Колко още ще издържи Ципрас?

Алексис Ципрас. Снимка: от тв екрана

През юни ще се реши всичко, което очакват /германският финансов министър Волфганг/ Шойбле и германците, тъй като през трите летни месеца – юни, юли и август, Гърция трябва да изплати 11,4 млрд. евро на своите кредитори.Докога премиерът на Гърция Алексис Ципрас ще издържи на неистовия германски натиск? Въпросът интересува все по-голяма част от населението на страната.

В същото време все повече гърци усещат яростните антигръцки настроения у германското канцлерство. Постепенно много от тях осъзнават, че колкото повече отстъпки прави коалиционното правителство, съставено от двете партии – СИРИЗА и „Независими гърци“, толкова повече искания ще предявяват германците. Берлин иска Гърция да е бедна провинция на Четвъртия Райх! Целта им е да унижат първо Алексис Ципрас, да го направят като неговите предшедственици Андонис Самарас и Евангелос Венизелос, и след това да го свалят от власт.

Впрочем това е целта на германското правителство.

А именно: да омаловажат неговото присъствие, но не и да го превърнат в нов „Алиенде“, този път в Европа! Тоест германският Голиат да не разкъсва гръцкия Давид! Защото това би вдигнало на крак всички народи на Европа срещу Германия, ако изобщо това някога се случи.

Сигурно гръцкото правителство храни някакви илюзии. Надяваме се и пожелаваме обаче премиерът да не вярва в това, което каза миналата седмица пред Ройтерс. „Европа на демократичните традиции и на просвещението няма да отстъпи пред нечии крайни гласове“, обяви Ципрас пред световната агенция.

И после продължи: „Европа няма да избере пътя на някакво неморално и долно финансово изнудване, а пътя на стабилността и взаимното уважение“.

Но Германия следва точно пътя на „неморалното и долно финансово изнудване“ спрямо Гърция. Като някакво такова „просвещение“ не може да се квалифицира поведението на Волфганг Шойбле. Неговата тактика не е нищо друго от жестоко изнудване.

Съвсем не бе уместна обаче фразата, казана от финансовия министър Янис Варуфакис пред института „Брукингс“ във Вашингтон. „Задачата на нашето правителство е да приеме политическата цена на няколко трудни решения, които са необходими, за да спечелим доверието на световните партньори“, каза по-конкретно той.

Какво е имал предвид Варуфакис? Подчинение на изискванията на германците ли? „Ще склоним на компромис, за да стигнем до бързо решение, но няма да отстъпим“, добави той, като по този начин увеличи още повече безпокойството. Не бе убедително и изявлението му, направено след това за електронното издание на в. „Вашингтон пост“.

„Ако твърдите привърженици на икономиите в Европа не отстъпят, тогава Гърция няма да има друг избор, освен да игнорира задаващите се плащания по дълга“, обяви Варуфакис.

Макар че може и да греши, все пак дали наистина министърът има предвид това, че Гърция ще е в положение да откаже плащанията към кредиторите през лятото? От тази гледна точка, всичко ще се реши през юни. За тогава Шойбле и германците са ни устроили капан и чакат.

През летните три месеца – юни, юли, август, Гърция ще трябва да изплати 11,4 млрд. евро на международните кредитори. Нито страната има тези пари, нито пък може да ги събере.

Съпротивата на Ципрас ще продължи ли, както досега, или той ще се подчини на изискванията на германците? Това е ключовият въпрос. Подчинение означава ново орязване на заплати и пенсии, ново повишаване на данъци и ДДС, свиване на социалните бонуси. Дали правителството ще отиде на такива мерки? Досега то не е склонило глава. Но занапред ще видим.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.