Кръстоносният поход на жените прокурори и съдии в Румъния

Асошиейтед прес

Лаура Кьовеши. Снимка: от тв екрана

Прокурор Дениса Кристодор влезе в историята миналата есен, след като започна първото дело в Румъния срещу началник на комунистически затвор, обвинен в престъпления срещу човечеството.

37-годишната жена проправя път в друг неочакван фронт, като част от челния отряд на млади жени прокурори и съдии, които разтърсват румънското общество, преследвайки свещените му крави: министри и хора с високо обществено и служебно положение, измъкнали от държавата стотици милиони, бивши затворнически началници в комунистически затвори, заподозрени в мъчения и убийства.

Повечето от тези жени са били ученички, когато преди 25 години рухна комунизмът. Днес те бавно изграждат независима съдебна система, базирана на вярата им, че никой не е над закона.

По време на комунизма съдебната система бе владение на мъжете, което бранеше другарите в управляващия елит. Това започна да се променя с идването на демокрацията и капитализма през 90-те години, когато мъжете напуснаха зле платените държавни длъжности прокурор и съдия, за да станат адвокати и бизнесмени, което остави вратата отворена за жените. Резултатът: 60 процента от прокурорите и съдиите в Румъния днес са жени.

„Феминизирането на съдебната система“ помага на Румъния да промени положението си на просмукана от корупция“, казва Кристиан Първулеску, декан на факултета по политически науки в Националното училище за политически науки и публична администрация.

„Тези жени налагат своята собствена визия за Румъния“, казва Първулеску. „Преди те не можеха да го правят, а сега го правят по смел начин“.

Първият вятър на промяната дойде през 2005 г., след като Траян Бъсеску беше избран за президент с обещанието да се бори с корупцията. Следващата година той назначи Лаура Кодруца Кьовеши за първата жена главен прокурор на Румъния. тогава тя беше само на 33 години. Десет години по-късно Кьовеши е най-влиятелната жена в Румъния, ръководеща антикорупционната битка, която смело преследва някои от най-могъщите фигури в Румъния.

В последните месеци антикорупционните прокурори привлякоха под отговорност бивш финансов министър по подозрение във вземане на подкупи; обвиниха съпруга на сестрата на министър-председателя Виктор Понта в корупция; разследват брата на Бъсеску, най-близкия му партиен съюзник и съпруга на по-голямата му дъщеря.

През 2014 година антикорупционната служба е постигнала рекордните 1051 осъдителни присъди, повече от 743-те през предходната година. Още повече се очакват тази година. Сред осъдените през миналата година е бивш министър-председател, седем бивши министри, бивш вицепремиер, четирима депутати, един евродепутат, 39 кмета, 25 съдии и двама промишлени магнати.

Кьовеши, бивш професионален баскетболен играч, става магистрат през 1995 година. „Преди 20 години казваха, че прокурорската служба не е за жени“, казва тя. „Казваха, че се отказваме по-лесно. Надявам се, че съм оборила това убеждение“. Кьовеши и колегите й редовно са критикувани от политиците и в медиите, чиито собственици са съдени за корупция. Сега тя има бодигардове, които да я пазят.

„Това, което е изненадващо е, че корупцията я има на всяко ниво и сектори“, казва Кьовеши. „Виждам хора, които са разследвани и избират да продължат корупцията, да крият, да използват по-сложни методи и да прикрият подкупите си“.

Кръстоносният поход на Кристодор започва заради убеждението, че ужасите от времето на комунизма не трябва да останат ненаказани, без значение колко отдавна са станали.

През миналата година тя подведе под отговорност бившия началник на прословутия затвор в Румъния Ръмнику Сърат, и командващия трудовия лагер Периправа, където починаха над 100 души.

89-годишният Александру Вишинеску отиде на съд през септември, обвинен в престъпления срещу човечеството заради смъртта на 12 затворници в Ръмнику Сърат, където той е началник от 1956 до 1963. Вече четвърт век след комунизма, нито един бивш началник от онова време не бе даден под съд.

Йон Фичор има същите обвинения заради смъртта на 103 души в лагера в Периправа, който той ръководи от 1958 до 1963. Неговият процес все още не е започнал. Двамата мъже отричат обвиненията и казват, че са изпълнявали заповеди.

Кристодор събира данни за делата срещу Вишинеску и Фичор от 2013 година. Говорила е с десетки свидетели, пътувала е до домовете на онези, които са били твърде болни, за да отидат в прокурорската служба. Посетила е и Ръмнику Сърат, където затворниците били държани в тесни, ледени килии.

„Това, което ме изненада у бившите затворници е, че те нямат материални претенции, историческата компенсация е достатъчна“, казва тя.

„Това е бил режим на физическо и умствено унищожение“, казва тя. „Затворниците са се будели със заскрежени коси, защото е било толкова студено, че водата в канчетата им е замръзвала. Било е нечовешко.Те си комуникирали, кашляйки в морзова азбука“.

Първулеску казва, че жени като Кьовеши и Кристодор са донесли ново уважение към закона в Румъния.

„Държавите с православно християнство са мъжки общества, където правосъдието е резултат на преговори“, казва той. „Жените са интересуват от моралните ценности“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.