Следващият премиер на Финландия Юха Сипиле очаква икономически успех

Франс прес*

Петдесет и три годишният центрист Юха Сипиле, който е на път да стане следващия премиер на Финландия, се надява да постигне в страната си същия икономически успех, който го превърна в милионер.

Не особено известен до началото на кампанията за вчерашните парламентарни избори, той спечели избирателите с взискателното си изражение и волунтаристична риторика.

Неговата партия „Финландски център“ (ФЦ), излъчила досега 12 премиери на страната, беше начело в допитванията от самото начало.

Характерът на Сипиле – лаконичен в изказа си действен човек – контрастира с този на досегашния министър председател Александер Стуб, който е толкова комуникативен, че някои избиратели го намират за повърхностен.

Сипиле спечели първия си депутатски мандат при поражението на ФЦ през 2011 г. Година по-късно той пое ръководството на партията, въплъщавайки обещанието за нейното обновяване.

Произхождащ от селската северозападна част на страната, Сипиле си е създал множество полезни връзки през предприемаческата си кариера. Постигнатото от него внушава естествено доверие в страна, където едно поколение преуспели бизнесмени превърна технологиите във водещ отрасъл през 90-те години на миналия век, преди сегашната криза.

Блестящата му кариера в частния сектор беше козът, на който той заложи, за да осигури своето издигане. Човек с инженерно образование, той ръководеше компания Солитра (Solitra) – производител на компоненти за мобилни комуникации мрежи, която продал през 1996 г. за 12 милиона евро според печата. След това Сипиле се ориентира към финансовия сектор и биоенергиите.

„Имам богат опит в управлението на предприятия и в това да ги карам да извършват големи промени“, подчерта Сипиле в интервю за обществената телевизия „Юле“. Смятам, че същите правила важат в политиката, трябва да имате ясно виждане за бъдещето и ясни цели, допълни той.

Сипиле изглежда необременен от идеология, което може да е предимство. Във Финландия раздробеността на политическото представителство налага да се управлява чрез компромиси както с традиционни партньори, така и с формации с твърде различаващи се позиции.

За финландците Сипиле е лицето на решимостта: „Когато се захващам с нещо, го довеждам докрай“, заяви той на един митинг.

Партия „Финландски център“ обещава за 10 години в страната да бъдат разкрити 200 000 работни места, да се намали данъчното бреме и да ограничи бюрокрацията. Формацията обещава по-конкретно да се закрият стотици хиляди щата в държавнаната администрация, смятани за излишни, главно чрез пенсиониране.

Във външнополитически план Сипиле е против влизането на Финландия в НАТО и предпочита Хелзинки да задълбочи военното си сътрудничеството с Швеция. За разлика от една фракция в своята партия, той не е евроскептик.

Сипиле – съпруг и баща на пет деца, ревностен лутеранец – преживя огромна травма със смъртта на най-малкото си дете през февруари. Самият той получи белодробна емболия през 2013 и 2014 г.

Една от компаниите на Сипиле построи в северно финландско градче пилотна електроцентрала, използваща гориво от дървени стърготини, която захранва цял жилищен блок, отбелязва Ройтерс.

Той приспособи пикап „Шевролет“ да върви също с гориво от дървени стърготини и построи къща за семейството си само за три месеца.

Сипиле е член на „Слово на мира“ – част от движение за лутеранско възраждане, което обяснява донякъде подкрепата, на която се радва сред консервативните избиратели в селските райони, представляващи основата на неговата партия.

БТА

* б. р.: последните два абзаца са по агенция Ройтерс

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.