанфари – „ние“ сме показали на френските гали, че „сме“ по-напред от тях, „имаме“ злато, а те грънци – това пише в своя статия Божидар Димитров, озаглавена войнствено „След Лувъра ще покорим и Британския музей“ (виж тук статията).

Изобщо, като конницата на Аспарух сме, превземаме. Бием ги, както казва Борисов, бихме ги на всички избори. Нашите готини министри като ги видят онкоболните, ще оздравеят (цитат от Борисов при откриване на болнично отделение във Варна). Тоя патос не е ли смешен? Като се опиташ да кажеш нещо такова, веднага ти казват, че оплюваш хубавата изложба. Не става дума за това.

Говорим за траките в първо лице множествено число. „Ние“ сме ги направили тези златни неща (макар че формално някои от тях са правени по поръчка в златарски ателиета надалеч от траките). По същия начин някои нашенци се гордеят със златните находки от Аспарухово, Варна, сред които е и един златен напишник от гроб №43. По форумите в интернет може да се прочете, че „ние“ сме ползвали златен презерватив още в древността, когато други…

Златният напишник е отпреди 7000 години (виж го тук). Още не е имало общество, а племена. Траките също са били на племена, дори са враждували помежду си. Преди 2400 години не е имало нации, а градове държави, Аполония воюва с Месамврия и т. н. Но, ето, сега това сме „ние“, българите. Идентифицирали сме се с прабългари, със славяни, но сега това не е модерно, не сме. Траки сме.

В древността траките са били смятани за варвари, крадци и разбойници. Древни летописци са описвали дивите земи на север, където по проходите има разбойници обирждии и конекрадци, опасно е да се пътува натам.
В наши дни това изглежда така – автокрадци и магистрални бандити, грабежи. През 90-те беше особено развито, в последните години поулягат нещата, ама пак „сме“ такива за мнозина европейци, и за турци, които минават оттук за Европа и обратно.

„И те така“, както казва Краси Радков в „Шоуто на Слави“.

„Ние“ имаме проблем с националната идентификация. Гордеем се с древни племена и артефакти, откъснати от нас далеч във времето.

Иначе изложбата е хубава.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.